Autor Wątek: Kolor namiotu  (Przeczytany 10064 razy)

Offline Mężczyzna mitch

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 13.07.2017
Kolor namiotu
« 6 Kwi 2024, 10:09 »
Cześć

Chce kupić lekki namiot na wyprawy rowerowe, ale niestety optymalny dla mnie cenowo i gabarytowo Naturehike Star River 2 jest w słabych kolorach (jak na nasze polskie warunki).

Czy biwakując w Polsce na dziko (lasy, łąki, brzegi jezior i rzek) trzeba Waszym zdaniem przykładać, aż taką wagę do koloru namiotu? Poniżej moje typy z zaletami i wadami

1. Star River 2 (dobra cena, dobre gabaryty, słabe widoczne z daleka kolory)
2. Cloud Up 2 (dobra cena, dobry kolor, dobra waga, ale słabe wejście i ponoć deszcz do środka przy otwartym przedsionku)
3. FN Rekvik II NG (dobra waga, niezły kolor, ale b.wysoka cena)
4. FN Veig II (super kolor, niezła cena, słaba waga)

Pytanie trochę filozoficzne, ale będę wdzięczny za Wasze doświadczenia (szczególnie osób, które śpią na dziko, a mają namioty w oczo..bnych kolorach  ;)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Odp: Kolor namiotu
« 6 Kwi 2024, 10:52 »
Chyba nie pomogę, ale również uważam, że spośród Naturehike najlepszy wybór to Star River 2 przy czym zaznaczam, że nie mam żadnego namiotu tej firmy. Bazuję tylko na zdjęciach.
Posiadam natomiast Rekvik III i teraz chyba bardziej skłaniałbym się do konstrukcji Tordis/Tromvik II. Ścianki powinny być bardziej pionowe i namiot będzie wydawał się przestronniejszy. Kolor namiotów FN UL jest dość jaskrawy, zwłaszcza w słońcu. W cieniu jest trochę lepiej i pośród wiosennej czy letniej zieleni może się w miarę dobrze ukryć. Uważam jednak że ciemniejsza zieleń, taka jak w serii Profi jest bardziej uniwersalna.
Ceny FN są teraz dość wysoki i nie wiem czy nie lepiej spojrzeć na np. MSR.

Offline Mężczyzna mitch

« 6 Kwi 2024, 14:05 »
Rzeczywiście seria Fjord Nansen Ultra Light nie jest jakaś bardzo ciemna, ale ponoć dobrze komponuje się z otoczeniem. Cena jednak jest b.wysoka.

A według Ciebie (Was) na nasze polskie nizinne warunki lepiej wybrać Naturehike Star River 2 w kolorze Light Grey (defacto Biały) czy ten jaskrawo-zielony?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 6 Kwi 2024, 15:26 »
Najlepszy kolor maskujący dla namiotu to Olive (z tych ogólnie dostępnych).
Takiego bym szukał.
Dla mnie to ważne.

Nie brałbym (nawet za darmo) namiotu w oczo...nym kolorze ;)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 6 Kwi 2024, 16:20 »
Star Rivera 2 mam i polecam, bardzo fajny namiocik. Kolor może nie jest szczególnie maskujący, ale też nie daje po oczach. Lepszy byłby ciemniejszy oliwkowy (jak np. Spider), ale takiego nie robią. Osobiście wolę też wejście z boku, a nie od frontu jak w Cloud Up - jak sam piszesz słabe wejście. Uważam, że boczne wygodniejsze no i 2-stronne - można zrobić przewiew.   
« Ostatnia zmiana: 6 Kwi 2024, 16:55 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 6 Kwi 2024, 17:08 »
Zależy jakie te kolory. Autorowi nie chciało się nawet fotek załączyć. Generalnie unikałbym białego, żółtego, różowego, niebieskiego, czerwonego, pomarańczowego itp. oraz bardzo ciemnych. Najlepiej zielony. Im ciemniejszy, tym bardziej się nagrzewa, co latem jest kiepskie, ale wiosną i jesienią ma zalety. Czy jest jasno zielony czy ciemno to w lesie dużej różnicy nie robi.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna mitch

« 6 Kwi 2024, 18:20 »
słuszna uwaga - przepraszam i załączam dwie fotki Star River 2:

Ten zielony na niektórych zdjęciach i filmikach w realu jawi się jako bardzo jaskrawy.

• niech tak się stanie
« 6 Kwi 2024, 18:47 »
Ten górny odpada. Białe zawsze przyciąga uwagę, czy to na polu, czy w lesie. Zielony możesz rozbić na środku pola (np. jak jest miedza) i z daleka nikt nie zauważy, że to namiot. Z białym ten numer nie przejdzie, będzie widać, że coś tam jest.

Ten dolny jest tylko nieco jaśniejszy od MSR Hubba HP, który wyznaczał przez lata trendy w bikepackingu i jakoś mi przez kilkanaście lat używania (!) nie przeszkadzał kolor w nocowaniu w lesie. Tu są foty w różnym świetle tego MSR:

https://ridgelineimages.com/equipment/msr-hubba-hp-solo-tent-review/

Offline Mężczyzna mitch

« 6 Kwi 2024, 19:21 »
Dwa źródła ze zdjęciami w realu.
Kolega R_och z forum: https://goo.gl/photos/NEiaeuGkBp3c6ccw5 (sam opisuje, że to kolor "żywy, zielony")
Jakaś recenzja (tyle, że wersja z fartuchami): https://locke-und-hut.de/naturehike-star-river-im-test/

Z drugiej strony przy rozbijaniu przed zmrokiem i wstawaniu rano może problem nie jest taki istotny?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 6 Kwi 2024, 19:30 »
Ten jasnozielony jest w naturze bardzo jaskrawy. Nie ma nic wspólnego z kolorem maskującym.
Dla mnie namiot w kolorach rzucających się w oczy jest zdyskwalifikowany. Chińczycy, kiedy okryli dobry kolor zieleni, to nazwali go "Army Green". I takiego koloru szukaj.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 6 Kwi 2024, 20:33 »
Wygląda jak modliszka.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 6 Kwi 2024, 21:00 »
A tak z ciekawości: ile razy zdarzyło się Wam, że komuś przeszkadzało że śpicie na dziko?
Pomijam tego typu nocleg w parku narodowym czy wzdłuż wschodniej granicy.
Wiele razy spałem na dziko w całych polskich i nie tylko Karpatach czy nawet w Alpach i Pirenejach oraz na Lazurowym Wybrzeżu . Największa intensywność takich noclegów przypadła na czas, gdy miałem dość oczojebny, niebieski namiot z różowymi elementami 😄. Nie przypominam sobie żebym miał jakieś problemy.
"Never argue with idiots"

• niech tak się stanie
« 6 Kwi 2024, 21:06 »
Wiele razy spałem na dziko w całych polskich i nie tylko Karpatach czy nawet w Alpach i Pirenejach oraz na Lazurowym Wybrzeżu . Największa intensywność takich noclegów przypadła na czas, gdy miałem dość oczojebny, niebieski namiot z różowymi elementami 😄. Nie przypominam sobie żebym miał jakieś problemy.
Ja miałem ciekawą sytuację, a mianowicie nocowałem dokładnie tutaj
https://www.google.pl/maps/@46.8331524,11.6000498,168m/data=!3m1!1e3?entry=ttu

po północnej stronie na łące i o świcie (to było po 4 rano!) zostawiłem rozłożony namiot i poszedłem może 50 metrów na wierzchołek Steinermandl. Okazało się, że akurat tego dnia było szkolenie dla właścicieli pensjonatów, hoteli itd. z walorów widokowych tego miejsca i mój, doskonale widoczny namiot, stał się obiektem wielu dowcipów :P Oczywiście dowiedziałem się, że są w pobliżu wspaniałe gasthofy itd. Nikt jednak policji nie wezwał, a uwagi ogólnie były raczej w kwestii żartowania.

A samo miejsce jako punkt widokowy polecam...

1

2

3

4

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 6 Kwi 2024, 21:18 »
A tak z ciekawości: ile razy zdarzyło się Wam, że komuś przeszkadzało że śpicie na dziko?
Zawsze miałem kolory maskujące, bo innych nie uznaję, więc nie wiem, czy widoczny kolor sprowadza nieszczęścia. Jednak namiot powinien być w kolorach maskujących tak dla zasady. Dla zachowania "dobrych praktyk". Oczywiście podkręcam, jak ktoś lubi żółty to jego sprawa. Dla mnie namiot w niemaskujących kolorach jest zdyskwalifikowany. Taki fetysz :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• niech tak się stanie
« 6 Kwi 2024, 21:24 »
Zawsze miałem kolory maskujące, bo innych nie uznaję, więc nie wiem, czy widoczny kolor sprowadza nieszczęścia. Jednak namiot powinien być w kolorach maskujących tak dla zasady. Dla zachowania "dobrych praktyk". Oczywiście podkręcam, jak ktoś lubi żółty to jego sprawa. Dla mnie namiot w niemaskujących kolorach jest zdyskwalifikowany. Taki fetysz :)
Zależy gdzie nocujesz, jak na wieży widokowej lub w innym eksponowanym miejscu, to żaden kolor nie pomoże.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum