Autor Wątek: Diss na Bontrager Ion Pro RT  (Przeczytany 3064 razy)

Online Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Odp: Diss na Bontrager Ion Pro RT
« 23 Kwi 2024, 09:51 »
Jak z odcięciem to polecam Magicshine Evo 1700 lub podróbkę CBL1600 z AliExpress

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 23 Kwi 2024, 11:03 »
Jak z odcięciem to polecam Magicshine Evo 1700 lub podróbkę CBL1600 z AliExpress

Odpada, musi być coś kompaktowego do montażu na rogach. Convoy taki jest. Miejsce pod kierownicą zajmuje sakwa.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

• niech tak się stanie
« 23 Kwi 2024, 11:06 »
Ależ oczywiście, że nie. Bo samochody mają szereg norm do spełnienia, np. odcięcie strumienia światła na odpowiedniej wysokości.
Mają też obowiązek wyprzedzania w odpowiedniej odległości, nie przekraczania podwójnej ciągłej i nie wyprzedzania na przejściach dla pieszych. Codziennie widzę co najmniej kilkunastu wykonujących te manewry niezgodnie z prawem na zaledwie 2 km szosy, które współdzielę z samochodami.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 23 Kwi 2024, 12:53 »
Mają też obowiązek wyprzedzania w odpowiedniej odległości, nie przekraczania podwójnej ciągłej i nie wyprzedzania na przejściach dla pieszych. Codziennie widzę co najmniej kilkunastu wykonujących te manewry niezgodnie z prawem na zaledwie 2 km szosy, które współdzielę z samochodami.

I to jest argument za tym, żeby oślepiać innych jako rowerzysta? Twój argument jest inwalidą, nie rób k.. z logiki.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Kwi 2024, 13:22 »
Jest też inny powód, dla którego oślepianie przez rowerzystów jest tak uciążliwe.
Tor jazdy samochodów jadące z przeciwka zwykle jest znacznie bardziej odsunięty w bok od toru jazdy rowerzysty, jadącego z przeciwka po tej samej DDR. W efekcie waląca po oczach lampa rowerzysty z naprzeciwka jest w zasadzie w tym samym punkcie pola widzenia co dziura, której nie chcielibyśmy przeoczyć, a światła samochodu bardziej z boku.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Kwi 2024, 15:09 »
Tyle, że wystarczy po prostu odpowiednio ustawić lampkę na kierownicy i także te bez odcięcia nie będą oślepiać. W mieście do niczego nie jest potrzebne oświetlenie z widocznością na 50m, wystarczy jak świeci pod koła - a tak ustawiona lampka wcale nie oślepia.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Kwi 2024, 15:24 »
Tyle, że wystarczy po prostu odpowiednio ustawić lampkę na kierownicy i także te bez odcięcia nie będą oślepiać. W mieście do niczego nie jest potrzebne oświetlenie z widocznością na 50m, wystarczy jak świeci pod koła - a tak ustawiona lampka wcale nie oślepia.
Oczywiście ze tak się da.
Niestety, w mojej okolicy jeśli chodzi o stosunek do innych rowerzystów najwyraźniej przeważa wdupiemanie.

• niech tak się stanie
« 23 Kwi 2024, 15:35 »
Według dudiego nie da się i robię k... z logiki.

I to jest argument za tym, żeby oślepiać innych jako rowerzysta? Twój argument jest inwalidą, nie rób k.. z logiki.
Nie jest, po prostu kierowcy nie mają dobrze ustawionych świateł, tak samo jak nie wyprzedzają jak powinni, bo nie jeżdżą zgodnie z przepisami. Ustawiają światła aby dobrze widzieć bardziej w górę, więc oślepiają rowerzystów. W mieście to szczególnie widać, jak masz DDR zaraz przy jezdni, która jest po lewej stronie. Nie widzisz nic, nie raz mijam pieszych na żyletki, bo ich nie widać w świetle samochodów. Lampa na full trochę pomaga w tej sytuacji - oczywiście nie na wprost lub w gwiazdy.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 23 Kwi 2024, 17:37 »
Lampki rowerowe (niektóre, zwłaszcza stroboskopy) oślepiają ponieważ to są punktowe żródła światła, laserowe diody słabo rozproszone. Nikt nie pilnuje norm, ważne  lumeny. :)

W autach jest inne oświetlenie, większa powierzchnia lampy, soczewki, reflektory. No i takie lampy muszą spełniać normy.
Sprawa odpowiedniego ustawienia to już zależy od użytkownika, kierowcy, rowerzysty.

Tak z doświadczenia, to bardziej mi przeszkadzają właśnie mocne lampki rowerowe, na ddrach jest wąsko trzeba uważać.
Dodam że oślepiają mnie także tylne, czerwone laserowe. To jest punkt światła, który na wilgotnych okularach (w których muszę jeździć) robi czerwoną plamę. 

Offline Mężczyzna KrzyDra

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 16.03.2024
« 23 Kwi 2024, 17:55 »
Mnie osobiście wkurzają 2 rzeczy. Włożone lampy z Anglika oraz niesprawny system auto poziomowania.

Wracając do Bontragera, lampka po kąpieli w ultradźwiękach i ponownym resecie ( przytrzymanie 15 sekund włącznika  ) na chwilę obecną żyje, brak migotania na trybach świecenia oraz zerowy pobór prądu przy wyłączonej lampce.
:)

• niech tak się stanie
« 23 Kwi 2024, 18:30 »
Wracając do Bontragera, lampka po kąpieli w ultradźwiękach i ponownym resecie ( przytrzymanie 15 sekund włącznika  ) na chwilę obecną żyje, brak migotania na trybach świecenia oraz zerowy pobór prądu przy wyłączonej lampce.
No to jak przeczekasz te dwa dni z gorszą pogodą, to może pożyje kolejny tydzień, bo od piątku poprawa pogody  :lol: seria słonecznych dni  ;D

Offline Mężczyzna KrzyDra

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 16.03.2024
« 23 Kwi 2024, 18:59 »
Raczej po takiej akcji nie zaprzyjaźnimy się na stałe 😃
:)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 24 Kwi 2024, 09:59 »
Nie jest, po prostu kierowcy nie mają dobrze ustawionych świateł, tak samo jak nie wyprzedzają jak powinni, bo nie jeżdżą zgodnie z przepisami. Ustawiają światła aby dobrze widzieć bardziej w górę, więc oślepiają rowerzystów. W mieście to szczególnie widać, jak masz DDR zaraz przy jezdni, która jest po lewej stronie. Nie widzisz nic, nie raz mijam pieszych na żyletki, bo ich nie widać w świetle samochodów. Lampa na full trochę pomaga w tej sytuacji - oczywiście nie na wprost lub w gwiazdy.

W dalszym ciągu ignorancja innych nie jest powodem do robienia samemu innym tego samego. Widocznie wyznajemy inną filozofię współżycia w społeczeństwie. Zaraz pojawi się kierowca, który powie, że jak widzi rowerzystę, to nie wyłącza długich, co ten rowerzysta przecież go też oślepia convoyem więc niech też będzie oślepiony. Idąc tym tropem do niczego dobrego nie dojdziemy, zmiany zaczynajmy od siebie.

Mnie convoy ustawiony nawet w dół dalej oślepia i sprowadza to na mnie zagrożenie, widocznie mam bardziej wrażliwe w ciemności oczy niż wy.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 24 Kwi 2024, 10:50 »
W dalszym ciągu ignorancja innych nie jest powodem do robienia samemu innym tego samego. Widocznie wyznajemy inną filozofię współżycia w społeczeństwie. Zaraz pojawi się kierowca, który powie, że jak widzi rowerzystę, to nie wyłącza długich, co ten rowerzysta przecież go też oślepia convoyem więc niech też będzie oślepiony. Idąc tym tropem do niczego dobrego nie dojdziemy, zmiany zaczynajmy od siebie. Mnie convoy ustawiony nawet w dół dalej oślepia i sprowadza to na mnie zagrożenie, widocznie mam bardziej wrażliwe w ciemności oczy niż wy.

Uważam podobnie. Jeżdżąc dawniej z convoyem po Krakowie, mijając kogoś w bliskiej odległości przesłaniałem ręką światło, żeby nie oślepiać. Bo jednak convoy oślepia. Nawet ten mój słabszy (2,1A) w trybie 40%.  Z kolei skierowanie latarki ostro na dół, powodowało u mnie reakcję oczu na mocną poświatę odbitą od drogi i znaczne pogorszenie dostrzegania.  Może to był jakiś efekt autoolśnienia?! I w ogóle doszedłem do takiego absurdu, że im więcej światła emitowała moja latarka tym więcej go potrzebowałem bo to autoolśnienie się chyba nasilało.
Odszedłem od convoyów na rzecz lampek z reflektorami i lepiej ukierunkowaną wiązką światła, i okazało się, że nie oślepiam innych ani siebie. Całkiem sensownie dla mnie świeci lumintop B01.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 24 Kwi 2024, 15:45 »
Raczej po takiej akcji nie zaprzyjaźnimy się na stałe 😃
Daj jej szansę jeszcze :)

Jak już dobrze wyschnie, zamaluj płytkę (elektronikę) lakierem (elektroizolacyjnym najlepiej), następnie silikonem obsmaruj.
Reflektor też na silikonie osadź. Baterię (wyprowadzenia) też można silikonem uszczelnić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum