Autor Wątek: dylemat_wymyślam? gravel wyprawowy rama S do R 1:61 ale aluminiowa ....  (Przeczytany 3288 razy)

Offline Mężczyzna gniewny

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 26.04.2024
cześć Wam,
dylemat: czy rama aluminiowa w gravelu wyprawowym mnie zmęczy/zniechęci? czy jednak powiniennem mierzyć się z ramą stalową?

kupiłem dość okazyjnie prawie nowy rower (taki):
https://rockmachinebikes.com/pl/2021/gravel/gravelride-500/gloss-light-slate-black-silver

ma przejechane 180km - żadnych śladów, jak nowy. Specyfikacja wydaje się ok GRX (400 ale jednak), hydraulika, mocowania. zapłaciłem 3800pln (rok temu kosztował 6750pln).
nie chciałem za bardzo wydawać więcej więc ucieszyłem się, że mam dobry rower za rozsądne pieniądze. Trochę jednak zwątpiłem po wypowiedziach, że rama alu to dla mnie najgorszy wybór. Stalowy albo karbon. ze wskazaniem na stalowy (tłumienie drgań).

Przedstawiony rower waży 11,5kg (ani dużo ani mało). Po zmianie opon, siodła (i może widelca na karbonowy) zbliżę się do 10,5kg (przy dobrych wiatrach) więc wagowo jest OK - nie oczekuję więcej.

Rower ma służyć do podróży (rajdy ale nie na czas, wyprawy po Polsce, Europie). Przyjdzei czas na daleki wschód ale wtedy juz będę bogatszy o wiedze/doświadczenie i będę składał /kupował rower pod taki wyjazd. Póki co wyjazdy na 4-10 dni z namiotem i całym szpejem po terenie szutrowy, tereny górzyste asfalt nachylenia.

Fajnie byłoby znaleźć rower, którym poza cechami wyprawowca będę mógł nacieszyć się choć pewną dynamiką (po zmianie opon lub kół) na lekko sportowo ale nie jestem aż tak naiwny aby wierzyć że to się uda w budżecie 4-6tys.

krótki biogram aby pytanie/dylematy były bardziej zrozumiałe:
Jeżdżę na rowerach od 25 lat. Mam sportowy karbonowy rower do XC, mam szosę karbonową, którą lubię sobie pojeździć (tak do 100km), mam lekkiego fulla na wyjazdy w góry (Rychlebskie, Srebna Góra itp). Trochę się ścigałem, mam dość mocną nogę, bardzo lubię podjazdy (zjazdy także :)
Reasumując: jakie są szanse, że będę zadowolony z aluminiowego gravela? biorę pod uwagę możliwość sprzedaży dołożenia 1-2tys jeśli to będzie uzasadnione. Co poradzicie? każdy komentarz coś wniesie :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
dylemat: czy rama aluminiowa w gravelu wyprawowym mnie zmęczy/zniechęci? czy jednak powiniennem mierzyć się z ramą stalową?
Na pytanie sam musisz sobie odpowiedzieć.
Jedni jeżdżą, inni zamiast tego  przygotowują rower do wyprawy, a jeszcze inni pilnują żeby skarpetki na rowerze były w odpowiednim kolorze i długości
Osobiście jak widzę opinię że "tylko carbon/stal/brooks/whatever" to puszczam ją z prądem dolnopłuka, ale to Twój rower i Twoje decyzje.

odp w punkt mimo, iż tak ogólna ;)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Jedni jeżdżą, inni zamiast tego  przygotowują rower do wyprawy, a jeszcze inni pilnują żeby skarpetki na rowerze były w odpowiednim kolorze i długości

Niby racja, jechać można na wszystkim, ale jest jeszcze coś takiego, jak przyjemność obcowania z rzeczami ładnymi.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Bardzo fajny rower i lekki. Ja kupiłem 7 lat temu stalowego gravela co ważył 13 kg. Teraz z 3 bagażnikami, lemondką, błotnikami i paroma innymi duperelami waży ponad 18 kg.

Nie szukałbym nic innego, nawet jak masz aluminium:)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa

Niby racja, jechać można na wszystkim, ale jest jeszcze coś takiego, jak przyjemność obcowania z rzeczami ładnymi.

Wtedy wystarczy powiesić tą ładną rzecz na ścianie lub postawić w kącie pokoju  i czerpać przyjemność z jej posiadania nigdzie nie jadąc.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Słabo się robi od czytania opinii na czym to się jeździ dobrze, a na czym źle w przypadku roweru wyprawowego.
Jeśli rowerek pasuje Ci geometrią i Ci się podoba, czyli daje radochę, to wsiadaj i jeździj.
Bardziej odczujesz dobrze / źle dobrane siodełko, albo złe ciśnienie w kołach niż różnicę w tworzywie z jakiego jest rama.

[/quote]

tak, we wszystkim ważny jest balans. Gdy jest zachowany - jest fajnie :)

Bardzo fajny rower i lekki. Ja kupiłem 7 lat temu stalowego gravela co ważył 13 kg. Teraz z 3 bagażnikami, lemondką, błotnikami i paroma innymi duperelami waży ponad 18 kg.

Nie szukałbym nic innego, nawet jak masz aluminium:)

dzięki za podzieleenie się opinią

Wtedy wystarczy powiesić tą ładną rzecz na ścianie lub postawić w kącie pokoju  i czerpać przyjemność z jej posiadania nigdzie nie jadąc.

u mnie jeden z rowerów wisi na ścianie. Po to go kupiłem. Jeżdżę na innych ;)

Słabo się robi od czytania opinii na czym to się jeździ dobrze, a na czym źle w przypadku roweru wyprawowego.
Jeśli rowerek pasuje Ci geometrią i Ci się podoba, czyli daje radochę, to wsiadaj i jeździj.
Bardziej odczujesz dobrze / źle dobrane siodełko, albo złe ciśnienie w kołach niż różnicę w tworzywie z jakiego jest rama.

są rowery, które podobają mi się bardziej jednakże mniej mi się podoba ich cena ;)
Dzieki za podzielenie się opinią. Cenna podpowiedź

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
potwierdzę tylko przemówców. Nie daj się zaciągnąć w uliczkę z takim sprzętem gdzie będą Ci wmawiać że tylko stal, tylko wideł w karbonie i taka czy siaka waga.
Ważne żeby tobie to radość sprawiało. Zobacz znajdziesz ludzi którzy Ci powiedzą że rower powyżej 10 kg. to już dla nich kategoria  "kowadło", a drugiej strony masz na przykład topową wyprawową Kogę która potrafi ważyć na wyjściu ponad 20 kg, i jakoś nie widzę aby Ci ludzie byli nieszczęśliwi na tych rowerach ;)
A przyjemność obcowania z rzeczami ładnymi też jest fajna, ale nie równoznaczna z tym że rower ma wisieć na haku w salonie. Obcować można z przyjemnością w terenie, katując sprzęt do upadłego  topiąc go w błocie :)

potwierdzę tylko przemówców. Nie daj się zaciągnąć w uliczkę z takim sprzętem gdzie będą Ci wmawiać że tylko stal, tylko wideł w karbonie i taka czy siaka waga.
.......

Dzięki Lary. W punkt. BTW Arborystyczne pozdro z północy :)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Rzeczy ładne są piękne, wspaniałe. Wiadomo jednak, ze nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Rower ma się Tobie podobać, geometria i siodełko do Ciebie dopasowane, itd.
Zastanawiaj się i pytaj o to jaką ramę łatwiej pospawać gdzieś w świecie, które opony, czy łąńcuchy są najtrwalsze i tego typu pytania eksploatacyjne. Tutaj możesz znaleźć wiele sensownych i pomocnych odpowiedzi.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Fajny kolor, ładna rama.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum