Autor Wątek: Cumulus x-lite który wybrać  (Przeczytany 5783 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Cumulus x-lite który wybrać
« 12 Maj 2024, 18:48 »
Ale wywody  :)
Ja też napiszę.

Trzeba wyjść od wzoru na R  value:     R = dT/PFlow
Nas interesuje PowerFlow (moc tracona na jed. powierzchni)

PFlow = dT/R

I tutaj jest ważne to dT (różnica temperatur pomiędzy stronami warstwy izolującej).
Jak śpimy w namiocie to mamy kilka warst izolujących:
kalesony (36) wnętrze śpiworu (30), karimata(materac) z dołu, temperatura powietrza wewnątrz namoutu , temperatura podłogi, warstwa bezpośrednio pod podłogą (murawa, deska), tempratura gruntu, temperatura powietrza (-15).
Tak uporościłem. :)

I dla każdej warstwy trzeba sobie obliczyć przepływ mocy, uwzgledniająć  grubość warstwy, deltaT i R value. Zsumować wszystko i pomnożyć przez czas (godziny noclegu). Otrzymamy energię jaką musimy wyprodukować aby we względnym komforcie przetrwać mroźną noc :)

W ujemnych temperaturach to żadne spanie na wieży, w hamaku. Żadne deski nie izulują lepiej od styropianu (pianki) - deska calowa (o rozmiaże karimaty) wazy kilka kilogramów, ma dużą pojemność cieplną - a karimata (1") ok. 400g i do tego  ma R value 3-4.
Przy -15 idzie się w las, odgarnia śnieg (do nieprzemarzniętego gruntu) kładzie gałęzie (by od wody się ochronić), karimata, materac, śpiwór i będzie dobrze.
Ludzie już dawno wymyślili ziemianki na takie warunki. Trzeba schodzić w dół, w grunt się wkopać, a nie bujać w górze pomiędzy gałęziami :)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 12 Maj 2024, 18:50 »
Teoria o tym, że ogrzane od deski powietrze nie ucieknie spod niej jest co najmniej karkołomna :) A to nie jest tak, że to samo "izolujące" powietrze po drugiej stronie tej podłogi sprawia, że owijasz się czym możesz? Co nas wychładza, skoro samo zimne powietrze nas świetnie izoluje.
Powietrze spod desek ucieknie, ale nie wmówisz mi, że prędkość wymiany będzie taka sama, jak gdyby mogło ciepło uciekać w górę. Różnica jest ogromna. A zastanów się jeszcze dlaczego na zadaszonej wieży po mroźnej nocy namiot nigdy nie jest oszroniony, a na łące po mroźnej nocy zawsze? Przecież te deski nic nie dają :D
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 13 Maj 2024, 09:34 »
Czy deski na tych wieżowych podestach ubite są na głucho czy też z jakimiś przerwami? Na tych kilku, które widziałem to były grube dechy 1,5 cala ale szczeliny też z 2-3 cm. To może mieć znaczenie  :-\

Online Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 13 Maj 2024, 13:22 »
ale nie wmówisz mi, że prędkość wymiany będzie taka sama, jak gdyby mogło ciepło uciekać w górę.

Nic Ci nie próbuję wmówić. Był wątek poruszony o izolacji od podłoża, niektórzy skorzystają, inni nie.

A zastanów się jeszcze dlaczego na zadaszonej wieży po mroźnej nocy namiot nigdy nie jest oszroniony, a na łące po mroźnej nocy zawsze? Przecież te deski nic nie dają :D

To o czym piszesz, prawdopodobnie jest związane z radiacją termiczną i rolą dachu jako ekranu a nie zatrzymywaniem ciepłego powietrza na otwartej przestrzeni. Dla mnie fizyczny EOT :) nie piszę się na powrótkę z fizyki, szkołę już skończyłem, ekspertem się nie czuję :) Jestem pewny, że ludzie robiący maty o wysokim R-Value odrobili zadanie domowe i właśnie tę wiedzę wykorzystują.
Można spędzić tydzień w Arktyce mając w sumie 800g puchu z Decathlon a można 450 FP 90 wozić jesienią i marznąć.
Być może są to różnice osobnicze, ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz i to jest wyłącznie twój wybór. Każdy poradnik biwakowania w zimie zaczyna się od przypomnienia o znaczeniu izolacji od spodu, bo śpiwór tam słabo działa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum