Autor Wątek: Sakwy MSX - klejenie  (Przeczytany 1158 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Sakwy MSX - klejenie
« 5 Maj 2024, 07:32 »
W moich prastarych MSXach na skutek czasu i słoneczka odkleiło się wzmocnienie, które w tym modelu producent dał od spodu. Czym byście polecali to podkleić? Jak coś, wieczorem mogę dać zdjęcie poglądowe :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Sakwy MSX - klejenie
« 5 Maj 2024, 08:22 »
Stawiałabym na klej do miękkiego PCV i materiał na bannery/plandeki.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 5 Maj 2024, 11:11 »
Klej do plandek + opalarka. Warto też mieć wałek dociskowy.

Naprawiałem już dokładnie taką samą awarię w tym modelu. Niestety dobrze byłoby zerwać wzmocnienie na dłuższym odcinku, przynajmniej tam, gdzie chętnie odłazi.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 5 Maj 2024, 13:35 »

Klej do plandek
Inaczej mówiąc Klej do miękkiego PCV
NB taka właśnie poradę jak napisałem przysłali mi z Crosso kiedy prosiłem o naprawę sakwy (zezłomowali już elektrody od mojego modelu i nie mogli mi zagrzać ponownie).

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 5 Maj 2024, 13:38 »
NB taka właśnie poradę jak napisałem przysłali mi z Crosso kiedy prosiłem o naprawę sakwy (zezłomowali już elektrody od mojego modelu i nie mogli mi zagrzać ponownie).
Klej poliuretanowy.

Ja kupowałem jednoskładnikowy opisany jako klej do plandek. Do użytku na gorąco. Nie wiem, czy te w małych opakowaniach mają takie same właściwości.

Ten mój jest na tyle mocny, że często łatwej zerwać powleczenie niż sam klej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 6 Maj 2024, 08:05 »
O, dzięki wielkie za odzew. Sakwy i tak powoli trzeba zacząć spisywać na straty, bo kilkanaście lat rolowania zrobiło swoje, ale chciałbym ich użyć jako podręczniaków dla PŻony. Sam wyciągnę w końcu zakupione tutaj okazyjnie vaude :)
To klejenie tylko na gorąco? Ja jestem noga techniczno-majsterkowa i nie wiem czy sobie z tematem poradzę. Wiem, że oryginalnie te elementy są zgrzewane, ale myślałem, że posmaruję, ścisnę i voila :P

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 6 Maj 2024, 10:58 »
Klej do miękkiego PCV kleisz na zimno, bez żadnej wyższej filozofii (oczyszczenie i odtłuszczenie to jasne, ale poza tym luz).
Klej na gorąco polecany przez worka może być lepszy, ale skoro nie ma to lecieć w kosmos to możesz spróbować z małej tubki na zimno.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum