Autor Wątek: Pomorze Zachodnie  (Przeczytany 3036 razy)

Offline Mężczyzna wietrznie_młody

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.12.2015
Pomorze Zachodnie
« 9 Maj 2024, 09:52 »
W tym roku w czerwcu ruszamy w 10 chłopa na Pomorze Zachodnie.
5 dni rowerowania. Wszyscy gravelowo.
Start i meta w Złocieńcu.

Nie wysilając się trasę puściłem głównie Starym Kolejowym Szlakiem oraz Trasą Pojezierzy Zachodnich.
Zagwozdkę mam jedną - jak najlepiej puścić trasę z Kołobrzegu do mostu w Siekierkach?
Prośbę do lokalesów też jedną - podpowiecie jakieś ciekawe miejsca kulinarne/widokowe, do których warto by było zajrzeć/ odbić z trasy/ zmienić trasę?

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
Odp: Pomorze Zachodnie
« 9 Maj 2024, 10:58 »
http://erdeka.bikestats.pl/c,40267,2013-Pomorze.html http://erdeka.bikestats.pl/c,40271,2014-Pojezierze-Pomorskie.html

M.in. zerknąć do Pyrzyc (wieża), Świdwina (zamek), Tychowa (głaz), Biesiekierz (pomnik ziemniaka :P)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 9 Maj 2024, 23:02 »
Wyciąłem punkty w pobliżu śladu z pliku wieze_Polska_2018 — kopia.gdb, coś wybierzesz. Punkty opisane jako WiezaPozarowa114 itd. to są kolejne wieże do obserwacji pożarów, ich zwiedzanie wymaga uzgodnień z leśnictwem i często jest niemożliwe, pomosty (w tym wędkarskie) są raczej dostępne, ale mogą być zajęte  :lol:

Uwagi:

Wieża Miedwie chyba już nie istnieje.

Zielona Trybuna jest na poligonie, nie dostaniesz teraz zezwolenia na 100%,

Łąki Studnickie wymagają przejazdu przez poligon, zezwolenie raczej dostaniesz, ja jechałem bez i tam biwakowałem  :lol:

Nadmorski odcinek bym pociągnął na zachód aż do punktu oznaczonego jaka Taras Trzęsacz. Tam jest taras widokowy na ruiny kościoła, plażę i ogólnie klasyka bałtyckiego blichtru.

Ogólnie to najładniej jest jechać do Wolina (nowa wieża widokowa), a potem szutrową ścieżką wzdłuż Zalewu Szczecińskiego do Szczecina. Tutaj galerie z jazdy od południa (wieży w Wolinie jeszcze nie było).

Nowiny Wielkie-Szczecin
https://photos.app.goo.gl/u7pUv8xxmJs2pHpL9

19-22.02.2021. Kostrzyn-Szczecin-Międzyzdroje.
https://photos.app.goo.gl/dXPMrgMhcJChAhVN9
« Ostatnia zmiana: 9 Maj 2024, 23:18 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 10 Maj 2024, 07:02 »
Jeśli "trochę" odbijecie to polecam: Borne Sulinowo, Kłomino (pewnie niewiele już zostało) no i wisienka Brzeźnica-Kolonia (najlepiej ta trafić o świcie when the smoke is going dawn

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 10 Maj 2024, 10:53 »
Cześć, tak jak pisał Podjazdy. Warto skierować się na ścieżkę od Wolina do Szczecina. Potem przeciąć drogą górską Puszcze Bukową. Zahaczyć o Gryfino żeby uzupełnić zapasy i lecieć przez Widuchową (trochę schodząc ze szlaku jest nowy punkt widokowy). Dalej lekko pokręcić po szutrach, żeby zaliczyć piękny zjazd do Doliny Miłości z widokiem na Park Unteres Odertal i Schwedt. Później już najlepiej tak jak jest, zaliczyć autostradę rowerową po niemieckiej stronie do Siekierek.

Poniżej moja propozycja. Odcinek od Blue Velo do Siekierek będzie naprawdę świetny. ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2024, 11:04 Oskar »

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 17 Maj 2024, 15:25 »
Poniżej moja propozycja. Odcinek od Blue Velo do Siekierek będzie naprawdę świetny. ;)

hej

1.
Szybkie pytanie bo może w poniedziałek wystartuję Twoją propozycją.

Pociągiem dojadę do Kostrzyna.

Później lepiej rowerostradą niemiecką do Siekierek i później z Siekierek już trasą Pojezierzy Zachodnich, czy z Kostrzyna jechać BlueVelo do Trzińsko-Zdrój?

2. a nad morzem, to z Mrzeżyna jechać do Międzywodzia, czy Twoją propozycją?

--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

• niech tak się stanie
« 17 Maj 2024, 16:04 »
Z Kostrzyna to chyba najlepiej jechać po polskiej stronie, odwiedzając Porzecze - wieża widokowa i trasa dydaktyczna po wydmach, punkt widokowy w Czelinie, punk widokowy w Gozdowicach i czołg w Łysogórkach.

Nad morzem najlepiej wzdłuż morza, są tam fajne ścieżki w lasach.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 20 Maj 2024, 14:34 »
Hej, ja uważam, że warto choć kawałek polecieć niemiecką częścią. Czyli Wał niemiecki i potem do Polski do Trzcińska. Co do wybrzeża, moja propozycja zakładała szybki przelot w stronę odcinka wzdłuż zalewu. Więc można trochę rozszerzyć opcję nadmorską.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 20 Maj 2024, 15:00 »
Chyba warto po niemieckiej stronie do Gozdowic - prom - i dalej już w pięknych okolicznościach po polskiej.

Jedna uwaga, ostatnio po otwarciu mostu w Siekierkach na lokalnych drogach ruch jest już trochę większy.

L.

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 21 Maj 2024, 08:00 »
Sam sobie odpowiem :) Przejechałem wczoraj odcinek Blue Velo z Kostrzyna do Trzcińska.
Ogólnie tak sobie, większość to lokalne drogi, w wielu miejscach btsk oznaczeń (jeszcze nie zrobione?!?!)

Jechałbym z Kostrzyna po niemieckiej stronie lub w Polsce przy samej granicy do Siekierek.

A w ogóle to z pociągu wysiadł  w Mieszkowicach lub Chojny.

Resztę propozycji Oskara będę kontynuować w najbliższych dniach :) Wczoraj jedna burza mnie złapała do suchej nitki, ale te z gradobiciem ominąłem  8)
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna wietrznie_młody

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.12.2015
« 6 Cze 2024, 09:03 »
Dzięki za propozycje. Skorzystamy.

Jeszcze pytanie kulinarne - czy polecicie w okolicach tej trasy jakieś ciekawe restauracje, knajpy, lokalne browary itp? Będę wdzięczny za rekomendacje.

• niech tak się stanie
« 6 Cze 2024, 21:41 »
Jeszcze pytanie kulinarne - czy polecicie w okolicach tej trasy jakieś ciekawe restauracje, knajpy, lokalne browary itp? Będę wdzięczny za rekomendacje.
Na pewno NIE polecam McDonalda w Osinowie Dolnym i w Kostrzynie nad Odrą, w obu kanapki składane na odpierdol, wszystko uwalone sosem, opieprzone jakimiś elementami jedzenia z obu stron, ogólnie świnie w chlewie mają dużo bardziej szykownie podane jedzenie. Zimą nie było wielkiego wyboru, ale teraz jest i lepiej szukać czegoś innego, niż te dwie wątpliwej jakości restauracje.

W Gryfinie jest bardzo smaczna i tania restauracja, polecam, ale chyba niezbyt po drodze?

https://www.google.com/maps/@53.2395144,14.4891188,19.87z?entry=ttu

A w sumie może nawet na trasie.

Mają aktualne menu na twarzoksiążce:
https://www.facebook.com/restauracjapoludniegryfino/?_rdr

Menu się często zmienia, więc lepiej sprawdzić danego dnia, czy jest coś jadalnego  :lol: Oczywiście króluje mięso, ta uwaga była dla roślinożerców.
Cenowo jest mega atrakcyjnie, po 25 zł za danie, zaś objętościowo to spore porcje, ja ledwo zjadłem.
« Ostatnia zmiana: 6 Cze 2024, 21:49 podjazdy »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum