Autor Wątek: Primus Multifuel nie pali  (Przeczytany 6738 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Primus Multifuel nie pali
« 7 Cze 2024, 09:02 »
i ten cieniutki przewód jaki jest teraz ma taką samą końcówkę do butli z benzyną jak i do butli z gazem?

No zaskoczony jestem.
Bo palniki benzynowe mam wrażenie, że mają jakby taki lejek, pojemnik gdzie ta benzyna wlatuje (chyba) i dopiero się pali. A w SPIDER ma taki typowy palnik gazowy.
No poczytam i przeanalizuję. Warto wiedzieć.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Cze 2024, 11:32 »
Dobrze, że moja kuchenka nie wie, że czegoś nie przepali ;)
Gazem sobie przepalałem w ten sposób, że z hosteli zabierałem resztki butli gazowych (zostawiają je przed samolotem). Samochodowa pb95/ruska 85 nigdy nie powodowała problemów. Syfienie miałem dwa razy, od boliwijskiej benzyny i od próby palenia naftą do lamp olejowych.

My home is where my bike is.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 7 Cze 2024, 12:41 »
Przydałaby się jakaś baza danych, które modele miewają więcej usterek. Czytając forum, mam wrażenie że z Primusem jest najgorzej, ale może to przez większą popularność.

Mój MSR XGK zawsze był upierdliwy z zatykaniem, ale nigdy do takiego stopnia, żebym nie mógł ugotować posiłku. Na dalszych wyprawach łatwa możliwość zdobycia paliwa przebijała te niewygody.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 7 Cze 2024, 13:26 »
Ja pierwszego Primusa zajechałem po 13 latach. Gdzie średnio około miesiąca rocznie było gotowanie dla kilku osób. Zawsze na paliwach ze stacji.
Potwierdzam zapychała się dysza w zależności od paliwa.
Więc tu kwestia szczęścia jakie było paliwo.
Teraz mam Omnifuel II.
Nadal sądzę że Primusy są na tyle rozbieralne,  że większość da się wyczyścić.
Jedynym minusem są uszczelki, które szybko szlag trafia.
Żeby uwolnić się od stresu całkowitego zapchania, musimy znaleźć środek czyszczący.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 7 Cze 2024, 13:49 »
Teraz jest tak że odpala normalnie i poniżej minuty traci moc a potem gaśnie. Kupiłem sobie teraz kartusz gazowy i na nim pali, do końca wyjazdu już dociągnę.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 7 Cze 2024, 14:06 »
Ta konstrukcja chyba sama w sobie jest wadliwa, że jest ta długa iglica w środku. W starszych wersjach np. varifuel zawór był przy pompce, zaś do palnika dochodził wężyk o wewnętrznej średnicy rzędu kilku milimetrów. Palnik miał stalową rurkę zakończoną nakrętką - dyszą, więc tam nic nie mogło się zapchać na fest. Dysza była dziecinnie prosta do czyszczenia. Fakt, że to było tylko do paliwa ciekłego (nie gazu).

Wadą tamtego modelu było jednak to, że jak poszła uszczelka przy pompce, to cała sakwa zalana została benzyną...
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 7 Cze 2024, 14:14 »
Miałem coś takiego/podobnego, w środku wygiętej podgrzewanej rurki była stalowa linka. Zbyt rzadko ją wyciągałem do czyszczenia, i pewnego razu po 13 latach jak się zapchało to już jej nie wyciągnąłem.
Mogłem palić też gazem.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 7 Cze 2024, 15:24 »
Może dlatego w chińskich BRS był dodatkowy, mosiężny filtr paliwa już w dyszy, wystarczyło zdrapać z niego nagar, żeby przywrócić działanie palnika. W od jakiegoś czasu już go nie ma, przynajmniej w dyszach, które dokupiłem.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 7 Cze 2024, 20:46 »

w Astanie po przylocie ale w kilku sklepach próbowałem i nic takiego nie mieli
Można jeszcze spróbować w aptekach. Tzw benzyna apteczna służyła mi bardzo dobrze w ruskich maszynkach, zaprojektowanych do benzyny samochodowej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum