Autor Wątek: Bialorus - Ukraina, sierpien 2010  (Przeczytany 6799 razy)

Offline Jakub Gdula

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.06.2008
    • http://www.jgdula.friko.pl
Bialorus - Ukraina, sierpien 2010
« 9 Mar 2011, 22:09 »
Cytat: "hindiana"
ambasada w Warszawie bezwzglednie nakazuje osobiste stawienie sie - zarowno w celu zlozenia aplikacji jak i odbioru wiz...

Muszę sprostować - ambasada białoruska w Warszawie nie wymaga osobistego stawiennictwa. Mi całą sprawę załatwiła znajoma mając tylko moje pisane odręcznie upoważnienie i podpisany przeze mnie wniosek. Ambasady na oczy nie widziałem :)

Swoją drogą, mam cichą nadzieję że uda mi się w końcu umieścić relację z mojej 2 tygodniowej wycieczki na Białoruś.... oczywiście nie omieszkam dać znać na forum :)

J.G.
Wyprawy rowerowe po Europie
www.jgdula.friko.pl

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 10 Mar 2011, 00:23 »
Cytat: "Jakub Gdula"

Muszę sprostować - ambasada białoruska w Warszawie nie wymaga osobistego stawiennictwa. Mi całą sprawę załatwiła znajoma mając tylko moje pisane odręcznie upoważnienie i podpisany przeze mnie wniosek. Ambasady na oczy nie widziałem :)

A jednak troche nie masz racji... Ktos musial sie bowiem osobiscie pofatygowac do ambasady - fajnie, ze mogla to za ciebie zrobic znajoma. My nie mamy nikogo kto moglby nam taka przysluge wyswiadczyc w Warszawie, furtka sie zamknela. Nie ma opcji zalatwienia sprawy droga pocztowa.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Jakub Gdula

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.06.2008
    • http://www.jgdula.friko.pl
« 10 Mar 2011, 08:23 »
Cytat: "hindiana"

A jednak troche nie masz racji... Ktos musial sie bowiem osobiscie pofatygowac do ambasady - fajnie, ze mogla to za ciebie zrobic znajoma. My nie mamy nikogo kto moglby nam taka przysluge wyswiadczyc w Warszawie, furtka sie zamknela. Nie ma opcji zalatwienia sprawy droga pocztowa.

To prawda, ktoś musi się stawić osobiście, natomiast nie musi to być osobiście wnioskodawca i tylko to chciałem sprostować, żeby ktoś kiedyś czytając tą dyskusję nie zrozumiał mylnie czytając Twój post, że w celu załatwienia wizy czeka go koniecznie dwukrotna wycieczka do Warszawy.

Otóż niekoniecznie - nawet jeżeli nie ma się znajomego w Warszawie, wiele biur podróży oferuje pośrednictwo (za opłatą oczywiście) załatwienie wizy. Także owszem, da się załatwić sprawę drogą pocztową, tyle że paszport i dokumenty wysyła się nie do ambasady tylko do pośrednika.

W ogóle chciałem podkreślić, że jeżeli ktoś rozważa wyjazd na Białoruś, to nie ma co zniechęcać się wizą, bo jej załatwienie to żaden problem - tyle że wiąże się z kosztami finansowymi. Ale moim zdaniem warto :)

J.G.
Wyprawy rowerowe po Europie
www.jgdula.friko.pl

Offline filip

• Miasto: Wroclaw/Poznań
  • Na forum od: 08.05.2008
« 10 Mar 2011, 08:47 »
Taniej niż biuro podróży wizę można załatwić za pośrednictwem kuriera. Sprawdzona metoda.

Tagi: białoruś ukraina 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum