Autor Wątek: Hammerhead Karoo 3  (Przeczytany 5255 razy)

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Odp: Hammerhead Karoo 3
« 10 Cze 2024, 21:32 »
gdyby tylko czas pracy na baterii był dłuższy, to być może dałbym mu kiedyś szansę. Choć do czasu zakupu przeze mnie nowej nawigacji to pewnie ukaże się już K5 :icon_cool:

Na zwiększenie wydajności baterii idą na pewno grube pieniądze - bo z jednej strony gadżety, telefony, zegarki, latarki - z drugiej samochody - a z trzeciej w zasadzie wszystko co jest ruchome i może być zasilane elektrycznie (odkurzacze, kosiarki, narzędzia). Może do czasu K5 nastąpi oczekiwany przełom :)

Ja uznałem, że dodatkowe 300g powerbanka i czas potrzebny na jego podłączenie to mały problem. zawsze też można awaryjnie podładować się na stacji benzynowej czy w innej żabce - co innego jak ktoś na 500km maratonie liczy czas postojów w minutach (nie wiem jak to możliwe - tak jak Wilk - na całym Podróżniku mieć 50 minut postojów, kiedy ja w Stokrotce w Wolbromie straciłem prawie 30 minut bo się kasy zacięły a był sobotnio-poranny szczyt :) ).

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 11 Cze 2024, 08:33 »

Super informatywny wpis, dziękuję.

Aktualna klasyfikacja (wobec powyższej recenzji):
1/ Garmin
2/ Karoo
3/ Wahoo
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 11 Cze 2024, 11:24 »
Aktualna klasyfikacja (wobec powyższej recenzji):
1/ Garmin
2/ Karoo
3/ Wahoo

Pamiętaj, że ja porównuję Karoo 3 do mojego starego Wahoo Bolt (v1) podczas gdy jednak aktualny Roam v2 to już lepszy sprzęt (lepszy, większy i kolorowy ekran, multiband, dużo pamięci, usb-c, summit [odpowiednik climber/climbpro], większa bateria itd).

Swoją drogą DCRainmaker robił też ostatnio dokładnie takie porównanie: Garmin Edge 840 vs Hammerhead Karoo 3 vs Wahoo ROAM V2
https://www.dcrainmaker.com/2024/05/bike-bike-gps-2024-garmin-hammerhead-karoo-review.html

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 11 Cze 2024, 11:49 »
Na zwiększenie wydajności baterii idą na pewno grube pieniądze - bo z jednej strony gadżety, telefony, zegarki, latarki - z drugiej samochody - a z trzeciej w zasadzie wszystko co jest ruchome i może być zasilane elektrycznie (odkurzacze, kosiarki, narzędzia). Może do czasu K5 nastąpi oczekiwany przełom :)

Ale ten przełom już jest w Garminach, więc to nie kwestia baterii, a oprogramowania. Karoo to po prostu inna filozofia, stawiają na wydajność urządzenia kosztem czasu pracy.

Ja uznałem, że dodatkowe 300g powerbanka i czas potrzebny na jego podłączenie to mały problem. zawsze też można awaryjnie podładować się na stacji benzynowej czy w innej żabce - co innego jak ktoś na 500km maratonie liczy czas postojów w minutach (nie wiem jak to możliwe - tak jak Wilk - na całym Podróżniku mieć 50 minut postojów, kiedy ja w Stokrotce w Wolbromie straciłem prawie 30 minut bo się kasy zacięły a był sobotnio-poranny szczyt :) ).

To wszystko zależy od zastosowań. Na maratonie 500km podłączenie powerbanka to nie problem, ale jak jedziesz wyprawę 2000km pod namiot - to praktycznie codziennie musisz ładować 2600mAh; na takim maratonie jak RTP czy Wisła, gdzie się jedzie parę dni to też już problem i jeden powerbank nie wystarczy. Poza tym podłączanie powerbanka to nie jest idealne rozwiązanie, np. jak pada deszcz to ryzykujemy zalanie urządzenia (nieraz były takie przypadki na maratonach). I też kwestia wibracji, np. Walsodar opowiadał na Podrózniku jak to na ostatnim RTP rozładował mu się Wahoo na bardzo dziurawym węgierskim segmencie - i wibracje były takie, że kabel się w kółko rozłączał, trzeba było stanąć na pół godziny, by urządzenie doładować. A Garmin z baterii zaledwie 2000mAh ma tę pojemność co najmniej 3x większą, mi na tym Podróżniku to nawet połowa baterii nie zeszła.

Oczywiście Karoo ma parę fajnych bajerów, z wersji na wersję ulepszają urządzenie; niemniej w kontekście ultra te osiągi baterii są zwyczajnie słabe, to już starsza generacja Garminów (serie 1030/830/530) wyraźnie je przebija, a nowsza wręcz miażdży.

* wydaje mi się (ale to tylko odczucie nie poprarte pomiarem), że w drugiej części (obejmującej noc) bateria schodziła wolniej - wpływ mogła mieć dużo niższa temperatura, ale większy jak mi się wydaje - nocne podświetlenie: K3 (podobnie jak większość telefonów) ma czujnik oświetlenia i w nocy podświetlenie jest dużo słabsze bo nie musi kompensować ostrego słońca

Tego to nie rozumiem, po co używasz podświetlenia w dzień? Czy Karoo ma ekran pojemnościowy jak komórki? Czy bez tego podświetlenia w dzień nie widać co jest na ekranie? Bo Garminy mają ekran rezystancyjny, nie jest aż tak czuły jak komórkowy, ale też i podświetlenie w dzień nie jest potrzebne, więc baterii schodzi zauważalnie mniej niż nocą (gdy jest i podświetlenie i niskie temperatury)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 11 Cze 2024, 12:05 »
Pamiętaj, że /.../

Wahoo nie biorę pod uwagę zupełnie - bez telefonki, jak rozumiem, ten nie trasuje.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 11 Cze 2024, 13:34 »
Ale ten przełom już jest w Garminach, więc to nie kwestia baterii, a oprogramowania.

Nie no, to jest oczywiście optymalizacja - bardzo istotna i wartościowa (szczególnie doceniam jako człowiek, który pisał jeszcze w asemblerze na 8-bitowcach z procesorami 1.7MHz i pamięcią RAM 64KB :D ). Natomiast myśląc o przełomie chodzi mi o przejście do staniu kiedy przeciętny człowiek nie musi w ogóle wiedzieć, że istnieje coś takiego jak bateria i że trzeba ją ładować :) Coś jak z dzisiaj z dyskami w komputerach (zwykły człowiek nie wie jaki rodzaj i pojemność dysku ma w komputerze - do normalnej pracy nigdy mu miejsca nie zabraknie) albo z podłączeniem do internetu (internet jest albo go nie ma, ludzie nie wiedzą czy przychodzi światłowodem, skrętką, koncentrykiem czy może radiem, bo na końcu i tak jest wifi, nie wiedzą jaka jest przepustowość w którą stronę - bo jest po prostu wystarczająca).

* wydaje mi się (ale to tylko odczucie nie poprarte pomiarem), że w drugiej części (obejmującej noc) bateria schodziła wolniej - wpływ mogła mieć dużo niższa temperatura, ale większy jak mi się wydaje - nocne podświetlenie: K3 (podobnie jak większość telefonów) ma czujnik oświetlenia i w nocy podświetlenie jest dużo słabsze bo nie musi kompensować ostrego słońca

Tego to nie rozumiem, po co używasz podświetlenia w dzień? Czy Karoo ma ekran pojemnościowy jak komórki? Czy bez tego podświetlenia w dzień nie widać co jest na ekranie? Bo Garminy mają ekran rezystancyjny, nie jest aż tak czuły jak komórkowy, ale też i podświetlenie w dzień nie jest potrzebne, więc baterii schodzi zauważalnie mniej niż nocą (gdy jest i podświetlenie i niskie temperatury)

Ekran jest pojemnościowy z pełnym multi-touch'em. Można ręcznie sterować podświetleniem aczkolwiek nawet najniższy poziom coś podświetla - natomiast w tej chwili nie mam jak sprawdzić jak czytelny byłby przy ostrym słońcu bo u mnie za oknem chmury ;) Natomiast nie wydaje mi się, żeby technologia dotyku miała wpływ na podświetlenie albo jego brak.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 13 Cze 2024, 15:18 »
W Karoo 3 ekran nie jest przypadkiem OLED? Bo jeśli tak, to podświetlenie jako takie tam nie istnieje, więc wyłączyć się go nie da.
Jak dla mnie, to w tego typu urządzeniach, ekrany OLED to spora pomyłka. To urządzenie nie służy do oglądania ładnych kolorowych obrazków, dlatego ekrany w Garminach są moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem. Niestety, gdzieś wyczytałem, że nadchodzący Edge 1050 chyba będzie miał OLED :( Trzeba będzie dobrze dbać o 1040, aby starczył na długo.

edit:
to chyba jednak nie oled, bo na jakichś fotkach w necie widzę, że to coś ma opcję 0% podświetlenia. Tyle, że prawie nic tam wtedy nie widać... ale cóż - marketing działa :) Wszędzie piszą, że ma najlepszy ekran ze wszystkich tego typu urządzeń i rewelacyjne "all day" na baterii :)
Ha ha... W tamtym roku, wyjechałem na tygodniową (jazdy było chyba 8 dni) wyprawę z naładowanym 1040 - wytrzymał cały wyjazd (bez ładowania)i po powrocie do domu jeszcze było kilka %.
« Ostatnia zmiana: 13 Cze 2024, 15:33 ramzes »

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 10 Paź 2024, 10:42 »
Pytanie do @marcin_g i innych użytkowników Karoo.

Naklejaliście na ekran jakąś folię lub szkło zabezpieczające?

Widzę dostępne takie szkła.
https://3mk.pl/catalog/product/view/id/22830
Jednak opinie na Allegro są bardzo słabe. Podobno niedopasowane rozmiarami.

Są jeszcze inne:

https://allegro.pl/oferta/brotect-airglass-szklo-ochronne-ekranu-dla-hammerhead-karoo-3-16461667947?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_telefony_akcesoria_pla_pmax_is&ev_campaign_id=21241977353&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw9p24BhB_EiwA8ID5BoLH1Q4lhr86_2jqaucmkmLi_2HAXykvjD7ZmLlOEee2elPrF536BhoCx0gQAvD_BwE

https://pl.aliexpress.com/item/1005007286961576.html

Z kolei Rowertour napisał, że jest osłona wyświetlacza Corning Gorilla Glass.
https://www.rowertour.com/blog/czy-trzecia-generacja-hammerhead-karoo-bedzie-rewolucja?srsltid=AfmBOopSSsCPSBXGTawaC9-F8lIKHCrmkWH3hDM9gxgTeyYu8X0ax9Cx

Tylko, to chyba nie jest to taka ochrona, że jak coś się zarysuje/popęka, to zdejmuję i zakładam nową.

Jak się na to zapatrujecie?
« Ostatnia zmiana: 10 Paź 2024, 16:06 TripRider »

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
« 10 Paź 2024, 17:52 »

Pewnie chodzi o tą, kupowałem na allegro, chyba marki 3mk. tam były opinie że nie spasowana dobrze . Może i tak w sensie jak spojrzysz to po bokach lekko jest nie przykryty ekran. ja to olałem , korzystam , w niczym to nie przeszkadza. To kwestie może pół milimetra. Jeśli chodzi o budowę to jest to szkiełko sztywne takie jak do smartfonów . Nie przeszkadza mi zupełnie w obsłudze . Po prostu zwykłe szkiełko na karoo3 i tyle .

« 11 Paź 2024, 09:32 »
Dzięki Lary. Właśnie o tą mi chodzi.
https://allegro.pl/oferta/folia-szklo-hybrydowe-na-ekran-do-hammerhead-karoo-3-3mk-flexibleglass-15824519027#productReviews

Sporo opinii, że źle spasowana, po założeniu ekran mało czytelny. U Ciebie widzę, że źle to nie wygląda. Chyba kupię.

« 11 Paź 2024, 10:43 »
Dzięki Lary. Właśnie o tą mi chodzi.
https://allegro.pl/oferta/folia-szklo-hybrydowe-na-ekran-do-hammerhead-karoo-3-3mk-flexibleglass-15824519027#productReviews

Sporo opinii, że źle spasowana, po założeniu ekran mało czytelny. U Ciebie widzę, że źle to nie wygląda. Chyba kupię.

To jest błąd po stronie allegro - allegro próbuje "łączyć" produkty, tak żeby mieć opinie o produkcie wystawiane na różnych aukcjach i czasem prowadzi to do jakichś głupot - tak jak tutaj, to faktycznie są opinie do wielu różnych rodzajów szkieł od 3mk (przecież nie możliwe, że 250 osób kupiło szkła do karoo, bo to jednak niszowy produkt :) ). Zresztą w oknie opinii to widać:

Natomiast co do szkła - to ja jeszcze nic nie założyłem, ale fajnie, że mi przypomnieliście, muszę też to ogarnąć :)

« 11 Paź 2024, 17:49 »
To jest błąd po stronie allegro - allegro próbuje "łączyć" produkty, tak żeby mieć opinie o produkcie wystawiane na różnych aukcjach i czasem prowadzi to do jakichś głupot - tak jak tutaj, to faktycznie są opinie do wielu różnych rodzajów szkieł od 3mk (przecież nie możliwe, że 250 osób kupiło szkła do karoo, bo to jednak niszowy produkt :) ).

Zauważyłem to. Jednak pierwsza od góry opinia z lipca tego roku wyraźnie jest n/t Karoo. Opiniujący nawet zdjęcie załączył. Napisał, że mu po 3 mm brakuje. Jednak u Larego wygląda to całkiem dobrze.

Kupiłem. Zobaczymy jak to wyjdzie u mnie.
« Ostatnia zmiana: 11 Paź 2024, 21:48 TripRider »

« 2 Lis 2024, 12:05 »
Kupiłem. Zobaczymy jak to wyjdzie u mnie.

Kupiłem, założyłem w punkcie gsm. Jak dla mnie OK. Może jakieś 2 mm od dołu niedopasowane, ale to praktycznie niezauważalne. Jeżdżę na gravelu, głównie w terenie i już mam rysę, tak że - przydatne.

Tak przy okazji. Najnowsza aktualizacja z 31.10. wprowadza zaawansowane ustawienia trybu oszczędzania baterii, co ma wydłużyć działanie do 30-35 godzin na jednym ładowaniu.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Lis 2024, 12:34 »
Tak przy okazji. Najnowsza aktualizacja z 31.10. wprowadza zaawansowane ustawienia trybu oszczędzania baterii, co ma wydłużyć działanie do 30-35 godzin na jednym ładowaniu.
Nie wierz w cuda.
3-krotne zwiększenie czasu pracy to jest możliwe tylko przy ostrym wycięciu funkcjonalności. A najpewniej to po prostu tryb z wyłączonym ekranem, który się wybudza tylko przy skretach czy dotknięciu.

« 2 Lis 2024, 17:03 »
3-krotne zwiększenie czasu pracy [...]

Bardziej 2-krotne. Z 15 na 30-35 godzin.

A najpewniej to po prostu tryb z wyłączonym ekranem, który się wybudza tylko przy skretach czy dotknięciu.

Tu masz rację.

Jednak Hammerhead wspomina również o dodatkowym maksymalnym ograniczeniu jasności oraz o manualnym zmniejszeniu szybkości przetwarzania danych. To ma wydłużyć pracę baterii.

https://www.eu.hammerhead.io/blogs/change-logs/karoo-software-build-version-1-516-1983

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum