Autor Wątek: Hammerhead Karoo 3  (Przeczytany 14185 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Odp: Hammerhead Karoo 3
« 1 Mar 2025, 20:16 »
@marcin_g, otrzymałeś już te etui Tuff Luv? Jakość ok? Dobrze spasowane?

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 2 Mar 2025, 12:03 »
@marcin_g, otrzymałeś już te etui Tuff Luv? Jakość ok? Dobrze spasowane?

Mimo, że zamówienie z amazon.de to wysyłka z tego co rozumiem poszła bezpośrednio z UK (zamówienie 13.02, wysyłka 19.02) i w/g informacji w mailach od amazona planowane dostarczenie w nadchodzącym tygodniu. Jak dotrze to napiszę :)

« 2 Mar 2025, 17:27 »
Mimo, że zamówienie z amazon.de to wysyłka z tego co rozumiem poszła bezpośrednio z UK (zamówienie 13.02, wysyłka 19.02) i w/g informacji w mailach od amazona planowane dostarczenie w nadchodzącym tygodniu. Jak dotrze to napiszę :)

OK. Jak tak długo trzeba czekać na wysyłkę, to szkoda czasu i teraz zamówiłem. Mam nadzieję, że jak za taką kasę, to będzie dobre.

« 5 Mar 2025, 16:03 »
OK. Jak tak długo trzeba czekać na wysyłkę, to szkoda czasu i teraz zamówiłem. Mam nadzieję, że jak za taką kasę, to będzie dobre.

Przyszło dzisiaj, musiałem jeszcze na poczcie zapłacić 8.50, nie wiem za co w zasadzie, podejrzewam, że cło ale żadengo papieru na to nie ma :)

Założyłem i wygląda ok, klika się dobrze, brzegi wystające ale w obsłudze ekranu nie przeszkadza i cały obszar wyświetlacza jest widoczny.

« 5 Mar 2025, 21:57 »
Dobrze to wygląda. Dzięki. Ja też już czekam na swoje.

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 6 Mar 2025, 06:29 »
Ile Wam teraz tak realnie bateria pracuje po tych wszystkich aktualizacjach? Musze wiedzieć czy mam czego żalować  >:(

« 6 Mar 2025, 20:12 »
Ile Wam teraz tak realnie bateria pracuje po tych wszystkich aktualizacjach? Musze wiedzieć czy mam czego żalować  >:(

Ile? Wystarczająco  :D
A tak serio, to ładuję co kilka wyjazdów, z czego każdy po kilka godzin. Myślę, że ok. 15h, ale dokładnie nie liczyłem. Mogę włączyć opcję Battery Save, zmniejszyć jasność bardziej niż w standardzie, co ma wydłużyć pracę baterii. Nie robiłem tego dotychczas, bo nie było mi potrzebne.

BTW.
Dzisiejsza aktualizacja daje dużo fajnych opcji:
https://www.eu.hammerhead.io/blogs/change-logs/karoo-software-build-version-1-544-2081

Najbardziej podoba mi się to, że mogę ustawiać pola danych dodając i usuwając poszczególne pola, a nie korzystając z dostępnych szablonów.
« Ostatnia zmiana: 6 Mar 2025, 23:36 TripRider »

« 7 Mar 2025, 10:39 »
@marcin_g

Wczoraj przetestowałem polecaną przez Ciebie aplikację KPower. Jechałem szosówką. Pod wiatr wydaje się, że działa to OK, ale z wiatrem już nie. Pokazywało 20-50W. To raczej mało możliwe. W gravelu mam miernik mocy i wiem, że pedałując w miarę intensywnie raczej nie schodzę poniżej 100W, nawet z wiatrem.
Nie podawałem klucza API do openweathermap, tylko korzystam z domyślnego openmeteo.
Testowałeś? Z której opcji pomiaru wiatru korzystasz? Jak to u Ciebie wygląda?

Wczoraj Karoo otrzymało aktualizację i dodało kilka aplikacji do oficjalnych rekomendacji. Jest HR2VP Calories & Power. Niby działa podobnie, ale z opisu wynika, że bierze pod uwagę tylko hr i ftp, bez wiatru. W teorii ta pierwsza aplikacja powinna dawać bardziej wymierne wyniki...

« 9 Mar 2025, 09:05 »
Dobry film od Shane Miller o nowych możliwościach Karoo.

https://youtu.be/QGi92RyHoDM?si=uP6tQgAHNCpuhemo

« 13 Mar 2025, 13:28 »
Otrzymałem swoje etui od Tuff Luv. Moja ocena to - jak za takie pieniądze - jakieś 6/10.
+ dobrze dopasowane do licznika
- guma dosyć cienka
- szczególnie cienka i wąska przy mocowaniu linki zabezpieczającej; zastanawiam się jak długo wytrzyma przy wyjmowaniu i wkładaniu licznika.

« Ostatnia zmiana: 13 Mar 2025, 14:17 TripRider »

Offline Mężczyzna bobiko

• bobiko.blog | bobiko.bikestats.pl
  • Miasto: Gniezno
  • Na forum od: 04.03.2014
    • BobikoPL
« 20 Mar 2025, 13:14 »
Siema ;) i ja dołączyłem do klubu posiadadaczy Hammerhead Karoo 3, choć na długo przed zakupem czytałem incogito Was :)

po wielu latach (grubo ponad 10 lat) użytkowania garmina, stwierdziłem ze czas na testy czegoś nowego. I pierwszw wrażenia są bardzo pozytywne, choć bedzie brakować następujacych funkcji:
- głosowa nawigacja (tak, GC mówi)
- powiadomienie w razie wypadku.
bobiko.blog | bobiko.bikestats.pl

« 20 Mar 2025, 15:18 »
Siema ;) i ja dołączyłem do klubu posiadadaczy Hammerhead Karoo 3, choć na długo przed zakupem czytałem incogito Was :)

po wielu latach (grubo ponad 10 lat) użytkowania garmina, stwierdziłem ze czas na testy czegoś nowego. I pierwszw wrażenia są bardzo pozytywne, choć bedzie brakować następujacych funkcji:
- głosowa nawigacja (tak, GC mówi)

Witamy w klubie ;)

Co do gadania - Karoo gada ale tylko po bluetooth-ie
https://support.hammerhead.io/hc/en-us/articles/25256378358555-Karoo-OS-Bluetooth-Audio

Co do "detekcji wypadków" to jest feature request oznaczony jako "planned"
https://support.hammerhead.io/hc/en-us/community/posts/4406519829147-Feature-Request-Crash-Detection

aczkolwiek mam wątpliwości czy da się to zrobić jakoś sensownie, tzn. żeby nie generowało zbyt wielu fałszywych alarmów na naszych dziurawych drogach... W komentarzach też są uwagi, że Garmin 1040 reagował alertem na jazdę po bruku.

Offline Mężczyzna bobiko

• bobiko.blog | bobiko.bikestats.pl
  • Miasto: Gniezno
  • Na forum od: 04.03.2014
    • BobikoPL
« 20 Mar 2025, 17:42 »
Co do gadania - Karoo gada ale tylko po bluetooth-ie
https://support.hammerhead.io/hc/en-us/articles/25256378358555-Karoo-OS-Bluetooth-Audio

@marcin_g: tak, o tym wiem, ale niestety mnie niespecjalnie uszczęśliwia taka opcja. jestem osoba niedosłyszącą, mam sparowane aparaty słuchowe z Pixelem (protokoł ASHA) i zgodnie sprzewidywaniami, K3 nie jest kompatybilne z ASHA. no cóż, obejdzie sie bez tego poki co.

Co do "detekcji wypadków" to jest feature request oznaczony jako "planned"
https://support.hammerhead.io/hc/en-us/community/posts/4406519829147-Feature-Request-Crash-Detection

aczkolwiek mam wątpliwości czy da się to zrobić jakoś sensownie, tzn. żeby nie generowało zbyt wielu fałszywych alarmów na naszych dziurawych drogach... W komentarzach też są uwagi, że Garmin 1040 reagował alertem na jazdę po bruku.

trzyletni okres oczekiwania nie wróży najlepiej. ale dobrze, ze nie jestem sam ;) co do fałszywych alarmów, to nie jjest źle z tym garminem. Owszem, jak mocno zahamuję, czy nagle sie zatrzymam, to garmin zaczyna piszczeć.  niby fałszywy alarm, ale egazmin zdał ;)

bobiko.blog | bobiko.bikestats.pl

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Mar 2025, 20:00 »

Ale co takiego ta funkcja wnosi?
W razie poważnego wypadku (gdzie jesteśmy nieprzytomni) to i tak niewiele zmieni, zanim ktoś kogo mamy ustawionego do powiadomień dojedzie to już albo będzie po herbacie, albo pomogą nam ludzie spotkani koło miejsca wypadku. Jedyna sytuacja w której to naprawdę dużo wnosi to jazda po jakimś totalnym zadupiu, gdzie nikogo nie ma. Osobiście znam przypadek znajomego któremu na RTP rower się przewrócił czy jakieś hamowanie było nie pamiętam już - powiadomiło mu żonę i musiał dzwonić, że nic się nie stało  ;)

A jest jeszcze funkcja ostrzegania przed niebezpiecznymi miejscami, które dodają użytkownicy - to już jest niestety parodia, tyle tego wyskakuje, że od razu to wyłączyłem, ludzie dodają jakieś komiczne rzeczy w stylu małej nierówności czy dziury w drodze. Bez jakiejś sensownej weryfikacji takich zdarzeń to się po prostu nie sprawdza, paradoksalnie łatwiej o wypadek musząc wyłączać na ekranie ciągłe powiadomienia o owych "niebezpiecznych miejscach" niż przez takie miejsce przejeżdżając  :P

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 20 Mar 2025, 20:31 »

A jest jeszcze funkcja ostrzegania przed niebezpiecznymi miejscami, które dodają użytkownicy - to już jest niestety parodia, tyle tego wyskakuje, że od razu to wyłączyłem, ludzie dodają jakieś komiczne rzeczy w stylu małej nierówności czy dziury w drodze. Bez jakiejś sensownej weryfikacji takich zdarzeń to się po prostu nie sprawdza, paradoksalnie łatwiej o wypadek musząc wyłączać na ekranie ciągłe powiadomienia o owych "niebezpiecznych miejscach" niż przez takie miejsce przejeżdżając 

A więc to jest ten szajs który mnie irytował ostatnio przy pierwszej styczności z Explore 2. Coś mi wyskakiwało non stop czego nie byłem w stanie przeczytać podczas jazdy na tym mikro ekraniku.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum