Autor Wątek: Majówka po Ponidziu  (Przeczytany 1809 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Majówka po Ponidziu
« 22 Maj 2024, 09:35 »
Ponidzie - region położony w województwie świętokrzyskim na terenie Niecki Nidziańskiej, nad środkową i dolną Nidą, od Chęcin po Nowy Korczyn. Tak pisze oficjalnie Wikipedia. Rejon zupełnie mi nie znany, a zaproponowany przez pewną osobę, z którą współpracuje zawodowo i mieszkająca w Kielcach. Zatem wspólnie z MEC i poza forumowym kolegą zrobiliśmy bazę w agroturystyce w Skowronno Górne koło Pińczowa. Pierwszy raz bez namiotów na pusto. Mieliśmy tylko 4 dni, ale myślę, że wykorzystaliśmy je dobrze. Przy okazji poznaliśmy "na żywo" forumowego kolegę FELEK oraz jego drugą połowę. Udało się nam 2 razy pojechać wspólnie. Poniżej prezentuję link do zdjęć z opisem, trasy (jednego dnia pojechałem inaczej bez kolegów samemu czego nie mam zaznaczonego).

https://photos.app.goo.gl/oa7KWRxsTggfhj9f9

Offline EASYRIDER77

Odp: Majówka po Ponidziu
« 22 Maj 2024, 09:36 »
jeszcze ostatni dzień trasy

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 22 Maj 2024, 10:19 »
Mówi się "w Pińczowie dnieje", ponieważ słońce późno wschodzi i szybko zachodzi, ale Was to nie dotyczy, bazę noclegową mieliście po drugiej stronie "garbu pińczowskiego"
Dzięki za fotorelacje

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline EASYRIDER77

« 22 Maj 2024, 10:23 »
o proszę, ciekawe co piszesz. Pozdrawiam

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 22 Maj 2024, 10:57 »
Napisz proszę parę słów jak masz skonfigurowany napęd.

Offline EASYRIDER77

« 22 Maj 2024, 11:11 »
Pablo
- przerzutka tylna xt od 9 rzędowego napędu,
- klamkomanetki shimano tiagra 3x10 zewnętrzne prowadzenie linki
- przerzutka przednia shimano claris, którego nie ruszałem z roweru
- kaseta tylna 10 rzędowa 11-36
- korba shimano wzięta z MTB wykręcona najmniejsza tarcza, więc jest 42-32, na kwadrat a więc 2 rzędowa korba
- łańcuch shimano xt, 10 rzędowy

myślę że wszystko ująłem.
Po tym prezentowanym wyjeździe na razie stwierdzam, że te przełożenia mnie satysfakcjonują.

Taka ciekawostka, mianowicie w drugim rowerze w Breezerze z prostą kierą, mam ten sam napęd w sensie łańcuch i kaseta, tylko korba jest inna bo bardziej miękka (deore 22-36). Mogę więc kasety i łańcuchy kupować razem.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 22 Maj 2024, 11:37 »
Bardzo fajny relacja. O ten asfalt nad grodziskiem były afery w internecie ;)

Offline EASYRIDER77

« 22 Maj 2024, 13:27 »
dziękuję Maciej

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 22 Maj 2024, 15:18 »
Z Rakowa to już byście dorzucili do mnie bidonem :P Fajnie popatrzeć na okolicę okiem czyjegoś obiektywu :) Sosny na szczudłach nie odwiedziliście?

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 22 Maj 2024, 16:21 »
- przerzutka tylna xt od 9 rzędowego napędu,
- klamkomanetki shimano tiagra 3x10 zewnętrzne prowadzenie linki
- przerzutka przednia shimano claris, którego nie ruszałem z roweru
- kaseta tylna 10 rzędowa 11-36
- korba shimano wzięta z MTB wykręcona najmniejsza tarcza, więc jest 42-32, na kwadrat a więc 2 rzędowa korba
- łańcuch shimano xt, 10 rzędowy

Te klamkomanetki to chyba "stara Tiagra" skoro współpracuje z przerzutką MTB?

Oś suportu o długości jak dla MTB czy dałeś wkład z krótszą osią? Inna linia łańcucha. Czy przerzutka 3x obsługuje linię łańcucha MTB dla korby 2x?

Taka ciekawostka, mianowicie w drugim rowerze w Breezerze z prostą kierą, mam ten sam napęd w sensie łańcuch i kaseta, tylko korba jest inna bo bardziej miękka (deore 22-36).

Ja mam korbę XT 40-24, a kasety: 11-28 na płaskie i 11-36 na góry. Dobrze się sprawdza.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 22 Maj 2024, 22:36 »
Easyrider77:
No ekstra wycieczki Wam wyszły, nawet niektóre kojarzę  ;) Bardzo fajny wyjazd, no i cieszę się, że udało nam się spotkać pierwszego dnia no i przypadkiem w ostatni dzień... świat jest mały!

vooy.maciej:
Jeżeli chodzi o krajobraz, bardziej pasowałaby droga gruntowa jaka jeszcze do niedawna tam była. Z drugiej strony tam wyżej ktoś mieszka. Jakimś rozwiązaniem mogłaby być dobrej jakości szutrówka, ale taka jak np. te w Szwecji.

Bazyl3:
A gdzie tym bidonem rzucać jak będę następnym razem w okolicy? W lecie często jeżdżę rowerem w okolicy jak przebywamy u teściów mieszkających w Rytwianach (nieopodal Staszowa).

Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 22 Maj 2024, 22:55 »
Dzięki za galerię, potwierdziła potencjalne punkty widokowe, które zamierzam odwiedzić w zimowej szacie. Co do asfaltowania dojazdów do gospodarstw w miejscach widokowych, to swego czasu wyłożono ażurem kilka wąwozów lessowych w dolinie Wisły, moim zdaniem lepsze rozwiązanie, ale kosztowne. Bez częstych korekt płyty ażurowe albo się zamulą, albo rozejdą, ustawią pod różnymi kątami. Szuter jest jeszcze droższy, bo woda wypłukuje, koszty napraw (jeśli ma to być szuter, a nie kamieniec) są znaczne. Asfalt mimo ceny ponad 2 mln zł za kilometr wychodzi najtaniej.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 23 Maj 2024, 06:10 »
Bazyl3:
A gdzie tym bidonem rzucać jak będę następnym razem w okolicy? W lecie często jeżdżę rowerem w okolicy jak przebywamy u teściów mieszkających w Rytwianach (nieopodal Staszowa).

W stronę Pasma Jeleniowskiego :) Mieszkam u południowego podnóża :D

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 23 Maj 2024, 06:26 »
O, to piękne rejony. Jak jedziemy autem przez Nową Słupię i Łagów to żałuję, że teściowie nie mieszkają właśnie tam. Jak pogoda dopisze to będę tamtędy przejeżdżał w przyszły weekend jadąc do Suchedniowa po żonę, która dojeżdża pociągiem z rowerem.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline EASYRIDER77

« 23 Maj 2024, 08:12 »
Z Rakowa to już byście dorzucili do mnie bidonem  Fajnie popatrzeć na okolicę okiem czyjegoś obiektywu  Sosny na szczudłach nie odwiedziliście?

Sosny na szczudłach nie odwiedziliśmy, skojarzyłem ją sobie po wyjeździe. No szkoda, że wcześniej nie wiedziałem, że jesteś z niedalekich tamtych rejonów. Pozdrawiam.

Te klamkomanetki to chyba "stara Tiagra" skoro współpracuje z przerzutką MTB?

tak, seria 4600, stąd napisałem Ci, że linki na zewnątrz bo nowsze mają w środku i nic nie wystaje na kierownicy pancerz.

Oś suportu o długości jak dla MTB czy dałeś wkład z krótszą osią? Inna linia łańcucha.

oś suportu została z porzedniej  2 rzędowej korby, która była fabrycznie. Nie ruszałem. Linie łańcucha i obsługa przerzutki przedniej to już zostawiłem serwisantowi do ogarnięcia. Więc Twoje dalsze pytanie o obsługę przerzutki odpowiem tak, że to działa i zrobił do kumpel serwisant. Na pewno nie tak pięknie jak w 2 rzędowa manetka i 2 rzędowa korba w drugim rowerze z prostą kierownicą gdzie jest to fabrycznie dostosowane.  (do góry do jeden ruch manetki, ale w dół to 2 ruchy - spada na dół ale  trze łańcuch i wtedy lekka korekta półbieg i jest ok)  Ale to kwestia przyzwyczajenia i tego, że aż tak nie pędzę, nie ścigam się. Cenię sobie za to miękki dla mnie i dość szeroki zakres przełożeń i stopniowanie. Z przodu powinna być nieco inna przerzutka, ale np. xt z mtb nie pasowała do ramy, za ciasno było. A kwestia jest kształtu/długości tej "blachy" przedniej przerzutki bo z innej korby.

vooy.maciej:
Jeżeli chodzi o krajobraz, bardziej pasowałaby droga gruntowa jaka jeszcze do niedawna tam była. Z drugiej strony tam wyżej ktoś mieszka. Jakimś rozwiązaniem mogłaby być dobrej jakości szutrówka, ale taka jak np. te w Szwecji.

Felek - Szwecja w sensie dróg i te pustki to inny wymiar nie do porównania.
Też się cieszę ze wspólnej jazdy.

Dzięki za galerię, potwierdziła potencjalne punkty widokowe, które zamierzam odwiedzić w zimowej szacie.
Zdecydowanie warto, ja też by chętnie jeszcze kiedyś się tam wybrał bo czas mieliśmy krótki. Ciekawy jestem Twojej zimowej galerii.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum