Autor Wątek: Kompaktowa kurtka na ok. 5 st C  (Przeczytany 1318 razy)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Kompaktowa kurtka na ok. 5 st C
« 22 Maj 2024, 19:07 »
Cześć,

Po Sudovii mam juz w zasadzie zestaw, z którego jestem zadowolony ale...gdyby w nocy było nieco chłodniej zorbiłby sie mały problem. Minimalną Garmin pokazywał 6,7 st C i w termo merino, koszulce kolarskiej, starej rowerowej bluzie i leciurkiej wiatróweczce z Deca było na styk jesli chodzi o termikę (piszę tylko o górze). Jednak gdyby był stopien/dwa mniej to już byłoby cienko.
Stąd pomysł na poszukanie bluzy, zamiast tej starej kupionej w czasach, gdy działały sobie lokalne firemki bez swoich marek. Prede wszytskim ta stara bluza jest spora po złożeniu, a nie zamierzam wychodzić ponad to co mam jeśli chodzi o zestaw toreb.
Myślałem też o zastosowaniu zamiast niej cieplejszej kamizelki i rękawków. Tylko jakoś rękawki na bluzę termo mi nie pasują. Nie ze wzgledów estetyczno-modowych :), tylko praktycznych (zakładanie).
Możecie coś polecić ze swojego doświadczenia? Najchętniej, wiadomo, w najlepszym stosunku jakość/cena. Czy to bluzę, czy ewentualnie kamizelkę.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Odp: Kompaktowa kurtka na ok. 5 st C
« 22 Maj 2024, 19:42 »
Rozważ coś z Polartecu Alpha. Bardzo fajne bluzy na tego typu temperatury.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna c2c

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 08.06.2019
« 22 Maj 2024, 23:32 »
Rękawki zawsze można założyć pod bluzę termo.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 23 Maj 2024, 06:59 »
Po "kilku" razach merino jako termik traci swoje właściwości (moja obserwacja) i by zapewnić względną termikę i komfort cieplny użytkownikowi stosuję kurtkę od Gianta (zakładam ją i w lato, i przy minus 20 stopni). Jest na tyle skuteczna (głównie wiatr) , że nie muszę brać nic więcej. Spokojnie mieści się do tylnej kieszonki koszulki. Nazwy nie pamiętam, ale jeśli się nie sprała i da się odczytać - ujawnię  ;)
Jeśli na wyjściu jest bardzo zimno, a wycieczka ma być dłuższa, to na ciuchach nie oszczędzam.
Niestety wówczas, kiedy się ociepli trochę się gotuję... 
Kiedyś jeździłem z plecakiem (26 litrów), później z sakwami (na bagażniku) - była szansa to schować.
Teraz jako prawie pro, choć Marecky ostatnio stwierdził, że to "prawie" powinienem zamazać na ciuszkach od Leszka - pakuję wszystko (nogawki, kominiarkę, kurtkę, rękawice) do tylnych kieszonek koszulki/bluzy/kurtki.   

Offline Mężczyzna poziom

« 23 Maj 2024, 08:04 »
Po "kilku" razach merino jako termik traci swoje właściwości (moja obserwacja) i by zapewnić względną termikę i komfort cieplny użytkownikowi stosuję kurtkę od Gianta (zakładam ją i w lato, i przy minus 20 stopni). Jest na tyle skuteczna (głównie wiatr) , że nie muszę brać nic więcej. Spokojnie mieści się do tylnej kieszonki koszulki. Nazwy nie pamiętam, ale jeśli się nie sprała i da się odczytać - ujawnię  ;)
Jeśli na wyjściu jest bardzo zimno, a wycieczka ma być dłuższa, to na ciuchach nie oszczędzam.
Niestety wówczas, kiedy się ociepli trochę się gotuję... 
Kiedyś jeździłem z plecakiem (26 litrów), później z sakwami (na bagażniku) - była szansa to schować.
Teraz jako prawie pro, choć Marecky ostatnio stwierdził, że to "prawie" powinienem zamazać na ciuszkach od Leszka - pakuję wszystko (nogawki, kominiarkę, kurtkę, rękawice) do tylnych kieszonek koszulki/bluzy/kurtki.   

Ooo, zaintrygowała mnie ta kurteczka!
Merino na razie działa, mam nadzieję, że brubeck nie robi lipy ;). No i to jest też jakaś mieszanka nie 100% wełna więc zobaczymy jak z utratą właściwości.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Maj 2024, 08:32 »
Po "kilku" razach merino jako termik traci swoje właściwości (moja obserwacja) i by zapewnić względną termikę i komfort cieplny użytkownikowi stosuję kurtkę od Gianta (zakładam ją i w lato, i przy minus 20 stopni). /.../

Merino przed przenikliwym wiatrem - bez spec. warstwy wierzchniej (ale to już bluzy) - nie chroni. Wiele lat rowerowałem w dwupowłokowej bluzie - od środka merino, z wierzchu jedwab; db. rzecz, na polu i dziś mi służy.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna poziom

« 23 Maj 2024, 10:30 »

W sumie też tak potem pomyślałem (po tym jak już napisałem posta ;)) tylko nadal nie mogę sobie 'zwizualizować' co będzie lepsze: kamizelka + rękawki czy bluza

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 23 Maj 2024, 20:14 »
Trochę to trwało, ale zdaje się że to ta:

Jest ze mną zawsze.
Genialnie chroni w każdych warunkach.

Offline Mężczyzna c2c

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 08.06.2019
« 23 Maj 2024, 21:17 »

W sumie też tak potem pomyślałem (po tym jak już napisałem posta ;)) tylko nadal nie mogę sobie 'zwizualizować' co będzie lepsze: kamizelka + rękawki czy bluza

Wg mnie, jeśli to ma być ubiór tylko na cieplejszą porę roku to kamizelka + ocieplane rękawki z może jakąś powłoką niewchłaniającą wody, większa uniwersalność takiego zestawu.

Ja czasami naciągam rękawki na ubraną koszulkę termo, nie ma żadnego problemu.

Offline Mężczyzna poziom

« 24 Maj 2024, 08:37 »
Dzieki Panowie - muszę przemyśleć oba rozwiązania :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum