Autor Wątek: Bagażnik Thule 926 nie pasuje na hak fabryczny- Prosze o pomoc  (Przeczytany 1408 razy)

Offline Mężczyzna lukas_Znin

• Miasto: Żnin
  • Na forum od: 01.06.2024
Witam, mam nowego VV Tiguana 2024 i bagaznik thula na 3 rowery. NIestety, nie pasuje bagaznik na moj hak tzn wchodzi na glowke ale nie chce sie zamknac.. Bylem w sklepie gdzie kupilem bagaznik, bylem w salonie VV. Jedni i drudzy odbijaja pileczke, ze sie nie spotkali z czyms takim. Prosze o pomoc, mial ktos podobny problem? Bagaznik kupil ojciec, do golfa 8 z fabrycznym hakiem pasuje, do mojego Tiguana z fabrycznym juz nie :(
Prosze o pomoc.. czy jakas przejsciowka czy nie wiem co..

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odeślij bagażnik i podjedź w takie miejsce, gdzie sprzedają różnych firm produkty. Thule nie jest gwarancją, że będzie kompatybilny z każdym autem

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
bagażnik bym zwrócił do sklepu. Możesz podać powód że zostałeś wprowadzony w błąd przez firmę Thule, bo gwarantowali kompatybilność ze wszystkimi europejskimi hakami kulowymi (zakładam że tak jest i nie podają wyjątków do których nie pasują ). no i tak ja wyżej kolega radzi, jechać do stacjonarnego i przymierzać.
Możesz z ciekawości pomierzyć dokładnie suwmiarką oba haki ten na który pasuje i ten Twój , aby mieć jakiś ogląd jakie są różnice.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
sprawdziłbym średnicę między kulami może jakaś różnica jest choć byłoby to dziwne bo to unormowane.
Bagażniki thule mają regulację tego momentu zamknięcia/docisku. Tym regulowałeś?

druga rzecz - sprawdź w instrukcji czy nie piszą, że od kuli w dół musi być jakiś odcinek prosty tzn. bez dziwnych kształtów, bo może bagażnik nie wpada na odpowiednią głębokość kuli i dlatego tak jest.

bo haki wbrew pozorom są różne w sensie długości i wysokości tego pręta na którym jest ta kula.

Jeżeli hak masz zdejmowany od auta zobacz/sprawdź czy nie ma różnych właśnie haków.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Patrząc na zdjęcie haka stawiam w ciemno, że jest za krótki, tzn za mała jest odległość pomiędzy kulą, a korpusem i nie wchodzi ona na odpowiednią głębokość. Przyczepę zamontujesz, a z bagażnikiem problem. Co jest dziwne, bo w dzisiejszych czasach zakładam, że 2/3 haków montowanych w autach nigdy nie zobaczy niczego poza bagażnikiem rowerowym i to jest ich podstawowa funkcja...

Oddaj bagażnik i spróbuj dopasować coś innego producenta albo chociażby inny model Thule.

Od siebie dodam jeszcze, że taki Eufab ma dużo lepszy system mocowania samej ramy od wszystkich thule poza najnowszym Eposem, bo mają na pasek. Sam używam ramienia Eufaba z bagażnikiem Thule do bezpiecznegi mocowania karbonowej ramy.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Bagażniki thule mają regulację tego momentu zamknięcia/docisku. Tym regulowałeś?

Nie tylko Thule. Moje Aguri jak najbardziej ma śrubę służącą do regulowania docisku, przecież jak już ktoś napisał kule haków są różne. Tu też pod tym zaciskiem widzę jakąś wkręcaną w stronę auta śrubę.

Offline Mężczyzna MariuszH

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 07.10.2024
U mnie ten sam problem z Thule Europower 915. Najpierw się okazało, że bagażnik się nie dawał zmontować - otwór w jednym z gniazd trzymających główny pałąk był o 2 mm za mały - nie dało się włożyć. Wymienili na inną sztukę. Złożyć się dał, ale główki nie mogłem zamknąć. Hak - Suzuki Vitara 2024 na 75 kG. Jest mimośród do regulacji - ustawiłem na największe rozwarcie - nadal nie byłem w stanie. Wykręciłem śrubki do regulacji i ustawiłem mimośrodem na maksa. Zapięło się - trzyma bardzo mocno. Żona nie jest w stanie w ogóle ruszyć tej dźwigni od zapinania. Sądzę, że musiałem użyć siły między 30 a 50 kG. Postanowiłem nie odsyłać. W instrukcji jest tylko minimalna średnica szyjki haka.

Offline Mężczyzna MariuszH

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 07.10.2024
PS: Dzisiaj wróciłem do problemu i odkryłem, że lewy i prawy ogranicznik regulacji mimośrodu zostały zamienione miejscami. Po zamianie miejscami hak daje się zapiąć.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Tak żeby się upewnić.
Te niekompatybilności to nie jest różnica między starymi kulami haka, a tymi nowymi z systemem FIX4Bike?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum