Autor Wątek: Wkładki do butów rowerowych na długie dystanse  (Przeczytany 2272 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Cześć,
mam buty Shimano RC702, ale jeżdżę w nich tylko "wokół komina". Na ultra ubieram stare Mavici, które powoli kończą swój żywot. Powodem takiej sytuacji jest oczywiście kwestia komfortu. RC702 są dość twarde i sztywne, więc 300 km to max, bo później po prostu boli mnie podeszwa stopy od naciskania na pedały. W Mavicach nie mam tego problemu, to jakiś niższy model, nie tak twardy i sztywny jak Shimano.

I teraz myślę co robić. Czy np. jakieś personalizowane wkładki Footbalance będą w stanie wyeliminować ten problem i pozwolić jeździć ultra w Shimano RC702? Tzn czy da się je zrobić jakieś grubsze i miękkie?
Czy lepiej kupić jakaś wkładkę u chińczyka za 20 zł, zamiast footbalance za 350 zł bo efekt będzie podobny?
Czy po prostu szukać nowych butów, ale z niższej półki?

Z góry dzięki za pomoc.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Czy lepiej kupić jakaś wkładkę u chińczyka za 20 zł

Miałem podobny problem, wytarły mi się kompletnie na wylot wkładki w moich mavicach i też przy trasach 200+ zaczynały mnie męczyć poduszki stóp. Najpierw kupiłem jakieś tanie sidi (to chyba raczej chińskie sidi chociaż w normalnych sklepach) - ale okazało się, że są troszkę węższe niż te co miałem wcześniej i ruszają się na boki, przez co zaczynam czuć krawędź takiej wkładki.

Niestety ceny "profesjonalnych" wkładek są tak chore, że wychodzi lepiej kupić nowe buty :)
Postanowiłem więc wydać parę dych na aliexpresie, kupiłem kilka wariantów średnio po 10zł za parę. No i znalazłem jedne, które sprawdzają mi się na długie jazdy:
https://www.aliexpress.com/item/1005005193600155.html
Do szybkiej, dynamicznej jazdy są za miękkie/grube - w szczególności jest takie odczucie, że pięta jest słabiej trzymana przez but. Natomiast przy długiej spokojnej jeździe jest zupełnie fajnie. Dodatkowo muszę też ostrożniej zaciągać BOA, bo wkładka się kompresuje ale jest sprężysta i to powoduje większy nacisk na górę stopy. Rozmiar 43-44 pasuje mi jak ulał do butów 43 i 1/3.

No to chyba wypróbuję Twoją metodę zamówienia kilku i zobaczymy co z tego będzie  :P

Offline Mężczyzna Bearded.Wheels

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.05.2024
    • parę słów o przygodach w ultra
czołem!
@Pyndalarz - gratulacje dystansów i filmów na YT ;)

a czy rozważałeś wizytę u bikefitter'a ?
twarde czy miękkie taki dystans nie powinien mieć znaczenia, 200km+ po prostu eksponuje problem, który jest także przy 50km tylko organizm nie wysyła sygnału bólowego. Sztywny but pozwala lepiej transferować moc na pedał bez strat na ugięcie buta.
Może wystarczy klin pod blokiem lub podkładka kompensująca różnicę w długości nóg (bo 90% ludzi ma różną długość).
Wkładkę termoforomowalną bikefitterzy też dobiorą jak będzie taka potrzeba.

P.S.
polecam książkę nt. bikefittingu - sporo można samemu dograć:
https://www.taniaksiazka.pl/bike-fit-unikaj-bolu-i-kontuzji-oraz-poprawiaj-phil-burt-p-1658307.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=&utm_adgroup=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw7NmzBhBLEiwAxrHQ-TuzT8YuC3pMw3kAz_UFnecGfNe2dzYuUvuHqjnWu1-Ul_v6nP0EfBoCWVYQAvD_BwE

na portalu aukcyjnym obecnie za 42PLN
Nie pozwól, aby strach przed porażką był większy od radości z wygrywania. R.Kiyosaki

Dzięki   ;) Jak najbardziej każdy rower mam ustawiony przez bikefitera, więc błędne ustawienie odrzucam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum