Autor Wątek: Regulacja przerzutek Shimano  (Przeczytany 1699 razy)

Offline spcx

• Miasto:
  • Na forum od: 02.06.2024
Regulacja przerzutek Shimano
« 2 Cze 2024, 15:26 »
Witam. Posiadam rower Rockrider 5,1 C1 2013. Mam problem: łańcuch ciągle przeskakuje podczas jazdy, a czasami spada. Biegi nie zmieniają się idealnie. Dodam, że kiedy kupiłem rower stal od kilku lat bez utylizacji w garażu lub na zewnątrz. Zaprowadziłem go do serwisu, tam zostały wymienione linki od przerzutek i hamulców, zaciski hamulcowe, tylna kaseta i łańcuch + regulacja wszystkiego. Wszystko było ok, ale za bardzo nie jeździłem, było to w listopadzie 2023 tuz przed zimą. Niedawno wyciągnąłem rower, ale nie da się na nim jeździć, ciągle coś przeskakuje, strzela… Mieszkam za granicą i naprawa kosztowała mnie sporo pieniędzy wiec tym razem chciałbym naprawić sam zeby zaoszczędzić i się nauczyć naprawy/regulacji. Czytalem i ogladalem mnustwo filmikow o ustawieniach i regulacji przerzutek. Staralem sie samodzielnie ustawic, 3 koronki z przodu zmieniaja sie bez problemu ale z tylu lancuch wchodzi tylko na 4 najmniejsze, na gorne juz nie chce wejsc. Krecilem srubami L i H, dokrecalem i luzowalem linke przerzutki tylnej ale dalej nic. Tyle juz wszystko regulowalem ze moglem namieszac... Do jakiej pozycji ustawic srubki L i H i linki zeby zaczac rugulacje od nowa (punktu zero) ? Jezeli potrzebne sa inne zdjecia, dajcie znac jakie i wstawie. Z gory dzieki za porady.

Offline spcx

• Miasto:
Odp: Regulacja przerzutek Shimano
« 2 Cze 2024, 15:26 »

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 2 Cze 2024, 15:42 »
rower stal od kilku lat bez utylizacji

I tu jest "pies pogrzebany" - jakbyś rower zutylizował to nie miałbyś problemu.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 2 Cze 2024, 16:09 »
jakbyś rower zutylizował to nie miałbyś problemu.

Może zaproponujemy kupno samochodu. - nie zachowuj się jak spamer pisz konkrety.
Kolega potrzebuje pomocy nie szydery.

Nie jestem serwisantem, ale bym próbował tak:
2 śrubki z tyłu są do ustawienia pozycji krańcowych (żeby łańcuch nie spadał z dolnej i górnej zębatki). Jeśli nie wskakuje na górne zębatki prawdopodobnie śrubka jest za bardzo wkręcona, można sprawdzić dociskając przerzutkę ręką. Jeśli naciskasz  i nie odchyla się do większej zębatki musisz wykręcać, wiadomo nie odchylisz do największej bo jest łańcuch. Na największej zębatce delikatnie by łańcuch nie spadał.
Jeśli przerzutka się ręcznie odchyla, to możliwe że linka była za słabo przykręcona i na nowo trzeba ją naciągnąć, i regulować.

Offline spcx

• Miasto:
« 2 Cze 2024, 16:12 »
Tak, stal pare lat nieuzywany i kupilem go za grosze od znajomego ale sporo wydalem na naprawe w serwisie, potem wszystko bylo ok ale jakos sie rozlegulowalo, teraz sam chce poustawiac wszystko na nowo, mimo ze rower nie byl jezdzony kilka lat zostal doprowadzony do w miare dobrego stanu. Napisalem na forum bo potrzebuje porady do regulacji przerzutek lub innych wiec prosze sobie darowac posty typu "pies pogrzebany".

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 2 Cze 2024, 16:20 »
Trzeba najpierw ustawić zakresy, potem przerzutkę. Nie ma co tu pisać długich artykułów, na youtubie znajdziesz bardzo dobre poradniki jak to ustawić. Choć martwi mnie fakt, bo nigdy mi się zakresy nie rozregulowały, więc coś tam może być jednak pogięte.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Cze 2024, 16:28 »
A jak lubisz książkowo to "Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego" (ang "Zinn and the art of mountain bike maintenance")

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 2 Cze 2024, 16:49 »

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 2 Cze 2024, 19:09 »
Jeżeli łańcuch ma spinkę, to rozepnij i zrzuć łańcuch.

Wszystko co powyżej jest wtedy prostsze, można się łatwiej nauczyć regulacji.
Przy okazji wyłapać opory linki, skrzywienia.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 2 Cze 2024, 19:17 »

Po co? Pierwszy raz widzę poradę, że chcąc ustawić dobrą pracę łańcucha na przerzutce trzeba pozbyć się łańcucha.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 2 Cze 2024, 19:27 »
Ja zawsze ustawiałem przednią przerzutkę na bieg nr 2 (środkowy) i regulowałem tylną zaczynając od biegu nr 1 (duża zębatka), jak ten wchodził to na manetce dawałem lekki zapas śruby [3-4 obroty] na "podbicie" w trasie, regulowałem śrubą przy przerzutce aby łańcuch nie spadał za wielką tarczę przy pociągnięciu linki poza zakres ruchu manetki, a potem już regulacja, aby łańcuch nie spadał na dolnym biegu. Jeśli były problemy, to z powodu wygięcia haka, pogiętej przerzutki itd. Obejrzyj przerzutkę z tyłu, zza roweru, czy kółka przerzutki nie są przekrzywione względem osi pionowej.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 2 Cze 2024, 19:28 »

Po co? Pierwszy raz widzę poradę, że chcąc ustawić dobrą pracę łańcucha na przerzutce trzeba pozbyć się łańcucha.

Żeby się nauczyć regulacji, która śrubka od czego (pisalem przecież ;))
Taka jest potrzeba (autora wątku)

Tylko się klika, wszystko widać, nie trzeba jeździć, kręcić korbą.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 2 Cze 2024, 22:43 »

Pierwsza nastawa zakresów i przerzutki koniecznie bez łańcucha (a zakresów najlepiej bez linki). Po prostu wygodniej, łatwiej i szybciej. Na to łańcuch i drobne korekty, a najczęściej bez korekt.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 3 Cze 2024, 06:21 »
Jak nie masz na bakier z angielskim, to tutaj jest to bardzo ładnie i wizualnie wszystko wyjaśnione:
&t=16s

Być może problem nie jest też z samą regulacją śrubek/linki, ale tkwi gdzieś indziej - nagraj jakiś krótki filmik jak Ci ta przerzutka pracuje podczas przekładania i pokaż linka.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 3 Cze 2024, 09:45 »
zewnątrz. Zaprowadziłem go do serwisu, tam zostały wymienione linki od przerzutek i hamulców, zaciski hamulcowe, tylna kaseta i łańcuch + regulacja wszystkiego. Wszystko było ok, ale za bardzo nie jeździłem, było to w listopadzie 2023 tuz przed zimą. Niedawno wyciągnąłem rower, ale nie da się na nim jeździć, ciągle coś przeskakuje, strzela…

Jeżeli wymienili to co piszesz to prawdopodnie w zimie hak się zgiął, czyli rower upadł lub opierał się napędem o coś. Mogła się też poluzować za słabo dokręcona linka. W tym drugim przypadku z łatwością ustawisz ją od zera z pomocą YT. W pierwszym, musisz się niestety cofnąć do serwisu. Samo prostowanie haka nie powinno być drogie, bo to trwa 5 minut.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum