Autor Wątek: Przednia lampka pozycyjna Knog Blinder czy Bontager Ion 200 RT  (Przeczytany 2698 razy)

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Cześć,

jeżdżąc ostatnio zauważam, że korzystanie z dziennych lampek ma duży sens. Po moich okolicznych drogach z małym ruchem extra spisuje się radar garmina. W połączeniu z małym lusterkiem wiem, co się za mną dzieje i czy coś jedzie (a drogi mam wąskie..).

Myślę o lampce z przodu do jazdy dziennej. Ostatnio widziałem innego rowerzystę jak jechał przez las w słoneczny dzień. Jego widoczność z migającą lampką z przodu była bardzo dobra.

Co proponujecie wybrać?
Przednia lampka Knog Blinder czy Bontager Ion 200 RT?

Obie mają dobre opinie. Cena mniej więcej zbliżona.  Skłaniam się do Bontagera.
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Jeżdżę z Bontrager.
Jest git.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Nic mnie bardziej nie denerwuje jak migające z naprzeciwka lampki.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Ja z kolei zawsze sobie myślę, że fajnie się rzuca w oczy i muszę sobie w końcu sprawić. Mam na myśli takie ustawienie, które nie oślepia, a tylko zwraca uwagę. Bo niektórzy faktycznie "dają" po oczach.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Ja z kolei zawsze sobie myślę, że fajnie się rzuca w oczy i muszę sobie w końcu sprawić. Mam na myśli takie ustawienie, które nie oślepia, a tylko zwraca uwagę. Bo niektórzy faktycznie "dają" po oczach.
Ale masz świadomość tego że za niektórymi granicami taka migająca lampka jest niedozwolona?
Np. W DE

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Ale masz świadomość tego że za niektórymi granicami taka migająca lampka jest niedozwolona?
Np. W DE

Pytanie dodatkowe - czy ktoś się spotkał z egzekwowaniem takich lokalnych przepisów względem rowerzystów?

Tak ogólnie to dość interesujący przypadek, bo w przypadku samochodów obowiązuje teoretycznie konwencja wiedeńska, gdzie - o ile dobrze pamiętam - jest to zapisane tak, że wyposażenie musi być zgodne z przepisami kraju rejestracji pojazdu (stąd możesz po Polsce jeździć na brytyjskich blachach z kierownicą po prawej). Na tej samej podstawie nie trzeba mieć w samochodzie z PL wyposażenia apteczki zgodnego z przepisami lokalnymi (oczywiście inną sprawą jest czy chcemy dyskutować z rumuńskim policjantem niuanse priorytetów między prawem unijnym, międzynarodowym i lokalnym). Tyle, że rowery nie mają "kraju rejestracji"...

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
W dzień migające są ok, bardziej zwracają uwagę, szczególnie jak jedzie się między drzewami w plamach cieni od liści.

W nocy był odkręcał wentyle i kazał je delikwentowi zjeść za jeżdżenie z miganiem.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
W dzień migające są ok, bardziej zwracają uwagę, szczególnie jak jedzie się między drzewami w plamach cieni od liści.

W nocy był odkręcał wentyle i kazał je delikwentowi zjeść za jeżdżenie z miganiem.

Dokładnie tak.
Za jeżdżenie w nocy z migającymi lampami z przodu powinno się bez sądu stawiać pod murem :P
W dzień w pewnych sytuacjach (właśnie jak zacienienie, czy pochmurny dzień) coś takie lampki przednie wnoszą, ale tez nie przesadzałbym z ich wpływem na nasze bezpieczeństwo.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Jeszcze żeby było ciekawiej, to migający zwykle mają lampę na wprost, bo przecież jak miga, to nie oślepia :D Na takich przydałby się stroboskop, walnąć prosto w oczęta to może do mózgu coś tam dojdzie.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Co proponujecie wybrać?
Bontrager - świetna lampka i co ważne - działa także podpięta do powerbanka.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../
W dzień w pewnych sytuacjach (właśnie jak zacienienie, czy pochmurny dzień) coś takie lampki przednie wnoszą, ale tez nie przesadzałbym z ich wpływem na nasze bezpieczeństwo.

Te są do użytku za dnia (w nocy drogę oświetlasz se przecież ciągłym).
Od kiedy stosuję Bontragera ma przestrzeń powietrzna naruszana jest sporadycznie - jest dużo lepiej niż bez.

(Z Blinderem Knoga tak db. nie było - mniej go widać).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna KrzyDra

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 16.03.2024
Sam użytkuje ION’a , jako lampki ostrzegawczej ale tylko w trybie słabszego mrugania.
Lampkę mam skierowaną do dołu , praktycznie celuję w przednie koło i jak przeprowadzałem testy z ustawieniem na zamkniętej drodze symulując jadące auto z naprzeciwka  to mimo takiego ustawienia i soczewkowej budowy tej lampki uważam że ten mocny tryb nawet w dzień jest zbyt mocny.

A te 200 lumenów to nawet, właśnie dzięki tej budowie całkiem spoko oświetla drogę i już mnie potrafiła uratować na nocnym TdS, gdzie główna lampka zawiodła , także polecam :D
:)

Offline Mężczyzna Bearded.Wheels

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.05.2024
    • parę słów o przygodach w ultra
Hej,
ION super sprawa, w sumie poza ładowaniem można o niej zapomnieć, bo po sparowaniu z Garminem będzie się załączała, gdy klikniesz play. To tylko bajer, bo przecież lampka jest na wyciągnięcie ręki ;D
Dodatkowo widać poziom baterii na Garminie - chociaż tutaj mam ograniczone zaufanie co do poprawności wskazań.

Nie pozwól, aby strach przed porażką był większy od radości z wygrywania. R.Kiyosaki

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum