Autor Wątek: Podlasie, Suwalszczyzna, Mazury i Żuławy Wiślane - 5 dniowa wyprawa  (Przeczytany 5377 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Cześć,
Za niedługo planuję 5-cio dniowy wypad, na gravelu i pierwszy raz z namiotem. W planach trasy po 200 km na dzień (tylko 1 dnia 150 km), jak najwięcej fajnego szutru, jak najmniej asfaltu i jak najwięcej fajnych atrakcji turystycznych i widoczków.
Nie ukrywam, że planowanie tras gravelowych idzie mi dość średnio i oceniam jako znacznie trudniejsze niż wyjazdy szosowe, więc proszę Was o pomoc.

Start w miejscowości Łapy, a następnie "pętelka" po Podlasiu > jezioro Wigry > Mazury > Elbląg > Żuławy i finisz w Gdańsku.

Rzucicie okiem na moje "rysunki" na kommot? Co zmienić, gdzie podjechać, jaką drogę wybrać?

Na razie gotowe mam dwa pierwsze dni (resztę dorzucę na dniach).
Dzień 1:
https://www.komoot.com/pl-pl/tour/1633405346?ref=aso&share_token=aOBUxdTF8SxYvx9BX4sRJOyK66z9voGgYzwWwhKNPHBHvJFUqC

Dzień 2:
https://www.komoot.com/pl-pl/tour/1643755716?ref=aso&share_token=aQyY041XGfNeYXBzdb9uaf9QQZ6PjljqjRRn6biGkFRDw3RS3t

Z góry dziękuję  :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../

Rzucicie okiem na moje "rysunki" na kommot? Co zmienić, gdzie podjechać, jaką drogę wybrać?

/.../

Spełnić trzeba warunek "Załóż konto lub zaloguj się".
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Skorzystaj ze śladów Sudovia Gravel, jeśli chodzi o Suwalszczyznę. Może jeszcze GLG. UDP nie polecam, byłem, jechałem, widziałem.

Offline Mężczyzna rafalini

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 01.11.2022
Hej,
pierwszego dnia:
- warto zobaczyć w Surażu - grodzisko,
- omijasz "krainę otwartych okiennic"; za DK 19 proponuję jechać na Kaniuki, Ciełuszki, Puchły, Trześciankę, Narew
- omijasz zagrodę pokazową żubrów koło Białowieży
- zamiast jechać asfaltem od Teremisek na Narewkę można niemal równolegle od Bud Leśnych na Narewkę drogą leśną
- fragment z Nowym Masiewem itd mnie osobiście nie wydawał się b. ciekawy.
Drugiego dnia:
- warto odwiedzić skit Odrynki (można zapytać się, czy jest mostek od strony Rybaków, czy go zmyło),
- jeśli nigdy nie byłeś na Podlasiu (a tak wynika z sygnaturki Zalicz Gminę), to wiedz, że omijasz sztandarową atrakcję, czyli Kruszyniany (można dołożyć Krynki i Bohoniki).

Offline Kobieta arinko

• ride bike, make love not war :)
  • Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 12.03.2015
Przy odpowiednim zaplanowaniu trasy czeka Cię dużo piękna. Modyfikacje są jednak konieczne.
Np. w dzień gdy wyjeżdżasz z Wigier i lecisz na Mazury wg Twojej wstępnej mapy pomijasz jedno z najpiękniejszych miejsc w Polsce - Suwalski Park Krajobrazowy. Zmodyfikuj sobie tak żebyś przejechał przez miejscowości Wodziłki, Smolniki. Jakkolwiek Cię tam nie poprowadzi, to i tak będzie pięknie.
Potem w dniu gdy jest Frombork – koniecznie zjedź sobie do Tolkmicka i przez Kadyny na Elbląg – czeka Cię trochę miłych podjazdów i zjazdów z widokiem na Zalew Wiślany. Z Elbląg nad morze jest nuda straszna. Ale od Sztutowa na przekop jest już bardzo miło o ile pojedziesz lasem R-10 (na razie wyznaczyłeś sobie drogę asfaltem). No i ja już bym dojechała na Twoim miejscu do Krynicy, bo trasa jest tam najbardziej widokowa.

Offline Mężczyzna Waldic

• Na forum od: 23.01.2010
Zwróć uwagę, że znowu wprowadzili strefę ochronną na granicy z Białorusią i nie wszędzie będziesz mógł wjechać.

- jeśli nigdy nie byłeś na Podlasiu (a tak wynika z sygnaturki Zalicz Gminę), to wiedz, że omijasz sztandarową atrakcję, czyli Kruszyniany (można dołożyć Krynki i Bohoniki).
A jak, drugiego dnia, przejechać odcinek Kładziewo - Trzyrzeczki? Nie wiem czy droga, którą wybrałem nadaje się do przyjemnej jazdy. Tym bardziej, że na satelicie za dużo nie widać tam.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Nie prościej wrzucić do jakiegoś programu plik gpx z pożądanymi atrakcjami, np. wieże widokowe, kładki, pomosty, platformy, wzgórza z widokiem i porównać je z trasą? W załączniku moja baza dla tego sektora Polski.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna sierra

• Na forum od: 06.09.2017
Moim zdaniem, to zbyt ambitny plan.
Masz do wyboru: zwiedzać albo się przemieszczać.
Nie pogodzisz tego w pięć dni.
Jak zrobisz 200 po tłuczniu (GV), to następnego dnia będziesz szukał asfaltu
Powodzenia

Offline Kobieta arinko

• ride bike, make love not war :)
  • Na forum od: 12.03.2015
I podrzucam do weryfikacji plan na dzień 3:
https://www.komoot.com/pl-pl/tour/1647300983?share_token=arcZr2K6I7L6szIZb2dF2HYmu5FgFvkV7uY7Rt1dtRWSEg42yq&ref=

Moja propozycja jest np taka:
Trasa z 54.2063391N, 22.9128094E do Hańcza
Trasa 22,5 km • 1:42 godz.
https://mapy.cz/s/konutaduta
« Ostatnia zmiana: 16 Cze 2024, 19:47 arinko »

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Wykorzystaj heatmapę stravy, albo rwgps, tam gdzie nie jesteś pewien trasy.
A tak w ogólę to sierra ma rację: albo zapier...alasz po 200km dziennie, albo podziwiasz widoczki. Raczej tego nie pożenisz.
No chyba że na asfalcie. Ale jak trafi Ci się kawał tarki i wytłucze Ci dupę, albo deszczyk pokropi i zrobi się błoto, to te 200km na szutrach będzie niezłym wyzwaniem.

Dziękuję wszystkim za pomoc i rady :)
Trasy już mam gotowe. W czwartek ruszamy  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum