Autor Wątek: Zmowa cenowa Garmina?  (Przeczytany 4262 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Zmowa cenowa Garmina?
« 20 Cze 2024, 12:09 »
Ciekawa informacja, UOKiK wszczął dochodzenie w sprawie możliwości zmowy cenowej pomiędzy Garminem a jego dystrybutorami, nawet przeszukano siedziby paru podmiotów. UOKiK słusznie zauważył, że ceny produktów Garmina u niemal każdego oficjalnego internetowego sprzedawcy sa takie same, co by wskazywało na możliwość istnienia zmowy cenowej, zabronionej prawem.

Zobaczymy czym to się skończy, myślę, że jest to działanie korzystne dla klienta, bo takie zagrywki zdecydowanie zawyżają ceny urządzeń dla klienta.
https://businessinsider.com.pl/biznes/garmin-polska-na-celowniku-uokik-podejrzenie-zmowy-cenowej/mdpj4ft

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Zmowa cenowa Garmina?
« 20 Cze 2024, 12:47 »
Nie bez powodu na amazonie niemieckim jest zwykle taniej ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 21 Cze 2024, 12:40 »
Nie tylko Garmin ma tak, że we wszystkich sklepach te same ceny. Tak też ma na przykład Thule, nowy Epos wszędzie w tych samych cenach i żadnych promek. Często czegoś szukając się z podobną praktyką spotykam.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 21 Cze 2024, 13:02 »
Tak, ale o ile się orientuję to tego typu zmowa cenowa jest ścigana przez UOKiK tylko w przypadku podmiotów dominujących (czy jak to się tam nazywa), więc firma mająca 1,5% rynku może sobie ustalać co chce, ale Garmin już nie.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 22 Cze 2024, 11:44 »
A mnie nieco wkurza, że urzędasy się wpierdzielają pomiędzy producenta a klienta i mówią producentowi jak ma sprzedawać.
Jeśli byłbym producentem i chciałbym sprzedawać produkt w konkretnej cenie, to dlaczego nie mogę tego wymagać od sprzedawców, którzy ode mnie ten towar biorą? Przecież jeśli im się nie spodoba wysokość marży, to nikt im nie każe handlować moim produktem. Natomiast dowolność cen u sprzedawców, może czasem działaś negatywnie marketingowo.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 22 Cze 2024, 14:03 »
No nie wiem. To chyba dobrze, że "urzędasy" próbują dbać o interesy klientów a nie producentów. Tym bardziej w takim przypadku jak Garmin który może wykorzystywać pozycję dominującą do dyktowania cen.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Cze 2024, 14:08 »
A mnie nieco wkurza, że urzędasy się wpierdzielają pomiędzy producenta a klienta i mówią producentowi jak ma sprzedawać.
Jeśli byłbym producentem i chciałbym sprzedawać produkt w konkretnej cenie, to dlaczego nie mogę tego wymagać od sprzedawców, którzy ode mnie ten towar biorą? Przecież jeśli im się nie spodoba wysokość marży, to nikt im nie każe handlować moim produktem.

Tylko chyba nie rozumiesz, że przez taką, a nie inną politykę ty jako klient zwyczajnie musisz płacić więcej. Tego typu przepisy antymonopolowe są znane od dawna i obecne w praktycznie każdym kraju, przepisy absolutnie niezbędne do tego, żeby wielkie korporacje ludziom na głowę nie weszły. Każdy monopolista, gdyby miał taką możliwość - to właśnie w taki sposób by grał, żeby ostrzyć klientów i zwyczajnie więcej zarobić.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 22 Cze 2024, 14:44 »
Jakieś tam ustalanie cen jest legalne, przecież istnieje coś takiego jak MSRP, czyli "manufacturer’s suggested retail price". Chodzi głównie o ochronę fizycznych sklepów, które nie są w stanie konkurować z internetowymi.

W powyższym przypadku podejrzewam, że chodzi o jakieś detale prawne, może była wywierana jakaś presja na handlowców.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Cze 2024, 15:07 »
Jakieś tam ustalanie cen jest legalne, przecież istnieje coś takiego jak MSRP, czyli "manufacturer’s suggested retail price". Chodzi głównie o ochronę fizycznych sklepów, które nie są w stanie konkurować z internetowymi.

Oczywiście, tylko jak sama nazwa mówi jest to cena "sugerowana"

W powyższym przypadku podejrzewam, że chodzi o jakieś detale prawne, może była wywierana jakaś presja na handlowców.

Nie tyle detale prawne co pewnie po prostu podejście - "macie mieć taką cenę, a jak się nie zgadzacie to nie możecie handlować produktami Garmina". Wystarczy to porównać z rynkiem niemieckim - u nas rzeczywiście te ceny pomiędzy sklepami są bardzo zbliżone, podczas gdy w Niemczech często jest taniej (pomimo, że sam kraj przecież droższy) - bo jest prawdziwa konkurencja. Tylko kupowanie za granicą to zawsze problem z gwarancją, a te urządzenia często się psują, więc fajnie byłoby i w Polsce mieć korzystniejsze ceny.
« Ostatnia zmiana: 22 Cze 2024, 15:17 Wilk »

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 22 Cze 2024, 15:36 »
Wysokie ceny to jedna sprawa. Druga to fakt może nawet ważniejszy, że te urządzenia (nie tylko Garmina) są nienaprawialne. Bo wymiana chociażby obudowy jest dla monopolisty nieopłacalna. Lepiej zaproponować za "niewielką" dopłatą nowszy model. Za porządek w tym zakresie urzędasy też się powoli biorą chociaż nie wiem czy dotyczy to już nawigacji.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 22 Cze 2024, 16:21 »
Sam by się za to nie wziął.
Ktoś (konkurencja być może) dał impuls.
Zawsze można kupić u kogoś innego.
Mamy wszak wolny wybór.
To my decydujemy (albo nam się to wydaje/czasem w to wierzymy/chcemy w to wierzyć), gdzie wydajemy nasze biedronki.
Mam coś od nich, ale czy czujnik temperatury, pulsu winien tyle kosztować?
Czy uchwyt na kierę (kawałek plastyku) jest tyle wart?
Wart jest tyle ile jesteśmy skłonni za to zapłacić (czasem nie mamy wyjścia bo tylko to pasuje).

Offline Mężczyzna ramzes

« 22 Cze 2024, 23:00 »
Tylko chyba nie rozumiesz, że przez taką, a nie inną politykę ty jako klient zwyczajnie musisz płacić więcej.
Rozumiem, ale się z tym nie zgadzam. Producent powinien mieć prawo decydowania o swoim produkcie - zarówno komu to sprzeda jak i za ile. Klienta nikt nie zmusza do zakupu tych produktów. Jeśli producent będzie przeginał, to się pojawi konkurencja i to napędza rynek.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 22 Cze 2024, 23:19 »
Rozumiem, ale się z tym nie zgadzam. Producent powinien mieć prawo decydowania o swoim produkcie - zarówno komu to sprzeda jak i za ile. Klienta nikt nie zmusza do zakupu tych produktów. Jeśli producent będzie przeginał, to się pojawi konkurencja i to napędza rynek.

:o :o :o
mamma mija...

Wyjaśnij mi tą teorię na przykładzie jakiegoś leku przedłużającego życie czy zdrowie (btw. Garmin to towar pierwszej potrzeby) ...

Offline Mężczyzna ramzes

« 23 Cze 2024, 00:40 »
Przecież zacytowałeś wyjaśnienie. Co tu więcej wyjaśniać.
Chyba większość produktów na rynku, które są drogie, mają swoje podróbki, lub alternatywne, tańsze wersje.
Leki są produktem, jak każdy inny i w tej kwestii mam takie samo zdanie.
Nie twierdze, że to jest społecznie pożyteczne. Ja tylko lubię jak się szanuje cudzą własność
Jeśli chcesz aby te przykładowe leki ratujące życie były tanie, to je opracuj i rozdawaj - chwała Ci za to.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 23 Cze 2024, 00:44 »
Leki są produktem, jak każdy inny i w tej kwestii mam takie samo zdanie.
Nie twierdze, że to jest społecznie pożyteczne. Ja tylko lubię jak się szanuje cudzą własność
Jeśli chcesz aby te przykładowe leki ratujące życie były tanie, to je opracuj i rozdawaj - chwała Ci za to.
Tym torem poszła Ameryka, gdzie zrobienie zastrzyku (bez ceny leku) potrafi kosztować 30 tysięcy dolarów. Masz ubezpieczenie na wyprawę rowerową 2 miliony dolarów, a po dwóch dniach pobytu w szpitalu wywalają na bruk, bo kasa się skończyła. W najlepszym wypadku wyleczą cię, ale z długiem na miliony dolarów i po powrocie do kraju - cyk, zbióreczka, siepomaga, Polak zapłaci.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum