Autor Wątek: Uszczelniacze/mleko - reakcja podczas przebicia dętki/opony  (Przeczytany 2583 razy)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Energia mechaniczna zamienia się w ciepło. To samo dzieje się z oponą i dętką. Nie ma dętki - nie ma plasteliny do ugniatania, nie ma strat na dętce, energia mechaniczna nie zamienia się w ciepło.

Na to nie wpadłem, ale ma to sens. Dzięki @Wilk i @zly-sze. Nigdy wcześniej bym nawet nie pomyślał, że to, co w oponie może mieć przełożenie na opory toczenia.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
To tak jak z ugniatanie plasteliny. Robi się ciepła. Energia mechaniczna zamienia się w ciepło. To samo dzieje się z oponą i dętką. Nie ma dętki - nie ma plasteliny do ugniatania, nie ma strat na dętce, energia mechaniczna nie zamienia się w ciepło.

Ale mleko to też ciecz, ciecz sobie tam pływa, ja ciecz sobie pływa to też może to powodować straty w ten sam sposób. Z pomiarów wynika jednak, że znacząco mniejsze niż na dętce.

A jak ma się do tego szytka?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Spytaj Rufiano. Na dwóch ostatnich Antywyprawkach, zebrał sporo doświadczenia :P

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Zapatrzy się taki w dobre zdjęcia i głupoty pisze. Jak chcesz się dowiedzieć to myślę, że Ricardo udzieli najwięcej odpowiedzi na zadane pytanie.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Oj tam, oj tam. Bo wcześniej to Roztocze wrzucił

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline PABLO

Spytaj Rufiano. Na dwóch ostatnich Antywyprawkach, zebrał sporo doświadczenia

Czyżby Rufiano zaczął jeździć na szosie?

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
250 osób wypowiedziało się na temat mleka w oponach w komentarzach do filmu na YT gdzie autor psioczy na tubless na szosie https://www.youtube.com/watch?v=804JjIDI8jE , z czego mało kto stosuje "hybrydę" dętka + mleko, z osób które na szybko kojarzę podróżnik ultra rowerowy Kamil Knapczyk.
« Ostatnia zmiana: 2 Lip 2024, 13:45 8850 »

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014

nigdy ! :)
podejrzewam przejęzyczenie....rufiano- ricardo

;)

Offline PABLO

nigdy ! :)

Ufff, ... świat stanął mi na głowie.

A co za przygody miał Ricardo z szytkami?

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Podczepiam się pod starszy wątek - dzisiaj przy dyskusji z kolegami zdałem sobie sprawę, że w zasadzie to nie rozumiem na jakiej zasadzie działa uszczelniacz/mleko.

Pojawiła się sugestia, że chodzi o coś takiego jak wspomniał kolega:
nie zadziała reakcja z powietrzem.

ale przecież opona z mlekiem też jest wypełniona zwykłym powietrzem a nie jakimś gazem obojętnym/N/CO2. Podobnie nie jest to reakcja chemiczna z gumą opony, no bo guma wewnątrz opony jest taka sama, a poza tym mleko uszczelnia też szpary na styku obręczy i opony.

No to w zasadzie jak to działa, że sobie pływa a jak zobaczy dziurę to nagle zastyga? ;) Sztuczna inteligencja???

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Mleko też nie zastyga w buteleczce, gdzie też przecież jest powietrze (nie jest nalane pod korek, zresztą, podczas uzupełniania wymiany w butelce jest coraz mniej mleka a coraz więcej powietrza).
Po prostu, wymagane jest odpowiednie "przewietrzenie", brak wymiany powietrza spowoduje, że powietrze nasyci się tym lateksem, czy co tam jest dokładnie, nie wiem, i proces zasklepiania nie będzie zachodził.
Podobnie, jak zostawisz otwarte naczynie z wodą (zwłaszcza ciepłą lub gorącą), to wody będzie ubywać, przy zamkniętym naczyniu - nie. :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum