Autor Wątek: Jak zlokalizować kleszcza  (Przeczytany 4379 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Jak zlokalizować kleszcza
« 9 Lip 2024, 10:22 »
Kiedyś wyczytałem że kleszcze unikają mrówek jak ognia i boją się ich zapachu, więc można wykorzystać tę reakcję stosując rozcieńczony tzw "spirytus mrówczany" (do kupienia w aptece za jakieś 4-5 PLN).
Drugi sezon stosuję to, spryskując delikatnie buty, spodnie poniżej kolan i skarpetki i miło łażenia i spania po krzakach ani sztuki nie złapałem.
Co prawda ja w ogóle zawsze mało kleszczy łapałem, a jedna osoba statystyki nie robi, ale podrzucam pomysł.

PS na hasło "spirytus mrówczany kleszcze" wujek G podaje kilka linków to sobie znajdziecie.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 10 Lip 2024, 06:11 »
Postaram się, być testującym.
Jestem z tych co rocznie wyciągają 10-20 kleszczy, komary mnie też kochają (potwierdzają to inni).
Zacznę jesienią.

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
« 23 Sie 2024, 18:47 »
Moja żona się buja z boreliozą trzeci , czwarty rok .
Nie życzę nikomu .

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Sie 2024, 20:18 »

Oznacza, nie przyjmowała antybiotyku po usunięciu?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna alex62

« 23 Sie 2024, 21:23 »
Oznacza że przyjmowała , choroba się uśpiła na jakiś czas , później zaatakowała przez rdzeń kręgowy opony mózgowe .
Pobyt w szpitalu 5 tyg z ponowną antybiotykoterapią , potem dalsze leczenie .
Podwyższone nadal wskaźniki i to wysoko .
Lekarz zakaznik twierdzi że to nie ma wpływu na organizm i leczenie uważa za zakończone .
To tak w skrócie .
A objawy co jakiś czas są .
To był jej trzeci kleszcz w życiu , pierwszy z rumieniem i to sporym .

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 24 Sie 2024, 20:08 »
Spytałem, bo i ja oberwałem kleszczem (szybko, w całości usunięty, rumień jak naleśnik).
Z 5 tydni później w innej sprawie u lekarza będąc, napomknąłem (przez miesiąc właściwie odjęło mi rękę od dłoni po łopatkę, szukałem ratunku, wspomniałem o kleszczu; fizjoterapeuci pomóc nie byli w stanie). Doc mnie zrugał. 4 tydnie brałem 'kichś antybiotyk. Za miesiąc mam zrobić test na antyciała, z tym, innymi wynikami do lekarza - zobaczym.

Małżonce zdrowia!

Offline Mężczyzna alex62

« 25 Sie 2024, 13:05 »
Naszym zdaniem błąd popełniła małżonka po sugestii lekarza żeby od razu nie brać antybiotyku tylko poczekać .
Skrajną reakcją organizmu były po pół roku / roku od zakażenia silne bóle stawów i inne problemy neurologiczne .
Do dzisiaj ma silne bóle głowy .
Jeszcze jedna rada z autopsji , raczej nie chwalić się lekarzom na dzień dobry tym iż ma sie boreliozę .
Przy problemach ze zdrowiem mogą być sytuacje że lekarz będzie rozkładał ręce twierdząc że to wina choroby odkleszczowej a to nie musi być prawda .
Życzę zdrowia i owocnej walki z tą chorobą .

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 25 Sie 2024, 14:16 »
Spytałem, bo i ja oberwałem kleszczem (szybko, w całości usunięty, rumień jak naleśnik).
Z 5 tydni później w innej sprawie u lekarza będąc, napomknąłem (przez miesiąc właściwie odjęło mi rękę od dłoni po łopatkę, szukałem ratunku, wspomniałem o kleszczu; fizjoterapeuci pomóc nie byli w stanie). Doc mnie zrugał. 4 tydnie brałem 'kichś antybiotyk. Za miesiąc mam zrobić test na antyciała, z tym, innymi wynikami do lekarza - zobaczym.
Przecież jak jest rumień, to ryzyko borieliozy jest bliskie 100%. Uznaje się w praktyce medycznej, że rumień = borelioza = antybiotyki od razu. Liczenie na jakiś cud układu immunologicznego to proszenie się o wieloletnie problemy zdrowotne. Co więcej, podanie antybiotyków na etapie rumienia likwiduje problem niemal w 100% podczas krótkiej kuracji. Po czasie, przy neuroboreliozie, leczenie jest trudniejsze, często kilkukrotne, antybiotyki też mniej przyjemne, więc po co czekać?

Co do tego, czy kleszcz szybko usunięty, to sprawa dyskusyjna, chyba, że wiesz dokładnie, że wcześniej nie miałeś żadnej szansy złapać kleszcza (np. pobyt w szpitalu). Ja wyciągałem nieopitego kleszcza po 2 dniach od wyjazdu do lasu, rumienia nie było, ale mógł być wbity już jakiś czas, a mógł sobie chodzić i szukać najlepszego miejsca  :lol:
« Ostatnia zmiana: 25 Sie 2024, 14:22 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 25 Sie 2024, 15:15 »

Zupełnie nie lekceważyłem - najzwyczajniej nie wiedziałem o potrzebie przyjęcia antybiotyku (nie wiedziałem, takie są).

Rumień pojawił się po kilku dniach (pierwsze dni obserwowałem). Ponieważ kleszcz nie cały się zagłębił, łatwo, zupełnie, dobrze wyszedł, sądziłem, nie stało się nic, zwłaszcza, iż pierwsze dni bez oznak w miejscu penetracji. Ileś dni później rumień zoczyłem, czymś na spirytusie mazałem, zaczął ustępować. Wówczas cała ręka rwała, bolesność tej stawów - temu uwagę musiałem poświęcić.

Doc powiedział, normalnie 2 tydnie antybiotyku, u mnie - 4.

Z nami jest przyjaciel (ludzie istoty te zowią psami), który w okresach wysypu miesięcznie dostaje cukierki przeciw kleszczom - od niego uciekają w poszukiwaniu żywicieli lepszych. 

• niech tak się stanie
« 25 Sie 2024, 15:21 »
Doc powiedział, normalnie 2 tydnie antybiotyku, u mnie - 4.
Masz ogromne szczęście, że rwa zaatakowała tak szybko. Czasem objawy są po kilku latach i wtedy po pierwsze trudno o dobrą diagnozę (przyczyn wszak może być wiele, w tych choroby neurodegeneracyjne), a po drugie trudno wyleczyć bakterie rozsiane w układzie nerwowym. Być może cykl będzie trzeba powtórzyć po czasie, bo teraz badania wyjdą ok, ale np. za rok znowu się odezwie. Warto o tym kleszczu pamiętać, ale też nie zwalać na niego wszystkich przyszłych objawów  ;D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Sie 2024, 15:21 »
Przecież jak jest rumień, to ryzyko borieliozy jest bliskie 100%. Uznaje się w praktyce medycznej, że rumień = borelioza = antybiotyki od razu. Liczenie na jakiś cud układu immunologicznego to proszenie się o wieloletnie problemy zdrowotne. Co więcej, podanie antybiotyków na etapie rumienia likwiduje problem niemal w 100% podczas krótkiej kuracji. Po czasie, przy neuroboreliozie, leczenie jest trudniejsze, często kilkukrotne, antybiotyki też mniej przyjemne, więc po co czekać?
Nie zdążyłem napisać, ale też nie ogarniam tych dwóch informacji:
"rumień jak naleśnik" + "5 tygodni później, u lekarza, w innej sprawie (!)".

Bardzo jestem ciekawy jaki był tok myślenia który doprowadził to tego punktu.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 25 Sie 2024, 16:16 »
Masz /.../

Dziękuję.

Nie zdążyłem napisać, ale też nie ogarniam tych dwóch informacji:
"rumień jak naleśnik" + "5 tygodni później, u lekarza, w innej sprawie (!)".

Bardzo jestem ciekawy jaki był tok myślenia który doprowadził to tego punktu.

By z nieustannym, rwącym, pulsującym bólem tkanki miękkiej ramienia, przedramienia, głębokim, kłującym od stawów dłoni przez nadgarstek, łokieć, bark, łopatkę ręki prawej bez "mózgojebów" móc próbować się mierzyć, temu - obok pracy* - poświęciłem dostępne siły, całą uwagę. Ponieważ rehabilitanci b. dobrzy nie pomogli, jedni kierowali do neurologa, inni ortopedy, na ct odcinka szyjnego kręgosłupa jedni, czego innego inni, ratunku szukać zacząłem w lekturze książki dot. możliwej samopomocy w chorobach znanego, w CH bardzo szanowanego dr n. med. Za jego wskazaniem - metodą chałupniczą - wdrożyłem leczenie, w następstwie którego już po 3 lub 4 tydniach trochę mogłem nożem. Rwąco-pulsująco-kłująca bolesność nieco ustąpiła, przez krótki okres dnia z 20% sprawności ręki wróciło, mogłem już kilka godzin sypiać, unieruchomionej ręki już nie musiałem utrzymywać nad głową (dojmujące odczucie, ciśnienie rozrywa tkankę, żyły).

Kiedy więc już miałem szansę przetrwania w poczekalni przychodni, siły na to po czterogodzinnym pobycie w zakładzie, zadzwoniłem do rejestracji, rozpoznałem wolny termin lekarza rodzinnego, do którego się udałem, by mi pomógł w ręki sprawie. Zainteresował się jednak nie ręką, lecz wciąż widocznym rumieniem. Wówczas dowiedziałem się, borelioza jest leczalna. Wdrożyłem terapię.

Formułuję odpowiedź:
Koincydencja występowania zdarzeń nie jest niepodważalnym dowodem związku przyczynowo-skutkowego (patrz: historie okresu pandemii).

Pomyśliwałem sobie, może to od kleszcza (skoro rumień), jednak tak dramatycznie, strasznie rwało (doświadczenie porównywalne z przechodzeniem covida za pandemii), iż - by móc udać się do lekarza - najpierw choć trochę musiałem wrócić do żywych. Z 5 tydni to trwało.

*pieniądze na fizjoterapeutów - 170 zł/45 min.

• niech tak się stanie
« 25 Sie 2024, 16:30 »
*pieniądze na fizjoterapeutów - 170 zł/45 min.
Przypomniał mi się kawał o dentyście, że ktoś narzekał, że za wyrwanie ósemki wziął 400 zł, a rwał tylko 1 minutę, czyli inkasował 400 zł na minutę. Następnym razem wziął 4 zł za minutę, ale dłutował, piłował, skrobał niemal 2 godziny. Która opcja lepsza?

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 25 Sie 2024, 16:58 »

Formułuję odpowiedź:
Należna - sfinansowana z obowiązkowych składek ZUS.

Mi te zapłacone zabiegi ni pomogły, ni ulżyły - odmiennie od murarzy, lekarze wynagrodzenie otrzymują nie za skuteczność, lecz już za samo uczestnictwo w procesie.

Wielokrotnie tego doświadczywszy, w przyszłym wcieleniu - będąc kobietą - rozważam być lekarką lub księżną (rodzaj żeński od 'ksiądz').

• niech tak się stanie
« 25 Sie 2024, 17:06 »
Wielokrotnie tego doświadczywszy, w przyszłym wcieleniu - będąc kobietą - rozważam być lekarką lub księżną (rodzaj żeński od 'ksiądz').
Kto wie, jak się atomy i cząsteczki rozejdą po łańcuchu pokarmowym, ale większe szanse są na przeistoczenie ciała w prostsze formy życia  :icon_twisted:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum