Autor Wątek: m.in. ciekawe nowości Ortlieba  (Przeczytany 3619 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: m.in. ciekawe nowości Ortlieba
« 5 Lip 2024, 18:03 »
Nie wiem czy to pomysł Tailfina. W końcu wykorzystanie osi QR jako mocowania bagażnika jest znane od dawna. Zanim Tailfin pojawił się na rynku.
Zdecydowanie pomysł Tailflina.
Wcześniej to był tylko adapter Tubusa do typowego bagażnika na QR - ale to była zupełnie inna, dużo gorsza konstrukcja, żeby zdjąć bagażnik trzeba było zdjąć cały zacisk QR. A patent Taliflina polega na tym, że oś i to zarówno QR jak i sztywna (bo na QR bagażnik jednak wpada trochę w wibracje) jest na stałe i do niej wpinasz i wypinasz bagażnik w 5 sekund. I to właśnie Ortlieb tutaj skopiował.
BTW - wadą tego rozwiązania jest konieczność zdejmowania załadowanego bagażnika przy naprawie dętki (aby zdjąć koło trzeba wykręcić oś, aby wykręcić oś trzeba zdemontować bagażnik).
W przypadku gumy jest pewna drobna niedogodność, tylko jak często łapiesz gumy? A zdjęcie całej torby to trwa 10-15 sekund.
Przy okazji - w sieci widać foty nowych, prototypowych produktów Tailfina. Widział ktoś może gdzieś informacje nt. planów wdrożenia do seryjnej produkcji, asortymentu i dostępności?

Te prototypowe lżejsze, wyścigowe Aeropacki to już widać od 3 lat co najmniej, a pełne torby w ramę też ze 2 lata najmniej. Pewnie kiedyś będzie wprowadzane do seryjnej produkcji, ale kiedy to wie tylko producent.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 15 Lip 2024, 11:48 »
I jaki jest prąd ładowania tak przy powiedzmy 20 i 25km/h?

Wczoraj na szybko zmierzyłem prąd przy podłączonym power-banku BioLite.

Już przy prędkości ok. 9-10 km, miernik wskazywał prąd ok. 560 mA. Aż się zdziwiłem.

Napięcie było minimalnie poniżej 5V, ale power-bank się ładował, prąd płynął.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 15 Lip 2024, 12:08 »
Ja używam Sinewave Beacon 2 i to jest totalny sztos. Możliwość zasilenia z powerbanka robi z tego lampkę o świetle niezależnym od prędkości a nawet dynama w ogóle. W drugim komplecie kół nie mam dynama i używam tej samej lampki. To jest światło na poziomie Supernova Tripple, którą kiedyś pożyczyłem od Piko. Ciągnie to maks 800 mA, więc nie za dużo. Światła jest tyle, że jeżdżę całą noc w okularach fotochromatycznych, które nie rozjaśniają się do zera (1-3 wg.  producenta).

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 15 Lip 2024, 12:13 »
Ja używam Sinewave Beacon 2 i to jest totalny sztos. Możliwość zasilenia z powerbanka robi z tego lampkę o świetle niezależnym od prędkości a nawet dynama w ogóle. W drugim komplecie kół nie mam dynama i używam tej samej lampki. To jest światło na poziomie Supernova Tripple, którą kiedyś pożyczyłem od Piko. Ciągnie to maks 800 mA, więc nie za dużo.

Wszystko prawda!

... pewnym mankamentem są: brak podtrzymania tylnej lampki oraz brak odcięcia. Ta lampka naprawdę oślepia, nawet na tym słabszym trybie.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 15 Lip 2024, 12:39 »
Wszystko prawda!

... pewnym mankamentem są: brak podtrzymania tylnej lampki oraz brak odcięcia. Ta lampka naprawdę oślepia, nawet na tym słabszym trybie.

Ja brak odcięcia uważam za zaletę, nie lubię jak nie widać nic ponad drogą. Mam ją tak dokręconą, że potrafię ją przygiąć lekko do dołu w razie potrzeby, a często jadąc np. na lemondce, widząc samochody z naprzeciwka, zamiast przyginać, zasłaniam ją częściowo. Bardzo rzadko ktoś mi miga.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum