Autor Wątek: Targi rowerowe - EUROBIKE Festival, Frankfurt am Main 2024  (Przeczytany 1731 razy)

Offline Mężczyzna zieluk

• Miasto: Frankfurt am Main
  • Na forum od: 26.10.2019
Szczęść Boże,

podobnie jak w ubiegłym roku, w ten weekend Targi Rowerowe Eurobike dostępne są dla zwykłego zjadacza chleba.

Dziś byłem tylko w jednej hali, nie miałem za dużo czasu. To była sekcja azjatyczna, z egzotycznymi producentami rowerów oraz akcesoriów. Oprócz tego był też Romet i Kross. W końcu mogłem pomacać następcę mojego starego Jaguara. Ładna maszyna, cena też przystępna, bodajże w okolicach 5000 EUR. (widziałem w materiale prasowym zapowiedź limitowenej serii 34 sztuk Corratec CCT Evo Ultra za 25 000 EUR).

4 ciekawostki, które wpadły mi w oko:

1. Ciekawy rower poziomy, prawie kolarzówka:

2. Tu projektant nie żałował metalu:

3. Bardzo ładne buty, ręczna robota, Słowenia, ale cena zaprorowa (446 EUR):

4. Podobnie, jak w ubiegłym roku, zdjęcie dla Dream Makera:

I wszystkie zdjęcia w relacji fotograficznej z dziś, z soboty: http://zieluk.pl/pl_rec/2024_07_06_day01/.

Jutro też idę, mam nadzieję, że do wieczora uda mi się wybrać zdjęcia i je wysłać na stronę.
« Ostatnia zmiana: 10 Lip 2024, 10:22 Borafu »

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Ten ciekawy rower poziomy to Cruzbike Vendetta i to jest kolarka i to baaardzo szybka

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Dzięki za galerię ;)
Powiem Wam, iż przejrzałem wszystko i... wizualnie to mi się żaden w tych rowerów nie podoba. Owszem, niektóre są 'ciekawe', lecz szału nie ma. Albo to ja już na tyle zdziadziałem

Offline Mężczyzna zieluk

Powiem Wam, iż przejrzałem wszystko i... wizualnie to mi się żaden w tych rowerów nie podoba. Owszem, niektóre są 'ciekawe', lecz szału nie ma. Albo to ja już na tyle zdziadziałem

Podzielam Twoje zdanie. To był po prostu pawilon azjatycki, stąd ten badziew  ;D
Niemniej jednak ten sportowy gravel Krossa albo Jaguar Rometa mi się bardzo podobały.

Zabieram się za zdjęcia i filmy z dziś.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

M.in. ta rzecz zwróciła mą uwagę:

W US w cenie 160 USD:
https://www.revelatedesigns.com/index.cfm/store.catalog/Handlebar/Pitchfork

Na Eurobike produkty swej firmy przedstawiał sam Eric (widziałem z nim filmik).

Gdybym wiedział, będziesz i dziś, bym Cię poprosił, byś kupił dla mnie w tej cenie (jakaś promka).

W UE rzecz ta będzie droższa, gdy już tu będzie.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna zieluk

M.in. ta rzecz zwróciła mą uwagę:

https://www.revelatedesigns.com/index.cfm/store.catalog/Handlebar/Pitchfork

Mimo, że starałem się mieć oczy naokoło głowy jeżeli chodzi o backpaking, sakwiarstwo, to tego produktu nie widziałem albo ominąłem jakąś halę. Choć wydaje mi się, że byłem we wszystkich.

Gdybym wiedział, będziesz i dziś, bym Cię poprosił, byś kupił dla mnie w tej cenie (jakaś promka).

Napisałem przecież w pierwszym poście, że dziś też się wybieram  ;D

Ale już teraz mogę napisać, że w A.D. 2025 też będę na tych targach. Tak na 99% o ile nie będę wtedy na delegacji.

Offline Mężczyzna zieluk

Szczęść Boże,

relacja z dnia drugiego - od godziny 9:15 do 17:00. Targi były otwarte dla publiczności od godz. 9 do 18tej ale już koło 16-tej niektórzy wystawcy zaczynali składać towar do pudełek i walizek.

Poniżej kilka luźnych spostrzeżeń z drugiego dnia:

- po raz pierwszy dotknąłem wosku, w którym się gotuje łańcuch. Firma Rex. Nawet ciekawie gość opowiadał, zapamiętałem tylko żeby takim łańcuchem w deszczu nie jeździć, bo się do niego wtedy brud przyczepia. I że mój zielony Finish Line na mokre warunki, jest do niczego w porównanie z tym woskiem Rex.
- przejechałem się na kolarzówce Storck z napędem Srama. Niestety rama była rozmiaru M a ja potrzebuję L albo LX
- jechałem też na rowerze z napędem BOSHa, który sam zmieniał przełożenia
- jechałem pierwszy raz w życiu na rowerze z piastą Rohlfoffa - niby ciekawie ale nie wiedziałem na jakim biegu jadę - przydałoby się jakaś podziałka.
- bardzo podobają mi się elektryczne przerzutki w szosówkach i gravelach
- wspaniała sprawa z tymi jazdami testowymi, choć zainteresowanie spore. I u niektórych producentów trzeba się było osobno rejestrować, np. u Spezialized. I tak się przy tej rejestracji guzdrali, że w końcu zrezygnowałem.
- darmowy internet na terenie targów zdecydowanie pomógł przy tej indywidualnej rejestracji
- nie widziałem dużo producentów butów, ale SIDI przedstawiło kolekcję na przyszły rok - mnie urzekły - szczegóły w galerii
- macałem Garmina Edge 1050. Faktycznie uchwyt plastikowy ale wymienny. Solara nie będzie ze względu na zastosowany ekran. Ja, zostaję przy solarnym 1040, jak zapewne większość. Menu zupełnie inne ale nie zagłębiałem się. jakby więcej szczegółów. Ale zapewne już na YouTubie są pierwsze recenzje.
- Pierwszy raz jechałem na trenażerze Trax, który miał pomiar mocy. Podczas niewielkiego podjazdu ze średnią 4% wyciągnęłem 6 W/kg. Zajęło mi to 45 sek. Zwycieżca potrzebował 35 sek. Na swoją obronę mam fakt, że mi noga z pedałów spadła w zapale pedałowania, może gdyby nie to, to miałbym lepszy czas. Na pocieszenie dostałem bidon z logiem Garmina i Traxa.
- są nowe rodzaje wentylów - każdy głupi będzie w stanie je napompować. Na razie patent ma Schwable a SKS już wyprodukowało odpowiednią pompkę. Slogan reklamowy "Love at first click" - szczegóły w galerii.
- na stoiskuk Meridy dostałem darmową kawę i precle. Miły gest
- na stoisku SRAMa widziałem tarczę do hamulca o średnicy 220 mm - pierwszy raz w życiu. Podobno ktoś produkuje też 230 mm
- Rowery SCOTTa są śliczne ale najładniejsze malowanie miał wg. mnie rower/kolarzówka firmy Factor, model VAM ze schematem metra w Los Angeles
- jeden czasowy/triathlonowy rower Scotta miał nawet osłonę na przerzutkę
- na stanowisku DT Swiss był konkurs na składanie piasty w czasie 10 sekund. Chyba się to nikomu nie udało - nagrałem filmik, ale na to trzeba będzie kilka dni poczekać.
- kolorowy zawrót głowy w segmencie toreb do backpackingu - szczegóły w galerii
- 10 pkt dla osoby, który wskaże na którym zjęciu jest "ząb Wilka"
- była też niewielka strefa rowerów customowych. Nie ma to na pewno porównania do targów Bespoked w Dreźnie ale dostałem plakat ze zdjęciem i autografem Giovanni Battaglina
- jedna firma z Węgier produkuje/pokazała autentyczne welocypedy - te rowery z ogromnym kołem i malutkim z tyłu
- była ciekawa rama, chyba Bubble Dog, kórą moża było rozłożyć - górna rura miała specjalną złączkę podobnie jak donla rura. Podobno przydaje się taki patent przy transporcie.
- WD40 rozdawało małe puszki ze swoim produktem
- podobnie za darmo były czapeczki z logiem targów Eurobike
- na stoisku ABUSa niestety nie udały mi się dwie próby otwarcia kłódki, która broniła dostępu do kasku. Kluczy było z 200 albo i więcej
- ilościowo najwięcej różnego rodzaji rowerów było (chyba) na stoisku Bullsa.
- Shimano zaprezentowało bardzo ciekawy motyw na podkoszulkach
- wybaczcie kilka więcej zdjęć Marinów, ale mam sentymen do tej marki. Sam mam w Krakowie rower na stalowej ramie Bear Valley, na który pracowałem przez dwa miesiące jako student pod koniec lat 90 XX w.
- było stanowisko do bike fittingu ale nie wiem czy to tylko na pokaz było, czy faktycznie coś z tymi wynikami można było potem zrobić - np. lepiej dobrać ramę
- ciekawym zabiegiem marketingowym było przedstawienie rowerów, na których jeżdżą zawodnicy - fajnie wyglądały ubłocone rowery albo kolarzówki, na których jeżdżą profesjonaliści
- były też air bagi dla rowerzystów - choć tylko na jednym stanowisku MASE Airding się to nazywa
- była też firma z adapterami do każdego rodzaju obuwia. Adaptery te umożliwiają przyczepenie bloków SPD do każdego rodzaju obuwia - ClipClap - widzę na zdjeciu, że to innowacja z ubiegłego roku
- VeloSock oferowało prezerwatywę na cały rower, która zabezpiecza np. podczas rower podczas transportu na zewnętrz auta
- ciekawie wyglądało porównanie opony z Formuły 1 z oponą z kolarzówki - na stoisku Pirelli
- obok stoiska Ortlieba było stoisku Vaude. Ta ostatnia firma reklamowałe sakwy zrobione z przerobionych/odzyskaneych butelek po napojach (PETów)
- TOPEAK pokazał ciekawe mocowanie do górnej rury, li-tylko na żele (Fastfuel platform)
- dawno nie zrobiłem tylu zdjęć - w sumie w galerii jest ich 910. Mam nadzieję, że przynajmniej niektórzy obejrzą wszystkie. Wybaczcie, że nie ma podpisów, większość ujęć sama się tłumaczy a tam gdzie było coś ciekawego, to fotografowałem też tabliczki z informacjami. W razie ew. pytań, chętnie na nie odpowiem.

No i galeria, może ktoś da radę przebrnąć do końca  ;D

http://zieluk.pl/pl_rec/2024_07_07_day02/

Do zobaczenia za rok!  ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Fajnieś opisał.
Dziękuję.

Szczęść Boże,

/.../
- jechałem pierwszy raz w życiu na rowerze z piastą Rohlfoffa - niby ciekawie ale nie wiedziałem na jakim biegu jadę - przydałoby się jakaś podziałka.
- bardzo podobają mi się elektryczne przerzutki w szosówkach i gravelach
/.../
- są nowe rodzaje wentylów - każdy głupi będzie w stanie je napompować. Na razie patent ma Schwable a SKS już wyprodukowało odpowiednią pompkę. Slogan reklamowy "Love at first click" - szczegóły w galerii.
/.../

Do zobaczenia za rok!  ;)

1/ Podziałka jest:
https://www.rosebikes.de/rohloff-schaltdrehgriff-komplett-leicht-rechts-873035

2/ Patent ma wynalazca - Amerykanin (dzieci jego gięły presty, pompowanie szło im słabo, więc się zawziął, pogłówkował i ... stworzył).

Schwalbe ma wyłączność na Europę.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna zieluk

1/ Podziałka jest:
https://www.rosebikes.de/rohloff-schaltdrehgriff-komplett-leicht-rechts-873035

Przy tym rowerze, na którym jechałem były manetki, góra/dół. I żadnego okienka z cyferkami.
« Ostatnia zmiana: 8 Lip 2024, 23:29 zieluk »

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
przecież to wygląda jak konstrukcje DH z lat 90, wstyd by mi było z czymś takim na targi pojechać...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
przecież to wygląda jak konstrukcje DH z lat 90, wstyd by mi było z czymś takim na targi pojechać...
Albo jak "góral" z marketu za 400 PLN

Offline Mężczyzna zieluk

Zdaję sobie sprawę, że nie każdy jest w stanie przeglądnąć ponad 900 zdjęć na raz czy nawet dwa, trzy razy  ;D Dlatego dla leniwych wybrałem kilka zdjęć, które związane są z moimi komentarzami z dnia drugiego.

- po raz pierwszy dotknąłem wosku, w którym się gotuje łańcuch. Firma Rex.

- macałem Garmina Edge 1050. Faktycznie uchwyt plastikowy ale wymienny.

- Pierwszy raz jechałem na trenażerze Trax, który miał pomiar mocy. Podczas niewielkiego podjazdu ze średnią 4% wyciągnęłem 6 W/kg. Zajęło mi to 45 sek. Zwycieżca potrzebował 35 sek.

- są nowe rodzaje wentylów - każdy głupi będzie w stanie je napompować. Na razie patent ma Schwable a SKS już wyprodukowało odpowiednią pompkę. Slogan reklamowy "Love at first click"

- Rowery SCOTTa są śliczne ale najładniejsze malowanie miał wg. mnie rower/kolarzówka firmy Factor, model VAM ze schematem metra w Los Angeles

- ciekawym zabiegiem marketingowym było przedstawienie rowerów, na których jeżdżą zawodnicy

- jeden czasowy/triathlonowy rower Scotta miał nawet osłonę na przerzutkę

- 10 pkt dla osoby, który wskaże na którym zjęciu jest "ząb Wilka"

- była ciekawa rama, chyba Bubble Dog, kórą moża było rozłożyć - górna rura miała specjalną złączkę podobnie jak dolna rura. Podobno przydaje się taki patent przy transporcie.

- Shimano zaprezentowało bardzo ciekawy motyw na podkoszulkach

- były też air bagi dla rowerzystów - choć tylko na jednym stanowisku MASE Airding się to nazywa

- TOPEAK pokazał ciekawe mocowanie do górnej rury, li-tylko na żele (Fastfuel platform)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Podobnie, jak w ubiegłym roku, zdjęcie dla Dream Makera:

Dzięki.
Jak w roku ubiegłym, tak i w tym, czuję się dowartościowany :D

WD40 rozdawało małe puszki ze swoim produktem

W ramach ciekawostki:
Pełna nazwa WD-40 to Water Displacement, 40th Formula.
Water Displacement pochodzi od nazwy figurującej w notatniku laboratoryjnym chemika opracowującą recepturę tego produktu.
40th Formula - 39 wersji zawiodło. Dopiero ta 40 okazała się skuteczna.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum