Autor Wątek: Ciekawe miejsca w świętokrzyskim oraz fragmenty lubelskiego w 3 dni  (Przeczytany 1934 razy)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Cześć,

Pierwszy raz od kiedy zostaliśmy rodzicami pojawiły się 3 dni wolnego bez dzieci. Postanowiłem z tego skorzystać i namówiłem Olę na 3 dniowy wyjazd rowerowy. Dojazd i powrót pociągiem. Start we Włoszczowej, potem Małogoszcz, Chęciny, Daleszyce, Święty Krzyż, Pasmo Jeleniowskie, Opatów, Sandomierz, Annopol, Kazimierz Dolny, Nałęczów i Lublin, z którego mieliśmy pociąg powrotny.

Część trasy przejechaliśmy z Markiem (transatlantyk), który ugościł nas drugiej nocy w swoim mieszkaniu. Marku jeszcze raz dziękujemy za wspólnie spędzony czas, mam nadzieję, że nie ostatni.

Zdjęcia, opis i trasa wycieczki znajdują się TU.

Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Jerzy R

• Miasto: Polska Kraków
  • Na forum od: 06.08.2020
Świetna relacja z z podróży i kapitalne zdjęcia. Każdy kadr przemyślany super kolory. To nie jakieś tam pstryki tylko konkretna praca z aparatem. Brawo dla Was.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Relacja rewelacja, fajnie że ci się chce pisać, fotografować i dzielić się tym!

Offline Mężczyzna Felek

Jerzy R:

Dziękuję, staram się by było prawidłowo.

magda:

Co do zdjęć to moje hobby, na równi z podróżami na rowerach (kiedyś nawet większe). Co do pisania to trochę wkopała mnie w to żona a ja teraz to tylko ciągnę ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Jakaż jakość!
I to w formule pielgrzymki!

B. dziękuję.

Pytania:
Co za koł u łańcucha na szyi czemu wlecze ten biedny, udomowiony zwierz?
Częsty li to tam obraz?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Gdybym sam nie był "wyjechany", też bym mógł ugościć, bo jechaliście prawie pod moimi oknami (Jeleniowskie) :) Wieczorem poczytam i pooglądam, to się wypowiem szerzej :D

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Piękne sielski krajobrazy za które tak lubię ten fragment naszego kraju :)
Szkoda że nie zboczyliście delikatnie z trasy na Górę św. Michała nad Krasocinem gdzie dodatkowo we wsi wiatrak.

Bardzo przyjemnie się oglądało, a jak by tak zdjęcia nieco większe były.
Domyślam się że wozisz lustro?

p.s.
W Choinach asfalt położyli? świat się kończy...

Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Felek

łatośłętka:
Czy częsty się nie wypowiem. Widziałem do tej pory krowy na sznurze/łańcuchu, ale z czymś takim nigdy. Nie wiem czym sobie ta istota zawiniła.

Bazyl3:
Tak, pamiętałem gdzie mieszkasz... i jak powiedziałem żonie, to namawiała mnie bym nawet do Ciebie napisał, bo z tym noclegiem w lesie nie do końca nam wyszło. Ale, nie każdy siedzi wieczorem w piątek na forum, więc ostatecznie rozbiliśmy się na przełęczy Jeleniowskiej.

MichałD:
Niestety, ale wyjazd organizowany na ostatnią chwilę. Pierwszy taki bez dzieci. Do końca nie było pewne czy pojedziemy. Formuła nam się spodobała i myślę, że raz, dwa razy do roku będziemy z żoną na takie wyprawki jeździć. Wtedy też będę dokładniej planował. Na pewno zmniejszymy dystanse i zagęścimy liczbę atrakcji do zobaczenia.

Co do wielkości zdjęć, rozmiar nie jest duży, to fakt. Ale coś nie tak jest jeszcze z ich pokazywaniem. To są zdjęcia o rozdzielczości dłuższego boku 1000 pix, one powinny się lepiej wyświetlać, ale nie wiem jak to ustawić w kreatorze strony, bo obecne powiększenie to trochę słabe. Czasami na stronach jest tak, że jak się kliknie w zdjęcie to otwiera się ono w nowej stronie i w dobrej jakości - u mnie niestety tak nie ma.

Co do sprzętu, wożę bezlusterkowca od Sony plus 2-3 stałki (Sigma 85 mm 1.4, Zeiss 35 mm 2.8 i Sony 20 mm 1.8).

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
łatośłętka:
Czy częsty się nie wypowiem. Widziałem do tej pory krowy na sznurze/łańcuchu, ale z czymś takim nigdy. Nie wiem czym sobie ta istota zawiniła.
Ja takie coś widywałem kilka razy.
O ile się orientuję idea jest taka że taka belka ma jej pozwalać chodzić, ale zniechęcać do biegania.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
pięknie Wam wyszło, fajne zdjęcia, fajne okolice i co najważniejsze fajna ekipa.
W Sandomierzu też jest taki wąwóz lessowy. A Sandomierz to akurat dobrze znam, bo tam pracowałem kiedyś.
No ja też kilometry inaczej już planuję w nieznanym i pagórkowatym terenie. Co w tym roku przekonałem się na Ponidziu.

pozdrawiam

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Cieszy mnie, że nocleg u mnie dało się rozsądnie wplanować w logistykę wyjazdu. Zawsze chętnie zapraszam do siebie ludzi z forum, czasem też bywało, że zgarniałem napotkanych sakwiarzy z ulicy. Zawsze jest o czym porozmawiać, najczęściej jest żal że już tak późno a jutro wczesna pobudka. Zaglądajcie do mnie, gdy tylko będzie "po drodze".
Na spotkanie w Sandomierzu dojechałem z kolegą z Annopola - Darkiem. Ten człowiek to kopalnia wiedzy o bliższej i dalszej okolicy. Pełni rolę kronikarza gminnego, prowadzi stronę miasta na FB, robi dużo pro publico bono.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Wiadoma sprawa, nie da się wszystkiego na trasie zawrzeć, nie da się.

Jakość zdjęć, technicznie wyświetlanych, jest bardzo dobra. Nieco większe były by lepsze dla tych którym pesel na oczach się również odciska ;)

Lustro/bezlusterkowiec nie ma znaczenia, o optykę się rozchodziło co widać na fotach.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Tak, pamiętałem gdzie mieszkasz... i jak powiedziałem żonie, to namawiała mnie bym nawet do Ciebie napisał, bo z tym noclegiem w lesie nie do końca nam wyszło. Ale, nie każdy siedzi wieczorem w piątek na forum, więc ostatecznie rozbiliśmy się na przełęczy Jeleniowskiej.

Niestety pisanie nic by nie dało, bo akurat w czasie gdy Wy eksplorowaliście Świętokrzyskie, my badaliśmy fragmenty nadmorskiej R10 i pomorskiej R15 :) Niemniej jednak jeśli kiedyś jeszcze zawieje Was w okolice Pasma, zapraszam. Pokoju gościnnego brak, ale jeden nocleg na niewygodnej kanapce dalibyście radę. Ewentualnie namiot miałby też gdzie stanąć. Zdjęcia świetne. Byliście niedaleko fajnej kaplicy na Górze Witosławskiej, ale raz, grafik, dwa, mimo niewielkiej odległości doszłoby Wam sporo up :) Pozdro dla PŻony :)
EDIT: popraw Nieskórzów na Nieskurzów, bo jak się lokalsi dowiedzą ... :D
« Ostatnia zmiana: 16 Lip 2024, 10:41 Bazyl3 »

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Ech, ten słodki czas, kiedy już można pojechać BEZ dzieci.  ;D

Marek

Offline Mężczyzna Felek

EASYRIDER77:
Dzięki, co do Sandomierza... jest w miarę niedaleko od teściów więc kwestia to czasu kiedy ponownie tam zajedziemy.

transatlantyk:
Marku, było nam miło i jak będziemy w okolicy nie omieszkamy się umówić na wspólny odcinek, nawet jak nocleg wypadnie nam w innym miejscu. A losy kolegi Darka śledzimy na strav'ie.

MichałD:
Święta racja, dlatego główny nacisk kładę na dobre "słoiki". Żaden aparat w telefonie nie da takiej plastyki, głębi ostrości i bokeh'u jak dobre jakościowo szkło... a to musi ważyć. Chociaż teraz robią już nieco lżejsze te obiektywy do bezluster... oczywiście obarczone jest to trochę dystorsją i jakością obrazu na brzegach kadru, niemniej sporo zniekształceń można teraz szybko wyciągnąć w programach do obróbki grafiki.

Bazyl3:
Tego nie wiedziałem, zresztą nie chciałem ryzykować... była 21:30 jak zaczęliśmy się rozbijać. Gdybym wiedział, że nad zalewem stoi taka fajna chatka, po domku ratowników, to pewnie byśmy do niej dojechali... tym bardziej, że byłoby praktycznie z górki. Co do noclegu, dziękuję na przyszłość.

Jeżeli chodzi o atrakcje, to nie sposób zobaczyć wszystkiego... kolejnym razem trasę wyznaczę inaczej i uzyskam wiedzę o nowych atrakcjach. A błąd poprawiłem, dzięki!

memorek:
Słodki, niesłodki... ale żona miała spore wyrzuty sumienia, że dzieciaki same, szczególnie jeżeli chodzi o najmłodszą Felicję, która przed wyjazdem powiedziała "mamo a może zostaniesz". Ja też miałem trochę moralniaka:/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum