Autor Wątek: Praga Szumawa Wyszków  (Przeczytany 1327 razy)

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
Praga Szumawa Wyszków
« 17 Sie 2024, 19:28 »
Pod koniec czerwca odbyliśmy z kolegą wycieczkę na trasie jak w tytule na bazie planu z tego wątku:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=27723.0.

Dziękuję wszystkim za udzielone rady. Wyjazd udał się pod każdym względem. Pogoda, trasa, widoki, ciekawe miejsca do obejrzenia. Przypadkiem trafiliśmy w bardzo dobry termin, bo w Czechach trwał ostatni tydzień roku szkolnego co bardzo ograniczyło ilość turystów w miejscach przez nas odwiedzanych (z wyjątkiem samej Pragi).

Zapraszam do galerii: https://photos.app.goo.gl/2idaWwE1tiTwtXFKA
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Odp: Praga Szumawa Wyszków
« 17 Sie 2024, 20:42 »
Dziwne te Czechy , żadnych barierek, jak tam żyć.  Poza tym śliczna wycieczka.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 17 Sie 2024, 20:44 »
Obejrzałem z przyjemnością fotorelacje, inspiracja na przyszły rok, ten Leo Express to może Silesia?

Dziękuję

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 17 Sie 2024, 21:10 »
To je moc krasnych fotek!

Ps. Jakbyś ocenił bezpieczeństwo na czeskich drogach? W przyszłym roku, może z dzieciakami będziemy przemierzać kawałek tego kraju.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

« 17 Sie 2024, 22:04 »
Obejrzałem z przyjemnością fotorelacje, inspiracja na przyszły rok, ten Leo Express to może Silesia?

Dziękuję

LeoExpress to prywatny czeski przewoźnik. https://www.leoexpress.com/pl Mają połączenie Kraków-Oświęcim-Praga. Jeździli przez Katowice, ale jak się zaczęły remonty na Śląsku to zmienili trasę. Taniej niż w PKP :)

Ps. Jakbyś ocenił bezpieczeństwo na czeskich drogach? W przyszłym roku, może z dzieciakami będziemy przemierzać kawałek tego kraju.

Jeśli chodzi o drogi i ruch samochodowy to trudno powiedzieć, bo większość trasy prowadziła bocznymi drogami, gdzie ruch był bardzo niewielki. Ruchliwej drogi to by się uzbierało z kilkanaście kilometrów w sumie, z czego połowa koło zalewu Lipno wskutek błędu w nawigacji i ominięcia zjazdu na szlak. Sytuacji nieprzyjemnych nie było, z wyjątkiem jednej w Trzeboniu ale to z mojej winy  :-[

Wydaje mi się, że jest ok a kluczem jest takie zaplanowanie trasy żeby jechać szlakami rowerowymi i bocznymi drogami, wtedy naprawdę jest bardzo bezpiecznie. Jest duży wybór, szlaki są dobrze oznaczone na mapy.cz.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 17 Sie 2024, 22:09 »
Zacne tereny - odradzający się las na Poledniku wartałoby kiedyś odwiedzić ;)

Pozwolę sobie z własnych doświadczeń odpisać - kierowcy pojazdów silnikowych w Czechach mają trzy tryby:
- wioskowy/terenowy - każdego rowerzystę traktują z kulturą omijają o metr, niewielkim tempem, często ustępują pierwszeństwa, choć nie muszą.
- miejski - kultury już jakby mniej, ale za to często jest pas jezdni wydzielony dla cyklistów, więc można się nim przemieszczać bez wstydu.
- podmiejski - zwłaszcza w okolicach obwodnic, tras dojazdowych do ekspresówek itp. - tu kultura się kończy, sporo mija mnie na gazetę, kamienie spod kół walą mnie po mordzie, a podmuch wyprzedzających mnie tirów zmiata z jezdni

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 17 Sie 2024, 22:11 »

Felek. Jak szukasz bezpiecznych i dobrych dróg to polecam Ci Rudawy i czeskie Izerskie. Absolutna rewelacja.
Tylko fizycznie nie są łatwe. Wysokości co prawda szału nie robią, ale podjazdy są zjadliwe. Niemal codziennie robiliśmy 1000m up!

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 17 Sie 2024, 22:32 »
Obejrzałem galerie i się Zakochałem Muszę się zmobilizować i wrzucić tegoroczne Rudawy i Izerskie. Wiele znalazłem podobnych klimatów oglądając Twoje, doskonale, fotki. Bomba jak dla mnie
Wpisuje na listę - Plany.
Ile dni jechaliście? Czy .gpx jest możliwy do uzyskania?

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 18 Sie 2024, 06:26 »
Dzięki za informację, ja nie planuję z dzieciakami inaczej niż boczne drogi, ścieżki rowerowe czy leśne lub polne gruntówki, więc jak na tych bocznych nie jest gorzej jak u nas to ok.

Co do planów to na razie jakiś zarys się tworzy. Terenu, w sensie podjazdów, wolałbym jednak uniknąć, bo najmłodsza córka dopiero uczy się rowerowej marszruty, a chciałbym by więcej sama jechała niż na holu. Powoli nie mam już sił na te wszystkie bagaże plus hol z córką, jeszcze na płaskim ok, ale większe górki... Hmmm.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 18 Sie 2024, 06:39 »
Ekstra trasa, świetne zdjęcia - z przyjemnością obejrzałem galerię. Czechy mają mnóstwo uroku, a przy wielu bocznych drogach tego uroku jest jeszcze odpowiednio więcej  ;)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 18 Sie 2024, 08:07 »
Szumawa od dawna w planie. Tylko ta odległość. Zawsze coś mi bardziej pasuje jak mam tyle jechać lub czasu zbyt mało. Jednak mocno dopingujesz. Ech, trzeba się w końcu zebrać.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

« 18 Sie 2024, 11:09 »
Obejrzałem galerie i się Zakochałem Muszę się zmobilizować i wrzucić tegoroczne Rudawy i Izerskie. Wiele znalazłem podobnych klimatów oglądając Twoje, doskonale, fotki. Bomba jak dla mnie
Wpisuje na listę - Plany.
Ile dni jechaliście? Czy .gpx jest możliwy do uzyskania?

7 odcinków. Start z Pragi w sobotę po południu ok. 14-15, koniec jazdy w piątek po południu.
Ślady w załączeniu.
W dniu nr 4 szlak pieszy za miejscowością Ledenice do jeziorka w lesie nie nadaje się do jazdy :/

« 18 Sie 2024, 13:19 »
Wielkie podziękowania. Czyli tygodniowa wycieczka. Super sprawa Otworzy katalog "Plan podboju Świata na 2025 r"

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 18 Sie 2024, 16:26 »
Bardzo fajny wyjazd więc i ja nie wykluczam odwiedzenia tych rejonów. Ślad w każdym razie pobrany.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 19 Sie 2024, 08:27 »
świetny wyjazd, faktycznie zachęcająco to wygląda, choć w niektórych miejscach już byłem to może bym  wrócił.  Fajny termin, bo jeszcze tam wakacji nie mają.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum