Autor Wątek: BBT 2024  (Przeczytany 12354 razy)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: BBT 2024
« 26 Sie 2024, 13:02 »
@Żubr, wynik d. nie urywa 64:54, ale jest z czego schodzić  ;). Jak sobie przypomniałem uzyskałem go w formule open - było łatwiej, tu opis tego historycznego osiągnięcia:
http://skaut.bikestats.pl/1509141,Baltyk-Bieszczady-Tour-2016.html
Jak sobie to teraz przeczytałem, to aż się za głowę złapałem. Jakby to było w innym życiu  :o
No, i będzie jednak nowa "życiówka" mimo bardzo niesprzyjających warunków. Świetna jazda.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline PiotrekG

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 30.08.2023
« 26 Sie 2024, 13:46 »
Sport sportem, ale ktoś coś więcej wie o wypadku na 49km trasy z soboty rana? Kolega mi tylko przekazał, że ponoć nie zbyt dobrze się to skończyło :(

Jakieś potrącenie, czy kolizja w grupie?

Kolizja w grupie, liznięcie koła.

Z innych wypadków, to koło 9:40 w sobotę jeden zawodnik został potrącony kilka kilometrów za Wolinem.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 26 Sie 2024, 16:19 »
Widać ilość adrenaliny na starcie. Dobrze, że na MPP jest rozbieg ponad godzinę za policją.

Offline Mężczyzna Bearded.Wheels

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.05.2024
    • parę słów o przygodach w ultra
« 27 Sie 2024, 07:33 »
Cześć,
jeden kolega zaliczył glebę na chyba ca. 45km.
Jak nasza grupa dojechała to była już kartka i chodził.
Na początku krew, nieprzytomny i ponoć drgawki.
Nie pamięta co się stało, DNF.
Gosia Kubicka zaliczyła spotkanie z psami ( za PK Sandomierz), gleba, kamizelka Desault'a na lewy bark. Na dekoracji była w dobrej kondycji.

Czy ktoś wie, czy Marcin Celiński i drugi kolegą jadą trasę powrotną? byli na mecie, to raczej nie zapomniany tracker w torbie  ;)

Nie pozwól, aby strach przed porażką był większy od radości z wygrywania. R.Kiyosaki

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 27 Sie 2024, 11:52 »
@Żubr, wynik d. nie urywa 64:54, ale jest z czego schodzić  ;). Jak sobie przypomniałem uzyskałem go w formule open - było łatwiej, tu opis tego historycznego osiągnięcia:
http://skaut.bikestats.pl/1509141,Baltyk-Bieszczady-Tour-2016.html
Jak sobie to teraz przeczytałem, to aż się za głowę złapałem. Jakby to było w innym życiu  :o
No, i będzie jednak nowa "życiówka" mimo bardzo niesprzyjających warunków. Świetna jazda.
Dziękuję. Miło, że zauważyłeś.
Taki miły akcencik na pożegnanie ultra.
Ps.
Wprawdzie Żubr „wywarł na mnie presję” aby zejść poniżej 60 h, ale przy tych warunkach i moim hmm. „stylu” jazdy było to nierealne.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 27 Sie 2024, 13:41 »
Ale jakie fajne nagrody są za wyścig dookoła Polski:

"W 2023 r. zajął drugie miejsce w najtrudniejszym wyścigu Race Around Poland, dzięki czemu wystartował w amerykańskim Race Across America, w którym zajął ósme miejsce. Trasę o długości 4,8 tys. km z Los Angeles do Waszyngtonu pokonał jako drugi Polak w historii."

Taki start w  Race Across America to grube pieniądze.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

« 27 Sie 2024, 13:53 »
Ale jakie fajne nagrody są za wyścig dookoła Polski:

"W 2023 r. zajął drugie miejsce w najtrudniejszym wyścigu Race Around Poland, dzięki czemu wystartował w amerykańskim Race Across America, w którym zajął ósme miejsce. Trasę o długości 4,8 tys. km z Los Angeles do Waszyngtonu pokonał jako drugi Polak w historii."

Taki start w  Race Across America to grube pieniądze.

Ale to nie znaczy, że pojechał tam za darmo, tylko dostał kwalifikację.

• niech tak się stanie
« 27 Sie 2024, 14:00 »
Do tego wystarczy być ostatnim klasyfikowanym, nie trzeba być wysoko, byle w limicie czasu. Tekst sugeruje jakiś benefit z zajęcia drugiego miejsca w kontekście RAAM.

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Sie 2024, 19:55 »
Wróciłem na BBT po 4 latach - i generalnie oceniam imprezę bardzo pozytywnie. Z poziomu zawodnika jadącego raczej z przodu stawki to nie było wpadek organizacyjnych, a jedzenie na punktach jak dla mnie OK. Oprócz zestawu żeli i batonów, które miałem na starcie to wydałem na trasie może ze 20zł, ledwie 2 razy stawaliśmy poza punktami i wynikało to z bardzo wysokiej temperatury i konieczności zakupu picia i odpoczynku w cieniu. Od Piły na prawie każdym punkcie było coś ciepłego do zjedzenia, jedynie Łańcut tu słabiej wypadł, tam były tylko kanapki. A ciepłe jedzenie najwięcej robi na takich punktach, bo na samej trasie je się głównie słodycze.

Ale największa zmiana na plus to IMO trasa, praktycznie wyeliminowano do minimum ilość krajówek, został tylko odcinek koło 30km przed Sandomierzem, ale tam jest prawie cały czas pobocze, więc niewiele to przeszkadza. Kosztem tego jest ileś dziurawych dróg w rejonie Piła - Żnin, ale moim zdaniem to cena zdecydowanie warta zapłacenia by uniknąć bardzo ruchliwej i nieprzyjemnej DK10.

Natomiast spory niesmak pozostawiają niektórzy oszukujący zawodnicy; jechaliśmy z dwoma zawodnikami, którzy mieli wsparcie z zewnątrz. Za facetem jechała żona samochodem i spotykali się na niektórych punktach, gdzie mu pomagała. Ale dużo bardziej nas zirytował przypadek zawodniczki z którą jechaliśmy pierwszą część trasy. Na punkt w Pile był długi przerzut ok. 100km, to już był środek dnia i słońce operowało ostro, tempo było bardzo wysokie, więc niektórym ludziom kończyło się picie w bidonach. Zawodniczka spytała nas najpierw czy nie stanąć gdzieś na stacji, ale gdy większość wolała ciągnąć do Piły - to zadzwoniła po męża/faceta czy kogo tam i on podjechał autem na trasę i dał jej te bidony przed punktem. Oferowała też nam picie, twierdząc że jak pomaga się też innym zawodnikom to jest dozwolone bo tak jej rzekomo powiedział organizator. A organizator na stronie parę dni przed wyścigiem wyraźnie napisał, że to zabronione:

Będzie nieco przydługawo, ale czasem i to jest niezbędne 🙃
Bałtyk-Bieszczady Tour to przede wszystkim niezwykła przygoda. Dla wielu z Was przejechanie ponad tysiąca kilometrów na rowerze będzie zwieńczeniem ich kolarskich marzeń. Niestety… w historii naszego wydarzenia zdarzyły się próby łamania zasad, naginania regulaminu czy przejawy braku szacunku do innych uczestników. W trakcie przejazdu kieruj się w myśl zasady „jedź tak, aby nikt nie podważył uczciwości Twojego przejazdu”. Poniżej mamy dla Was kilka najważniejszych zasad jakimi powinieneś/ powinnaś kierować się na BBT. Przy okazji dajemy znać, że na naszej stronie pojawiła się zaktualizowana rozpiska kar (zakładka regulamin). 
1️⃣ Szczegóły na temat wydarzenia znajdziesz w regulaminie na oficjalnej stronie zawodów
2️⃣ Przeczytanie regulaminu jest obowiązkowe!
3️⃣ Numer startowy na plecach musi pozostawać widoczny. Po założeniu dodatkowej warstwy - przepnij go na wierzch. Numer to nie tylko informacja dla innych o tym w jakiej kategorii jedziesz, ale również informacja dla kierowców czy policji (z którą jesteśmy w bezpośrednim kontakcie). Numer posiada odblaskowy pasek co również wpływa na Twoje bezpieczeństwo.
4️⃣ Jakakolwiek pomoc od osób trzecich (nie będących uczestnikami Bałtyk-Bieszczady Tour 2024) jest całkowicie zabroniona.
5️⃣ Wsparcie ze strony auta, od znajomych poruszających się na rowerach lub stojących przy trasie jest niedozwolone i skutkować będzie dyskwalifikacją.
6️⃣ Zachowaj ostrożność i stosuj się do zasad ruchu drogowego. Za wszelkie próby łamania przepisów nakładane będą kary.
7️⃣ Istnieje możliwość zmiany kategorii z SOLO na OPEN - w tym celu przepnij swój numer do góry nogami a wiadomość o zmianie kategorii wyślij do nas.
8️⃣ Pomagaj innym uczestnikom wydarzenia - czas poświęcony na udzielenie pomocy zostanie odjęty z Twojego wyniku.
9️⃣ W przypadku problemów skontaktuj się z obsługą techniczną lub zadzwoń na jeden z numerów podanych w komunikacie startowym.

W takiej sytuacji możliwość wsparcia jest już mocno nie fair wobec innych zawodników. Albo ograniczasz picie ryzykując bombę, albo tracisz czas na zjechanie do sklepu po zakupy, albo musisz wieźć więcej wody niż 2 bidony, np. camela.

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
« 27 Sie 2024, 20:10 »

Natomiast spory niesmak pozostawiają niektórzy oszukujący zawodnicy

Dlatego wolę jednak wyscigi, w których nagrodą miast pucharów jest uścisk dłoni prezesa (np. Stowarzyszenia Koło Ultra lub Wrocławskich Kurierów Rowerowych :) ). Tam nie ma takiej napinki.

Ale tak w ogóle to gratulacje dla wszystkich, którzy ukończyli - warunki na trasie raczej ciężkie, skoro nawet Cukier narzekał na upały...

• niech tak się stanie
« 27 Sie 2024, 20:12 »
Ale tak w ogóle to gratulacje dla wszystkich, którzy ukończyli - warunki na trasie raczej ciężkie, skoro nawet Cukier narzekał na upały...
Wpadliśmy w taką cyrkulację, że tych upałów jeszcze sporo będzie. MPP też może trafić na upał, a tam wiatr z południa to już w ogóle nie pasuje  ;D

« 27 Sie 2024, 20:16 »
Natomiast spory niesmak pozostawiają niektórzy oszukujący zawodnicy

Dlatego wolę jednak wyscigi, w których nagrodą miast pucharów jest uścisk dłoni prezesa (np. Stowarzyszenia Koło Ultra lub Wrocławskich Kurierów Rowerowych :) ).

Na MPP też lecą różnego rodzaju odważne interpretacje regulaminu, choćby podczas organizacji noclegów. Bywa, że zawodnicy o tym swobodnie na mecie opowiadają  ;)

MPP też może trafić na upał, a tam wiatr z południa to już w ogóle nie pasuje  ;D

Wypluj w tej chwili... ;D

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
« 27 Sie 2024, 20:21 »

Na MPP też lecą różnego rodzaju odważne interpretacje regulaminu, choćby podczas organizacji noclegów. Bywa, że zawodnicy o tym swobodnie na mecie opowiadają  ;)

No to sami sikają sobie do nogawki. Wszak kto śpi, ten nie jedzie.

Offline Mężczyzna Żubr

• Na forum od: 03.11.2010
« 27 Sie 2024, 20:22 »
Wpadliśmy w taką cyrkulację, że tych upałów jeszcze sporo będzie. MPP też może trafić na upał, a tam wiatr z południa to już w ogóle nie pasuje

Tylko, że na MPP to wiatr zawsze przeszkadza, no przynajmniej na części trasy. Ja nie kojarzę edycji, z tych w których startowałem, by po minięciu Władysławowa i mocnym skręcie na południe nie było wiatru w twarz.

Na BBT to raczej jest ewenement.

Natomiast spory niesmak pozostawiają niektórzy oszukujący zawodnicy; jechaliśmy z dwoma zawodnikami, którzy mieli wsparcie z zewnątrz. Za facetem jechała żona samochodem i spotykali się na niektórych punktach, gdzie mu pomagała. Ale dużo bardziej nas zirytował przypadek zawodniczki z którą jechaliśmy pierwszą część trasy. Na punkt w Pile był długi przerzut ok. 100km, to już był środek dnia i słońce operowało ostro, tempo było bardzo wysokie, więc niektórym ludziom kończyło się picie w bidonach.

Na imprezach Roberta Janika to zawsze się takie akcje zdarzały. To chyba wynika z tego, że to duże imprezy są i działa efekt skali. Trochę tak jak z dużym festiwalami gdzie zawsze jest większa rozróba niż na kameralnych. Natomiast ja takich akcje kompletnie nie kumam, bo mówimy przecież o maratonie gdzie masz punkt żywieniowy co 80 km średnio.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum