Rowerem się i tak nie wjedzie;
Na sam szczyt się nie da. Trzeba na nogach. Poza tym, to asfalt🙃
Na szczyt, to wiem, że jest szlak pieszy biletowany (kupujesz bilet na dany termin wcześniej i jak masz pecha, to nie trafisz na pogodę). No, ale asfalt w ładnym krajobrazie.
O ile nic się nie zmieniło, to jeśli zejdzie się ze szczytu przed otwarciem kolejki, to wstęp jest nielimitowany. A w takim wariancie zalicza się wschód słońca na szczycie.
Nie ma tak łatwo, na wschód i na zachód też potrzebujesz permit
Poza tym, nie mam ciśnienia, bo na Kanarach wschody/zachody są piękne i na mniejszych wysokościach:)
Na wschód być może nie trzeba.Bilety zaczynają sprawdzać (tuż pod szczytem) o 9 rano. Należy więc tam być najlepiej przed 8. Aby to zrobić trzeba najpóźniej o 2 w nocy zacząć trekking.
W sumie zamka w drzwiach też nie trzeba używać, kilka prostych wytrychów i masz cały świat w postaci darmowych hoteli. A ja zapłaciłem on-line bilety za wstępy do Narwiańskiego i Biebrzańskiego Parku Narodowego wiedząc, że na 99(9)% nie będzie kontroli. I jestem z tego dumny :-)
Cytat: podjazdy w 21 Sie 2024, 13:09Nie ma tak łatwo, na wschód i na zachód też potrzebujesz permitNa wschód być może nie trzeba.Bilety zaczynają sprawdzać (tuż pod szczytem) o 9 rano. Należy więc tam być najlepiej przed 8. Aby to zrobić trzeba najpóźniej o 2 w nocy zacząć trekking.Info z kwietnia 2022 więc może coś się zmieniło przez te 2 lataCytat: TomB w 21 Sie 2024, 14:10Poza tym, nie mam ciśnienia, bo na Kanarach wschody/zachody są piękne i na mniejszych wysokościach:)Ja bym się jeszcze wstrzymał z kupnem biletów, bo to co jest wrzucane na kilka miesięcy do przodu lubi być sporo droższe, a lot co środę też ma promocję więc może akurat się trafi teneryfa któregoś razu.Co do wejścia na Teide to było do tej pory tak, że śpiąc w schronisku Altavista można było wejść na sam szczyt rankiem bez wejściówki z parku. Ale to jest kwestia zweryfikowania tych informacji na dany moment. Z tym śniegiem na Teide to nie jest nic przesądzone, byłem na szczycie dwa razy grudzień i marzec i śniegu nie doświadczyłem, ale zdarzało mi się w lutym przejeżdżać obok kolejki i było bardzo zimno i wietrznie, a sam wierzchołek z daleka połyskiwał śniegiem. Na wyższych są lepsze Fotka z Teneryfy Jak będziesz miał pecha to możesz trafić na taką pogodę https://www.facebook.com/RadioTelevisionCanaria/posts/pfbid0F8beHYmmLJ1iyV293ezcqi97FdB3FyEGKHYPjGEvJM4BPG9LmFrEYabZCstdn2bZl
Cytat: TomB w 20 Sie 2024, 23:54Na sam szczyt się nie da. Trzeba na nogach. Poza tym, to asfalt🙃Na szczyt, to wiem, że jest szlak pieszy biletowany (kupujesz bilet na dany termin wcześniej i jak masz pecha, to nie trafisz na pogodę). No, ale asfalt w ładnym krajobrazie.