Autor Wątek: bikepacking Teneryfa - styczeń 2025  (Przeczytany 9379 razy)

Offline kamfan

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.06.2014
Jednym słowem to do czego namawiasz - to takie klasyczne cwaniaczkowanie, może się uda i przytniemy parę groszy. Ale zgodnie z regulaminiem powinieneś brać albo rower, albo przynajmniej Large Sport Equipment.

Kolego, nie masz racji, bo po pierwsze, nie jest nigdzie napisane, że do Sport Equipment nie można wziąć roweru (mało tego w Ryanie na chacie dostałem info, że jak się zmieści w wymiarach i wadze to można!). Po drugie uważaj z tym cwaniakowaniem, bo wychodzi, że to Ty jesteś "cfaniak" ;D , bo w bardzo wielu liniach piszą wprost w regulaminie, że do roweru nie wolno wkładać dodatkowo np. sakw czy ubrań.

Pierwszy lepszy regulamin dotyczący roweru:
"no other items can be carried in the bicycle box/bag (i.e. clothing)" (w sekcji  How to pack your bicycle) https://www.easyjet.com/en/help/baggage/sports-equipment

Zwykły Sport Equipment ma ograniczenie wymiarów 81cm x 119cm x 119cm, a w to żaden pełnowymiarowy karton rowerowy się nie zmieści.
Jednym słowem pan "polski cfaniak" mija się znowu z prawdą ;) Po pierwsze mniejszy pełnowymiarowy karton rowerowy się mieści, a po drugie znowu gadasz głupoty, bo to są maksymalne wymiary dla KAŻDEGO rodzaju bagażu rejestrowanego (również roweru)! I jest to związane z wymiarami luku bagażowego i przepisami ile może dzwigać jedna osoba. Serio ty latasz samolotami? Rozmawiałeś chociaż raz na chacie Ryana czy innych tanich linii? Info że stony Ryana:
"For safety reasons, Ryanair does not accept any individual items exceeding 32 kilos or with combined dimensions of more than 80cms (height), 120cms (width) and 120cms (depth). This weight limit does not apply to mobility equipment."
Naprawdę nieraz jak się nie ogarnia tematu, lepiej siedzieć cicho. Dla mnie koniec tematu, bo nie mam siły wszystkiego prostować, szkoda życia. Pozdrower :)
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2025, 15:28 kamfan »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Szkoda czasu to na pisanie z Tobą. Pojawiasz się tu znikąd, od razu przemawiasz we wszystkim jak wielki autorytet, tak samo o trasach na Tenefyfie jak i o owych lotach. A niczego nie wiemy o Twoich dokonaniach rowerowych, zadnej relacji z jakiegokolwiek wyjazdu nie wrzuciłeś, więc o tych dziesiątkach Twoich lotów z rowerem to pozwól że zachowam zdrowy sceptycyzm.

Zaprezentowałem swoje argumenty - i tyle w temacie, dalsze przelewanie z pustego w próżne sensu nie ma. Latałem wiele razy z rowerem (i wrzucałem tu wiele relacji z takich wyjazdów) i na tej podstawie opisuję swoje doświadczenia. A teksty jakoby to wiele linii miało zakaz dorzucania rzeczy do kartonu rowerowego - to nic nie znaczą, regulamin jednej linii nijak się ma do regulaminów innych linii, w omawianych tu Ryanie i Wizzie nie ma takich zakazów, natomiast jak wykazałem są ograniczenia dla Sport Equipment.

Czytający mają swój rozum, niech sami ocenią czyje zdanoe ivh przekonuje, dla mnie EOT.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
120 cm to są dwa nakładające się na siebie koła, nawet nie jedno obok drugiego, bo jedno koło ma ponad 65 cm średnicy. Ryanairem dawno nie leciałem, więc nie wiem, czy tego przestrzegają. Żeby spakować rower w box o długości mniejszej jak 120 cm trzeba już się mocno postarać, modyfikować własnoręcznie karton. O ile zazwyczaj i tak modyfikuję karton na wysokość, o tyle modyfikowanie na długość jest trudniejsze i tego nigdy nie robiłem. Może być problem ze znalezieniem gotowego kartonu rowerowego krótszego jak 120 cm.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline kamfan

Kolego Tobie jeszcze mogę odpisać :) Jedno koło wkładasz po jednej stronie kartonu, a drugie po drugiej (dokładnie tak samo jak jest to w rowerowych walizkach). Serio z gravelem i szosą zawsze bez problemu mieszczę się w tych wymiarach 120x120x80 cm. Inna kwestia, że Ryan tak jak pisałem wyżej oficjalnie nie akceptuje NICZEGO (poza sprzętem dla niepełnosprawnych) powyżej tych wymiarów (co nie zmienia faktu, że chyba na 30 lotów z rowerem nigdy mi bagażu nie mierzyli). Nie ma znaczenia czy to walizka, czy sprzęt sportowy czy specjalny bagaż na rower:
"For safety reasons, Ryanair does not accept ANY individual items exceeding 32 kilos or with combined dimensions of more than 80cms (height), 120cms (width) and 120cms (depth). This weight limit does not apply to mobility equipment."
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2025, 10:11 kamfan »

Offline kamfan

Szkoda czasu to na pisanie z Tobą. Pojawiasz się tu znikąd, od razu przemawiasz we wszystkim
Dokładnie co tu dużo mówić wysłałem Ci linki i tekst prosto z regulaminu linii lotniczych. Jak nie umiesz czytać, to przecież ja Cię tego nie nauczę. Możesz sobie poczytać jaki z Ciebie "polski cfaniak", bo upycha wszystko do kartonu z rowerem :) W Ryanie i Wizzie jest taki sam zakaz! Zadzwoń do nich i się dopytaj czy możesz dorzucić inne rzeczy do roweru. A jak powiesz, że tam jeszcze wkładasz sakwy to dostaniesz zjebkę, bo według nich musisz na nie osobny bagaż wykupić. Piszesz głupoty, a nawet tego nie zweryfikowałeś! Ja się już nie raz pytałem. Inna sprawa, że tego nie są w stanie w żaden sposób zweryfikować, ale to jak pisałeś wychodzi twoje "cfaniactwo" ;) Sorry za emocje, ale w głownie mi się nie mieści jak ludzie mogą pisać takie głupoty... Ja jak czegoś nie wiem to albo nie piszę, albo mówię, że nie wiem. Po twoich wypowiedziach wątpię, że w ogóle latasz Ryanem, albo po prostu nigdy się regulaminem nie przejmowałeś (maksymalne wymiary w Ryanie zna chyba każdy kto lata z rowerem!). Masakra :(

PS. To ty sam zacząłeś wyzywać ludzi od "cfaniaków" ja tylko kontunują Twój styl rozmowy :) To ty zacząłeś pisać jakieś nieprawdy dotyczące regulaminów, gdzie ja opisywałem swoje doświadczenia jak to wygląda w praktyce. A teraz zmieniasz narracje, bo mówisz, że regulaminy są złe, bo "twoje doświadczenia"... EOT
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2025, 10:33 kamfan »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Piszesz głupoty, a nawet tego nie zweryfikowałeś!

I dlatego właśnie szkoda czasu na takie jałowe dyskusje z taką osobą.
Wrzuciłem tu wiele rzeczowych argumentów opartych o własne doświadczenia i wielu innych z tego forum, a dowiaduję się od tego wszechwiedzącego typa, że piszę głupoty.

Ludzie swój rozum mają - niech sami ocenią co ich bardziej przekonuje.  A czasu na kopanie się z takimi ludźmi już mi szkoda.

Offline Mężczyzna TomB

• Miasto:
  • Na forum od: 25.07.2024
Cześć!
Teneryfa w styczniu zrobiona! Było fajnie.
Dziękuję forumowiczom, którzy zainteresowali się wątkiem, za przekazane rady i podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam i aby do wiosny;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum