Autor Wątek: przesiadka z sakwiarstwa na bikepacking - czy to ma sens? :)  (Przeczytany 4447 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Zima, a ZIMA. Na siarczyste mrozy na Podhalu wziąłem starego hardtaila z sakwami.

No ale to co pokazujesz to z noclegiem. Ja pokazuję różnicę w credit card bikepacking. Zima jaką jest, każdy widzi, u nas śnieżne okresy to coraz rzadszy luksus. Na tamtym wyjeździe akurat sporo padało mokrego białego gówna. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale ja wolę suche -20 niz 0 do -3 i opady.

To wszystko z czasem topnieje od naszego ciepła i nieuchronnie przemacza kolejne warstwy. Stąd w zimie jest sens wozić tego więcej, więc i bagaż rośnie.

W głowie zim obraz mam inny - widząc tę fotę w życiu bym nie pomyślał, nie wpadł, ma to być zima.

Wszyscy ubolewamy nad naszymi ostatnimi zimami ;) celowo taką wybrałem  ;D jak jest śnieg to idzie się w teren z nartami i uprawia backpacking, nie jakiś bikebacking
« Ostatnia zmiana: 25 Sie 2024, 16:48 MaciekK »

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
ale ja wolę suche -20
Ile masz jazd z suchym -20? Bo ja poluję na to od 10 lat i mam raptem kilka. Pochwal się galeriami, jak opada pył diamentowy i inne takie :D

https://photos.app.goo.gl/1Lg8xBn5qYJJyeWr7

Jak zobaczysz - znowu sakwy :D Moje rowery, mój wybór.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

ale ja wolę suche -20
Ile masz jazd z suchym -20? Bo ja poluję na to od 10 lat i mam raptem kilka. Pochwal się galeriami, jak opada pył diamentowy i inne takie :D

To chyba nie w temacie wątku, poszperaj po mojej stravie, to coś pewnie znajdziesz. Co takiego pieknego w tej twojej galerii? Pytam szczerze, bo ja widzę zwykłe zdjecia z jazdy szosą w zimie. Dla mnie jazda rowerem w prawdziwej zimie, to marnowanie warunków na narty przełajowe ;D

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Dla mnie jazda rowerem w prawdziwej zimie, to marnowanie warunków na narty przełajowe ;D
Kiedyś jeździłem na nartach, ale od wypadku (nie na nartach i nie z mojej winy) niedasię. Ten sport, jak i bieganie i wiele innych, do śmierci już poleciał do kosza, bo jedna stopa odchylona o 25 stopni w prawo. Na rowerze z platformami to aż tak nie przeszkadza. Ja tu widzę w tej galerii nie marnowanie czasu na siedzenie w domu i rozpaczanie jak drzewiej było super, zanim skurwiel mnie za kółkiem nie skrzywdził. A zimowy biwak ma swój smak.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Ja tu widzę w tej galerii nie marnowanie czasu na siedzenie w domu i rozpaczanie jak drzewiej było super, zanim skurwiel mnie za kółkiem nie skrzywdził. A zimowy biwak ma swój smak.

No i to najważniejsze, też lubię zimowe biwaki.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Przykładowo, czy ten setup to już sakwiarstwo:

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5313b211e4b0d7a86d523f91/1557538507511-GO7PH4FZ3OU9NIJW1N0X/DSC06275.jpg

Warto zwrócić uwagę, że w zestawie jest ponton i sporo jedzenia, pewnie na kilka dni.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Chciałbym zobaczyć fotkę jak ma te wszystkie torebki i sakiewki przytroczone do pontonu, obok złożonego roweru.

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Przykładowo, czy ten setup to już sakwiarstwo:

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5313b211e4b0d7a86d523f91/1557538507511-GO7PH4FZ3OU9NIJW1N0X/DSC06275.jpg

Warto zwrócić uwagę, że w zestawie jest ponton i sporo jedzenia, pewnie na kilka dni.

Jeśli wierzyć opisowi trasy, to zdjęcie kilka postów dalej to żywność na ponad 2 tygodnie.

Chciałbym zobaczyć fotkę jak ma te wszystkie torebki i sakiewki przytroczone do pontonu, obok złożonego roweru.

https://youtu.be/YPeFgm_Pgco?si=hz4zHLK9Vz-te4XT&t=2076

Jest tyle. Ale tu chyba nie jest wypakowany na maska.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010

Mógł je bez problemu wsadzić do pustego worka na ponton, szczególnie jeśli trochę żarcia mu zeszło.

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
I ten worek leży wypchany (albo napompowany?) pod rowerem.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021

Mógł je bez problemu wsadzić do pustego worka na ponton, szczególnie jeśli trochę żarcia mu zeszło.

To nie jest ponton tylko pakraft.   Możesz schować bagaż to wnętrza komór powietrznych.

transport wewnątrz samych tub (rur) kadłubowych.

Na takim rozwiązaniu oparte są następujące systemy:

Internal Storage System (ISS)
Packraft Sidebags (TubeBag etc.)
Roll Top Closure (RTC)
Wszystkie trzy systemy oparte są na transportowaniu bagażu wewnątrz rur kadłuba. Pakowanie odbywa się zawsze przed napompowaniem łodzi.

Ma to następujące zalety:

Lepsze prowadzenie (nisko położony środek ciężkości)
Zwiększona pojemność (objętość bagażu)
Ochrona przed wilgocią i wiatrem
Dzięki obniżeniu środka ciężkości łódź staje się bardziej stabilna, zwiększa siłę rozpędu i poprawia manewrowość. Poza tym brak bagażu na dziobie poprawia widoczność, co ma znaczenie zwłaszcza w trudniejszych warunkach (rzeka z przeszkodami, rzeka górska). Wreszcie, sprzyja wyprawom w stylu ekspedycyjnym umożliwiając przewóz dużej ilości bagażu.

Jednak załadunek i rozładunek wymaga pewnego planowania. Naturalnie nie ma możliwości korzystania z bagażu na wodzie.

https://packraftowo.pl/?page_id=252

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum