Autor Wątek: Wycieczka dookoła Polski (Wrocław-Wrocław)  (Przeczytany 5693 razy)

Offline Mężczyzna KUBA.WRO

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 16.12.2017
Hej,

Wraz z kolegą planujemy zrealizować plan podróży rowerami dookoła Polski w czerwcu 2025. Stoimy przed zakupem rowerów oraz planowaniem trasy. Chciałbym Was, doświadczonych się zapytać od czego zaczynać? Jak się przygotować na te ponad pół roku przed realizacją? Skąd brać materiały do planowania trasy ?
Budżet na rower 2000 zł/os
czas realizacji 21 dni
doświadczenie - średnie
wiek - 30 i 40 lat
« Ostatnia zmiana: 2 Wrz 2024, 12:06 KUBA.WRO »

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Zerknij na trasę rajdu PTTK dookoła Polski.
http://www.msw-pttk.org.pl/odznaki/reg_odznak/reg_rdp.html

Turystycznie wyjdzie pewnie około 3,5 tysiąca km. To oznacza po 170+ km przez trzy tygodnie dzień w dzień - bardzo ambitnie. Nie lepiej rozłożyć imprezę na dwa lata?

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
No kurcze, ambitnie - 21 dni, średnie doświadczenie i rowery za 2 tys zł - nie wróżę łatwej przeprawy :) ale trzymam kciuki.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
No kurcze, ambitnie - 21 dni, średnie doświadczenie i rowery za 2 tys zł - nie wróżę łatwej przeprawy :) ale trzymam kciuki.
Zależy w jakiej odległości od granicy RP. Im bliżej środka kraju, tym trasa krótsza.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019

Nie przesadzaj, jak ktoś ma zacięcie i bólu dupy się nie boi to jest do zrobienia.  :P

Traskę najlepiej zaplanować w RideWithGPS.

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
Nie przesadzaj, jak ktoś ma zacięcie i bólu dupy się nie boi to jest do zrobienia.  :P
Nie napisałem, że się nie da, ale, że łatwo nie będzie.
21 dni, więc po te 150 km/dziennie będzie trzeba robić - jeśli będą do tego wieźć toboły (namioty itd) to tym bardziej będzie ciężko.
Dla kogoś, kto pisze, że doświadczenie średnie, to będzie całkiem solidne wyzwanie.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Dla kogoś, kto pisze, że doświadczenie średnie, to będzie całkiem solidne wyzwanie.

Powiedzmy, że mam średnie doświadczenie (cokolwiek to znaczy), ale bym się nie podjął. I pal licho sprzęt, ale nie widzę siebie i 170 km dziennie przez 3 tygodnie :P

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
jeszcze przez pierwsze 3,4 dni po 150/170km oczywiście z tobołami może dałbym radę, ale w perspektywie następnych dni... ::)

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna KUBA.WRO

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 16.12.2017
Macie rację, skonsultowałem to z partnerem rowerowym i będziemy dzielić trasę : Wrocław- Świnoujście- linia brzegowa Bałtyku- Mazury- powrót do Wrocławia. Wtedy nam wychodzi lącznie 1800 km / 21 dni .

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
85 km / dzień pozwoli coś zobaczyć i jest bardziej realne. Chyba, że planowaliście sportowo nie turystycznie :P

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=20650.msg398178#msg398178

Poczytaj, może za wcześnie na zmianę planu.
Powodzenia

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
Dookoła Polski? Wspaniała sprawa! Rozłożyłem to na 4 lata. Polecam.
Tu posumowanie:

http://skaut.bikestats.pl/1257608,Mala-odznaka-Duzego-Rajdu.html

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Można wszystko rozplanować albo pójść na żywioł. Jeżeli mamy 21 dni na realizację to po 18 można się zastanawiać dokąd dojechać żeby wrócić do domu. Bez napinki, że planowaliśmy dojechać do miejscowości x a jesteśmy dalej lub bliżej. No ale co kto woli.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 58%]

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Zrobiłem taką trasę lata temu na byle jakim rowerze i z byle jakimi sakwami. Pod koniec trasy sakwy wiązałem sznurkiem do bagażnika, bo haki się pourywały. A bagażnik tez gdzieś po trasie się urwał i musiałem go sztukować. Cóż to była za wyprawa! Moja pierwsza wyprawa w życiu :) Tylko, że limit czasu był większy. Okrążenie Polski zajęło nam wtedy 32 dni. Życzę powodzenia!

Podobno Antywyprawka jedzie dookoła Polski. Który to już rok?

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
W tym roku to będzie już 12-ta ;D Startowaliśmy w Rzeszowie (pierwszy etap Rzeszów - Kraków, potem Kraków - Wrocław itd. Jakoś długo przytrzymał nas Dolny Śląsk. Ostatnia skończyła się w Ełku. Jeszcze trochę zostało :D 
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum