Autor Wątek: Wygodny materac, dobry sen?  (Przeczytany 1258 razy)

Offline Mężczyzna Gravel mental

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 23.08.2024
Wygodny materac, dobry sen?
« 3 Wrz 2024, 16:18 »
Cześć, mam taki dylemat, sypiam pod namiotem naturehike cloud1 na rowerowych wyprawach.
Lecz prawie zawsze się nie wysypiam tak dobrze jak w hamaku bez materaca. Spie na tanim materacu z aliexpress pacoone sie nazywa. Wszystko drętwieje po kilku h przy spaniu na boku, jest za twardy lub za miękki, ciężko wyczuć z pompowaniem. Ma wbudowana poduszkę która tylko tam przeszkadza bo jest twarda i duza. Pytanko do was czy ktos ma praktyczne porównanie po zmianie materaca z taniego na typu premium lub forclaz?

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Odp: Wygodny materac, dobry sen?
« 4 Wrz 2024, 14:45 »
Może to nie jest problem materaca, a problem podłoża?
Ja robiłem przesiadkę z taniego materaca typu decathlon, na materace premium, ale poza znaczną poprawą komfortu termicznego nic pod względem wygody nie odczułem. Jak jest krzywo, to na każdym materacu źle mi się spało.

Natomiast dobrym patentem jest podkładanie bluzy, jakiegoś ciucha pod materac - tam gdzie jest lekko nierówny. A w lesie to rzadko kiedy uda się rozbić na równej jak stół glebie.

« 4 Wrz 2024, 15:36 »
Dzieki za patant, spróbuje mimo, iż ciuchów zabieram prawie nic ze sobą bo na sam weekend latam.
Z nierównościami rożnie bywa, ale staram się zwracać uwagę na to, powoli tracę nadzieje na namiot a myślę o hamaku tylko problem w tym iż często brakuje drzew lub rozstawu sensownego. W namiocie komfort gotowanie jest super i wszystko poza zasypianiem i wstawaniem nie obolałym

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 4 Wrz 2024, 15:45 »
Bzyk69 może i zauważył jedynie poprawę komfortu termicznego, ale te materace z Deca są naprawdę wygodne, bo są grube na 6cm i da się dosyć łatwo trafić w wygodne ciśnienie. Najlepsze Thermaresty nie są o wiele grubsze o ile w ogóle są. Ja po zakupie zimowego Thermaresta uważam, że ten z Deca jest wygodniejszy i nie szeleści. Wiadomo termikę ma słabą, bo R-Valie 1.6. Przejdź się tam i pooglądaj, czy nie lepsze to od tego co teraz masz. Decathlon w tym sezonie wprowadził nowe serie z R-Value odpowiednio 3.5 i 5.4, czyli już poważny sprzęt.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 4 Wrz 2024, 15:54 »
To może być też kwestia indywidualnych predyspozycji. Jeden się wyśpi na twardej desce. Komu innemu nawet najlepszy materac nie pomoże
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 4 Wrz 2024, 16:22 »
i wszystko poza zasypianiem i wstawaniem nie obolałym

To jeszcze miej na uwadze, że najważniejsze jest dobrze się wyspać, i dobrze zregenerować.

Kuchnia zamulania po źle przespanej nocy Ci nie zlikwiduje.

« 4 Wrz 2024, 18:05 »
Dzieki za odzew, możne powinienem zadać pytanie czy ktoś z was wygodnie śpi na materacach za 80-100 zł;) Naczytałem się, że thermaresty wybuchają itp mimo swojej ceny. Kwestia poduszki była widzę poruszana wczesniej. Powoli ide w kierunku ofert z deca albo poczekam az mi sie skonczy łatanie starego materaca;P
« Ostatnia zmiana: 4 Wrz 2024, 18:14 Gravel mental »

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 5 Wrz 2024, 08:26 »
Miałem materac z Deca, wtedy jeszcze w kolorze żółto-szarym. Później chwilę STS Ether Light XT (nie polecam, awaria po chyba 3-ciej nocy, 3 otwory na zgrzewach), a obecnie używam Exped'a Ultra 3R. I w moim odczuciu Exped jest znacznie wygodniejszy od Decathlonowego Forclaza. Po nadmuchaniu jest prawie płaski, z komorami wzdłuż (a nie w poprzek jak Thermarest). Poza tym mam wersję prostokątną więc skończył się problem nóg spadających poza materac :) Wagowo bardzo zbliżony do Deca, ale ma izolację i większą powierzchnię, kosztem grubości materiału. Ze swojej strony mogę go polecić, póki co nic złego się nie dzieje, a trochę nocy już za nami.   
« Ostatnia zmiana: 5 Wrz 2024, 10:09 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 5 Wrz 2024, 10:40 »
Dzieki za odzew, możne powinienem zadać pytanie czy ktoś z was wygodnie śpi na materacach za 80-100 zł

Ja śpię wygodnie na karimacie, o ile leży na trawie. Z mojego doświadczenia najważniejsza jest dobra poduszka, jeśli głowa jest w dobrej pozycji, to reszta ciała nie potrzebuje dużo miękkiego (śpię głównie na boku). Oczywiście rano biodra i ramiona są trochę obolałe, ale to szybko przechodzi po wstaniu. Piszesz, że materac ma kiepską poduszkę, może to jest przyczyną problemów.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 5 Wrz 2024, 10:44 »
W namiocie komfort gotowanie jest super i wszystko poza zasypianiem i wstawaniem nie obolałym

jedzenie przed samym snem też nie sprzyja zasypianiu

« 5 Wrz 2024, 16:57 »
Krata piwa tez nie pomaga ale poduszka to faktycznie zmora, niestety nie ma oddzielnej komory i jest zazwyczaj dużo bardziej napompowana niż reszta materaca prawie na kamień. Kolejny materac na bank bez poduszki wbudowanej;P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum