Autor Wątek: Wymiana Praxis LevaTime I na LevaTime II - problem z kompatybilnością  (Przeczytany 973 razy)

Offline TheGeniesis

• Miasto:
  • Na forum od: 03.09.2024
Cześć,
Krótki wstęp:
Jestem słaby z mechaniki rowerowej i popełniłem błąd. Jakiś czas temu kupiłem używany rower pod trenażer ("reklamowany", że na Shimano 105). Łańcuch skakał przy dużych watach. Po wymianie automatu, łańcucha, tylnej kasety i rozmowie z mechanikami okazuje się, że przednie zębatki są do wymiany. Zęby są w słabym stanie. Przed zakupem posprawdzałem i okazało się, że nie ma Shimano 105 z przodu tylko Praxis Levatime I wraz z ramieniem korby Oval 300. Poszukałem i nie znalazłem w sprzedaży wersji I, tylko II. Producent ma na stronie informacje, że wersja II jest kompatybilna z wcześniejszymi.

Sedno problemu:
Dzisiaj przyszedł Levatime II i okazało się, że pająk jest na 4 śruby, gdzie moje ramie jest na 5. Ramie jest pospawane, więc nie mam możliwości podmiany by nagle mieć 4 śruby.

Pytanie:
Co powinienem zrobić?
Myślałem o tych możliwościach:
- Wymiana korby i ramienia na Shimano 105 (jest dużo tańsze, a na trenażer nie interesuje mnie "super pod MTB"). Tutaj nie wiem czy suport i inne podzespoły będą też do wymiany. Jakieś uwagi?
- Wymiana ramion na coś kompatybilnego z Praxis Levatime II. Problem w tym, że nie wiem na co (jakieś pomysły?) i czy w tym wypadku da się dostać samotne ramię, bez korby (znowu prośba o jakieś rady)

Macie jakieś inne rozwiązania warte polecenia?

LevaTime I:

LevaTime II:

Ramię numery:

Ramię po demontażu blatów:

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Zgubiłem się w tej historii.
Najpierw piszesz ze zębatki zużyte, a potem o wymianie samego ramienia.
Na pierwsze rzut oka mi to wygląda na typowe mocowanie na 5 śrub, więc nasuwa się pytanie czy nie wystarczy po prostu kupić nową tarcze na 5 śrub o tej samej ilości zębów i tym samym BCD, mocowana na 5 śrub?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Przecież masz zużytą tylko dużą tarczę (mała jest w dobrym stanie).
Dokup dużą (może być używka) na 5 ramion, sądząć z ilości zębów (52/36) to nie jest BCD 130 tylko mniej - obstawiam BCD 110 (ale trzeba zmierzyć).

Offline TheGeniesis

• Miasto:
czy nie wystarczy po prostu kupić nową tarcze na 5 śrub
LevaTime I nie jest dostępne, LevaTime II jest tylko pod 4 śruby.

Najpierw piszesz ze zębatki zużyte, a potem o wymianie samego ramienia.
Obecne ramię korby ma mocowanie na 5 śrub. Myślałem o wymianie go na takie co ma mocowanie na 4 śruby. Tutaj dziwi mnie, bo na zdjęciach ramion z Praxis nie widziałem by mocowanie na śruby było częścią zestawu. Wygląda, że jest to inny system niż Oval 300.
Zmiana ramienia korby pozwoliłaby mi założyć LevaTime II oraz pomyśleć by skrócić ramię z 175mm na 172.5mm.

Dokup dużą (może być używka) na 5 ramion,
LevaTime I nie jest dostępne. Na używkę już raz się nadziałem i nie chcę ryzykować.
Przy okazji chciałem wymienić na mniejsze blaty (z 52/36 na 50/34), bo częściej brakuje mi lekkich przełożeń (preferuję symulację jazdy po górach. Powyżej 12% nie jestem w stanie utrzymać kadencji).

LevaTime I nie jest dostępne.

Ważny jest rozstaw śrub (BCD) a nie firma. Może być coś popularniejszego, tańszego - przecież to trenażer.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Na Allegro tarczę na 5 śrub BCD110 kupisz za kilkadziesiąt złotych.

Offline TheGeniesis

• Miasto:
Ok, w takim razie poza BCD czy jest jakikolwiek parametr na który będę jeszcze musiał zwrócić uwagę?
Macie jakieś ulubione "tańsze" marki?
Wolałbym uniknąć rozpadnięcia się napędu przy produkcji 1000w.

Tu masz 34T
https://allegrolokalnie.pl/oferta/tarcza-szosowa-34t-stal-bcd-110-5-ramienna

stalowa - jest cięższa, nie widać zużycia - będzie nie do zajechania.
 (jako że to trenażer waga nie ma znaczenia)

50T można alu, wolniej się zużywa.

Są tanie chińskie, mam takie Deckas, ovale, może 2 tyś. przejechałem - nie zauważyłem specjalnie szybkiego zużycia.
Możesz zaryzykować (w chińskie) :)
A jak nie, to coś taniego z shimano  (ale to używki, bo nowych bcd 110 chyba już nie produkują, albo leżaki magazynowe)

Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Jaki masz napęd z tyłu (ile biegów) - szerokość łańcucha- przy superwąskim (12S) moga być problemy.
No i przerzucanie z 34T na 50T- to jest duża różnica, nigdy na takich tarczach nie jeździłem.
Ale, jeżeli miałeś 36/52 i działało, to mniesze powinny być ok.
« Ostatnia zmiana: 4 Wrz 2024, 20:12 sinuche »

Offline TheGeniesis

• Miasto:
Właśnie widzę tutaj taką z Deckas w standardzie 110BCD-5:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/deckas-110bcd5-50t-zebatka-narrow-wide-okragla-xyz

Jak nie masz uwag to wezmę tę co pisałeś + ta wyżej.

Pozostaje mi jeszcze tylko "pozbyć się" LevaTime II i człowiek szczęśliwy.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010

alu szybciej się zużywa

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
alu szybciej się zużywa
Precyzja języka  :D
Alu zużywa się szybciej niż stal, ale 50T zużywa się wolniej 34T

Offline TheGeniesis

• Miasto:
Żeby podsumować - finalnie kupiłem 50-34T z linków powyżej i działa.

Mam wrażenie, że biegi trochę ciężej schodzą/wchodzą ale to może być kwestia, że wcześniejsze zębatki były zużyte i lekko skakały.

Dzięki za porady!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum