PS. Pytanie bonusowe: czy Edge „pływają” na postojach i czy to wpływa na wskazania co do parametrów wycieczki (dystans, średnia)? Rozumiem, że istnieją czujniki na koło, które temu zapobiegają, ale one chyba nie są dodawane w standardzie, tylko trzeba dokupić?
* Do tego oczywiście kilkadziesiąt śladów (przefiltrowanych do max 10 000 punktów), czyli zaplanowana trasa, podjazdy na bigi, etc. Ale ze śladami (chyba?) w Edge nie ma problemu. Z Waypointami (chyba?) jest.
A swoją drogą warto mieć i czujnik prędkości, te garminowskie są dużo wygodniejsze, bo bezmagnesowe, zakładane na piastę.
Przepraszam za offtop , ale czy jest znaczna różnica w pomiarze z dołożonym czujnikiem a bez niego ? Czy chodzi tylko o szybszą reakcje na zatrzymywanie się i co za tym idzie szybszej reakcji autopauzy ?
z tego co pamiętam nazywa się POI, i do niego można wrzucić plik z interesującymi Cię punktami. W zeszłym roku dodałem takowy z około 500 znacznikami.Widać je było na mapie, jednak po kliknięciu urządzenie wyrzucało błąd. W tym roku miałem jeden, automatyczny update softu w urządzeniu i po nim mogę już sprawdzić czego dotyczy dany punkt.
W Edge masz po prostu guzik start/stop. Stając na postoju czy prowadząc rower po mieście wciskasz stop - i urządzenie nic nie nagrywa, średnia nie spada, jak ruszasz to znowu włączasz start i nagrywanie wraca. Bardzo wygodna sprawa w porównaniu z licznikami. A swoją drogą warto mieć i czujnik prędkości, te garminowskie są dużo wygodniejsze, bo bezmagnesowe, zakładane na piastę.
A jak taki czujnik prędkości działa na auto-pauzę? Jest tak, że mogę sobie np. jechać 2km/h i autopauza się nie włączy, bo jest odczyt z tego czujnika?
Cytat: Felek w 14 Wrz 2024, 12:29z tego co pamiętam nazywa się POI, i do niego można wrzucić plik z interesującymi Cię punktami. W zeszłym roku dodałem takowy z około 500 znacznikami.Widać je było na mapie, jednak po kliknięciu urządzenie wyrzucało błąd. W tym roku miałem jeden, automatyczny update softu w urządzeniu i po nim mogę już sprawdzić czego dotyczy dany punkt.Dzięki, to jest dobra informacja. A czy te POIe są objęte "aktywną trasą" (jakkolwiek ta opcja się teraz nazywa), tzn. czy w trakcie jazdy można podejrzeć, jak daleko jest po śladzie do kolejnych POIs, które na tym śladzie leżą?
Dzięki, to jest dobra informacja. A czy te POIe są objęte "aktywną trasą" (jakkolwiek ta opcja się teraz nazywa), tzn. czy w trakcie jazdy można podejrzeć, jak daleko jest po śladzie do kolejnych POIs, które na tym śladzie leżą?
Czy mając zainstalowany czujnik prędkości nadal można użyć start/stop? Wydaje się, że obie opcje mogą być przydatne naprzemiennie. Bywa, że jadę z prędkością 4 kmh (na 20% z sakwami), ale bywa, ze prowadzę rower 5 kmh
Otóż w basecamp ładuję sobie wszystkie na danym obszarze:1/ kempingi2/ bigi3/ atrakcje (typu zamek czy wąwóz)4/ sklepy (tych akurat zawsze jest zbyt mało 5/ jakieś inne waypointy na wszelki wypadek (typu stacja kolejowa, przeprawa promowa, źródełko z wodą i co tam jeszcze).*
A czy te POIe są objęte "aktywną trasą" (jakkolwiek ta opcja się teraz nazywa), tzn. czy w trakcie jazdy można podejrzeć, jak daleko jest po śladzie do kolejnych POIs, które na tym śladzie leżą?