Autor Wątek: Zaledwie 200 waypointów w Garmin Edge?  (Przeczytany 5620 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Czyli nawet da się to zrobić darmowo w Connect - chwilę posiedziałem nad tym i u mnie działa, mam taką listę punktów kursu jak wrzuciłeś - a o to Aardowi chodziło, żeby Edge pokazywał ile km jest wg śladu do kolejnego punktu.
« Ostatnia zmiana: 7 Paź 2024, 08:38 Wilk »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Z tym, że Aardowi chodziło o zrobienie tego w formie masowej, w tym także o pokazywanie punktów nie leżących bezpośrednio na śladzie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Z tym, że Aardowi chodziło o zrobienie tego w formie masowej, w tym także o pokazywanie punktów nie leżących bezpośrednio na śladzie.

Dokładnie. Dodawanie punktów kursu po sztuce przy 30-dniowej wyprawie brzmi jak masakra. Oczywiście, że da się zrobić i już to umiem, ale niestety tej funkcjonalności wiele brakuje do tego, co ma "gupi" eTrex_ czyli wrzucam mu 1000 POI, kilkadziesiąt śladów, a on sam mi pokazuje, które z tych POI są na aktywnym śladzie, i jaka jest do nich odległość...

I nie ma co wymyślać faktów do teorii, ze w turystyce pieszej to jest potrzebne, a w rowerowej nie. Po prostu nauczyłeś się bez tego, Wilku, żyć i ja pewnie tez się nauczę. Ale wkurza jak cholera, że coś, co jest oczywistością w ponaddziesięcioletnim sprzęcie, nie istnieje w sprzęcie nowym i znacznie bardziej "wypasionym".

I argument, że Edge x40 nie jest do turystyki mnie nie przekonuje, bo Edge Explore 2 do turystyki (rzekomo) jest, a z tego co mi się udało ustalić, również nie ma tej funkcjonalności.
Również to, że na rowerze dodatkowych 10km to nie problem, to jest chybiony argument, bo jeśli to jest skok nie tylko w bok, ale i np. 500m pod górę/ w dół...? ::)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Przeglądam regularnie fora Garmina dotyczące Edge od iluś lat - i nie ma tam próśb o wprowadzenie tego typu funkcjonalności. Waypointów w dobie map, które zawierają bardzo rozbudowane bazy POI to już prawie nikt nie używa.

Tak więc to nie jest tak, ze ja się nauczyłem bez tego obywać, bo ja zwyczajnie tego nigdy nie potrzebowałem; waypointów to używałem chyba tylko w czasach gdy zaliczałem gminy poprzez zaliczenie urzędu gminy, żeby do owego urzędu trafic bez kołowania. Tak więc to raczej Ty przyzwyczaiłeś się do pewnego rozwiązania, którego ludzie ani specjalnie nie potrzebują, ani nie używają. Dla mnie robienie 1000 waypointów na wyprawę to coś niezrozumiałego, jadąc wielodniową trasę cenię sobie spontaniczność, a nie zaliczanie od A do Z listy atrakcji. Mam jakies priorytety, jakieś must have - ale do tego nie potrzebuję waypointów.

Bo jakby była tego potrzeba, to i byłyby naciski i prośby uzytkowników i pewnie byłaby reakcja Garmina, tym bardziej, że skoro mają to już opracowane dla serii pieszo-turystycznej to wsadzenie tego do serii rowerowej nie byłoby wielkim problemem. Tylko zwyczajnie nie ma na to zapotrzebowania wśród użytkowników tego urządzenia. Bo jak już ktos tego potrzebuje - to komórka z mapami Google jest tu dużo wygodniejsza. Bo ilu osobom jak Tobie chciałoby się robić te 1000 waypointów w BaseCampie, gdy wszystko to mają w Mapach Google i wielu innych?

I też nie bardzo rozumiem dlaczego skoro to dla Ciebie takie ważne to chcesz zostać przy Edge? Seria GPSMAP pod względem obsługi mapy jest zwyczajnie lepsza, jest to zauważalnie większy klocek, ale mapowo wyraźnie wygrywa z Edge. A są i mniejsze Etrexy z nowszej serii.

A Edge to seria nastawiona zdecydowanie na sport, nie na turystykę, bo ile tam masz funkcji sportowych, a ile turystycznych? I także Edge Explore 2, to jest po prostu tańsza wersja Edge, wydrenowana z iluś funkcji i ze słabszą baterią, za to w atrakcyjnej cenie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
No i jeszcze kwestia z innej beczki.
Jaki ma mieć interes Garmin w tworzeniu urządzenia mającego wszystkie funkcjonalności? Z punktu widzenia marketingowego lepiej mieć kilka serii o różnych funkcjonalnościach, zebyś musiał kupic kilka urządzeń  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum