Autor Wątek: Składany rower elektryczny do miasta  (Przeczytany 853 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Składany rower elektryczny do miasta
« 14 Wrz 2024, 14:58 »
Cześć,
Poszukuję składanego roweru elektrycznego dla mojej mamy. Ma on służyć do poruszania się po mieście, żeby np. dojechać do pracy, czy na dworzec i wskoczyć do pociągu. Załóżmy 7 km w jedną stronę.
Więc fajnie żeby się łatwo i szybko składał/rozkładał.

Budżet nie jest określony, ale chciałbym podejść do tego ekonomicznie bo nie wiadomo czy ten styl przemieszczania się w ogóle się sprawdzi.

Zastanawiam się przede wszystkim czy przydałaby się do takich zastosowań kaseta z tyłu czy "1 bieg" jest wystarczający?

Idąc po najmniejszej linii oporu pojawiły się takie opcje:
BTWIN Rower elektryczny składany Btwin E Fold 100
3 199.00zł
https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-341643?mc=8751365

BTWIN Rower elektryczny składany Btwin E Fold 500
4 799.00zł
https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-330540?mc=8615468

Jesteście w stanie dać jakąś opinie? Ewentualnie polecić coś innego?
Nie ukrywam, że powyższe wybory padły, głównie z powodu tego, że większość propozycji, które pojawiły się w wyszukiwarce to rowery marek, które słyszę pierwszy raz, więc nie wiem czego się po nich spodziewać. No chyba, że ktoś z was coś poleci  ;)

Nie ukrywam im taniej tym lepiej bo istnieje obawa, że teraz może chęci są, ale równie dobrze rower może zostanie porzucony w piwnicy.

Z góry dzięki.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
20 kg przy składanym rowerze, który gdzieś kiedyś trzeba wziąć w rękę to koszmarnie dużo.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Idąc po najmniejszej linii oporu
:o
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Do takich zastosowań spokojnie można się pozbyć przerzutek (lżej, mniej linek przy składania, prostota).
Na elektryku nie trzeba tak często (lub wogóle) zmieniać biegów, (ew. w górach)

Tak z mojego doświadczenia lepiej kupić coś lżejszego nawet kosztem mniejszego silnika (a w konsekwencji baterii).
Silniki w kole generalnie są lżejsze niż mocowane centralnie (odpada wzmocnienie ramy w suporcie).

Te Decathlonowskie są stalowe - daruj sobie ;)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Na forum od: 07.06.2020
Jesteś w stanie polecić coś konkretnego? Lub jaki producent jest godny uwagi?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
No nie (mogę polecić rowerów). ;)
Składłem tylko elektryka dla siebie (na bazie MTB, który miałem).
No i waga była dla mnie priorytetem.

Silnik 250W, w kole z dużą przekładnią= 1.6kg + 2 kg akumulator  + sterownik, szyny montażowe,
Razem ok. 4 - 4.5 kg dociążyłem rower.

To sobie możesz policzyć ile może ważyć taki lekki elektryk (bazowany na zwykłym).
Składany tym bardziej powinien być lekki, jako że jest przenoszony.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021

Zastanawiam się przede wszystkim czy przydałaby się do takich zastosowań kaseta z tyłu czy "1 bieg" jest wystarczający?

Żona jeździ na elektryku (trekking Winora Sima, duży) - elektryki w miejskich i trekkingach mają najniższe przełożenie w ~1,12 itp.  Nawet markowe rowery za 10-12 tys. mają często Nexusa w piaście, tu (nie mój na górze Šibenik w oddali widać Zamek Spiski) To Kalkhoff z przekładnią w piaście

Idąc po najmniejszej linii oporu pojawiły się takie opcje:
BTWIN Rower elektryczny składany

Rower mojej żony z 2018 dostał ostatnio w serwisie w 2024  upgrade oprogramowania i sterowników, jeśli to ma być rower na lata, tak wybierz z aku i silnikiem Bosch lub Shimano.  Zapomnij o Decathlonie, ma swoje rozwiązania, o których za dwa lata nikt nie będzie pamiętał.

Offline Mężczyzna alex62

• Na forum od: 11.01.2015
Do końca bym Decathlona nie skreślał .
Kolega ma najprostszy elektryczny składak z Deca juz parę lat i jest b zadowolony .
Niebagatelną sprawą jest gw na silnik i aku bo to najdroższe podzespoły w e biku.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021
Przy okazji, weź wszystkie papiery trzymaj. A potem niech mam złoży wniosek o dofinansowanie do rowerów el.  Jeszcze nie ma trybu jak i gdzie, na jakim formularzu, ale działa to już od teraz. 

https://www.polityka.pl/podkasty/rowerowy/2267907,1,elektryzujace-wiesci-jak-zgarnac-5-tys-na-rower-elektryczny.read

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum