Autor Wątek: rower stacjonarny na zime?  (Przeczytany 9583 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
rower stacjonarny na zime?
« 28 Wrz 2010, 19:11 »
Janek, nie sądzę, aby autorce wątku chodziło o "kondycję" na progu mleczanowym lub zgoła poza tymże ;)
Toteż nikt z obecnych tu, licznych i zajadłych ;) przeciwników trenażerów nie kwestionuje ich przydatności dla sportowców. Choćby dlatego, że raczej nikt z nas się na tym nie zna - jesteśmy sakwiarzami, a nie wyczynowcami :)

I właśnie przydatność trenażera dla sakwiarzy tutaj kwestionujemy. Oczywiście, że przy jego pomocy również nie-sportowiec może podkręcić formę przez zimę, albo przynajmniej owej formy nie utracić, Oczywiście. Tylko że ktoś, kto jest z natury rowerowym podróżnikiem prawdopodobnie podczas treningu na trenażerze nie umrze na serce, ani nawet na zakwasy, tylko... z nudów :lol: I to jest właśnie argument przeciw trenażerowi na tym forum - w 90% przypadków okaże się zmarnowaniem pieniędzy (bo będzie stał nieużywany)

A kto uważa inaczej niech kupuje i niech "objeżdża" kolegów na wiosnę. Ja też z przyjemnością pozwolę się "objechać". Choćby dlatego, że w ogóle nie zacznę się ścigać :)

Peace.
Miki
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 28 Wrz 2010, 19:35 »
Miki, a zerknij no na swój podpis  :D  To odnośnie ścigania jakbyś miał wątpliwości.

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
« 28 Wrz 2010, 19:51 »
Janek, interwały, podjazdy na 85% HRMAX i 45min treningi na początku sezonu? To podobno przepis na zakończenie sezonu już w maju ;]
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Wrz 2010, 20:03 »
Na zjazdach fizyczna kondycja nie jest ważna..... wszystko siedzi w psychice   :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 28 Wrz 2010, 20:14 »
No -  dyskutował bym :)
Jechałem zjazdy gdy ręce ledwo były w stanie utrzymać kierownicę, a nogi już drętwiały od amortyzowania wstrząsów.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 28 Wrz 2010, 20:29 »
Waksmund, żeby osiągać prędkości 70 km/h i więcej na ogół trzeba bardzo mocno kręcić. Sporadycznie trafiają się proste o wystarczającym nachyleniu i tak długie, żeby samą grawitacją taką prędkość zrobić.  No, a do tego jeszcze ten "drobiazg" z psychiką, tu się zgadzam jak najbardziej :D

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 28 Wrz 2010, 21:21 »
Transatlantyku, nie zapominaj, że miliwaksmundy NIC nie mówią nt. prędkości mierzonej w km/h :)

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
« 28 Wrz 2010, 22:37 »
Cytat: "toosh"
Janek, interwały, podjazdy na 85% HRMAX i 45min treningi na początku sezonu? To podobno przepis na zakończenie sezonu już w maju ;]

Przepis przepisem, ale ja chcę mieć kiedy indziej szczyt formy niż typowy sezon maratonowy. Np w tym roku pod koniec października :) A wypalenie jeszcze mi się nie przytrafiło, raczej nadmiar lenistwa :-(

Btw, 85% przez pół godziny to nie koniec świata, to taka typowa intensywność wspinu z 80 na 500m npm który mam całkiem niedaleko i który robi za  główne miejsce rowerowych spotkań towarzyskich :)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 28 Wrz 2010, 23:20 »
Cytat: "Janek"
Btw, 85% przez pół godziny to nie koniec świata, to taka typowa intensywność wspinu z 80 na 500m npm który mam całkiem niedaleko i który robi za  główne miejsce rowerowych spotkań towarzyskich :)

No, teraz zaczynasz bardziej do rymu gadać! ;)
420 m w pół godziny to bardzo dobry wynik. Jakie średnie nachylenie?

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 28 Wrz 2010, 23:25 »
Tak jak napisał Miki, zdecydowana większość (tzn chyba wszyscy poza Tobą Janku i Blindbobem :P) użytkownicy forum nie używają pulsometrów....

mógłbyś Janku w jakimś osobnym wątku - co by tu już nie śmiecić za bardzo - napisać z czym to się je ? Podlinkować jakiś artykuł wyjaśniający sprawę ? Chodzi mi o korzystanie z pulsometru - jakie są rodzaje treningów, co dają, jak wyrobić formę na konkretny termin itp....

Cytat: "furman"
No -  dyskutował bym :)
Jechałem zjazdy gdy ręce ledwo były w stanie utrzymać kierownicę, a nogi już drętwiały od amortyzowania wstrząsów.

w terenie/kiepskim asfalcie to wiadomo że jest ciężko się utrzymać.... ale jak jest gładko to raczej nic nie boli (:

Cytat: "transatlantyk"
Waksmund, żeby osiągać prędkości 70 km/h i więcej na ogół trzeba bardzo mocno kręcić. Sporadycznie trafiają się proste o wystarczającym nachyleniu i tak długie, żeby samą grawitacją taką prędkość zrobić.  No, a do tego jeszcze ten "drobiazg" z psychiką, tu się zgadzam jak najbardziej :D

Ja zwykle na początku zjazdu tylko dokręcam do tych 50-60km/h, a później już samo leci  :mrgreen: no i przy tych prędkościach wcale nie trzeba mocno kręcić, a szybko!  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline toosh

« 28 Wrz 2010, 23:37 »
Cytat: "Waxmund"
mógłbyś Janku w jakimś osobnym wątku - co by tu już nie śmiecić za bardzo - napisać z czym to się je ? Podlinkować jakiś artykuł wyjaśniający sprawę ? Chodzi mi o korzystanie z pulsometru - jakie są rodzaje treningów, co dają, jak wyrobić formę na konkretny termin itp....

J. Friel - Biblia treningu kolarza górskiego, ale on na początku sezonu poleca długie treningi wytrzymałościowe. Mam do sprzedania używkę.

Jest też książka w j.ang. o treningu w stylu o którym pisze Janek o tytule w stylu 'jak trenować mając tylko 6h w tygodniu', opiera się głównie na miernikach mocy, ale są też podobno przeliczenia na pulsometr.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 28 Wrz 2010, 23:42 »
a jakiś artykuł w skrócie, tak żeby trochę liznąć bez czytania całej książki ?  :?

www.waxmund.pl

Offline toosh

« 28 Wrz 2010, 23:43 »
Znajdziesz całą jak dodasz [rs] przed tytułem ;]

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
« 29 Wrz 2010, 00:10 »
Cytat: "Waxmund"

mógłbyś Janku w jakimś osobnym wątku - co by tu już nie śmiecić za bardzo - napisać z czym to się je ?

Oto jest: link

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 29 Wrz 2010, 06:55 »
Miki -  w kilometrach, milach czy też waksmundach cisnąłeś z góry ile fabryka dała, więc nie odżegnuj się tak znowu od tego ścigania, bo to ten aspekt miałem na myśli w poście powyżej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum