Autor Wątek: kopalnia Soli Inowrocław ciekawostki  (Przeczytany 2123 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
kopalnia Soli Inowrocław ciekawostki
« 20 Wrz 2024, 13:41 »
cześć

Jestem mieszkańcem Inowrocławia już sporo czasu, ale stąd nie pochodzę. Z racji ciekawości własnej aby wiedzieć gdzie żyję i dlaczego miasto wygląda tak a nie inaczej, wertowałem nieco historii Inowrocławia. Zebrałem taki materiał z którego skorzystałem i zrobiłem plik pdf. Tak dla Was jako ciekawostkę choć nie rowerową. Mianowicie o kopalni soli, która była kolorowa a nie biała, co było ewenementem nawet na skalę światową. Materiały mają swoje lata, więc jakościowo są średnie i foty miasta czasem mocno nieaktualne.
Szkoda, że nie zdążyłem zobaczyć tych pięknych korytarzy. Zapraszam do oglądania, z linku do pobrania.

https://drive.google.com/file/d/1rwbOS4h1wB8m3_LgESn97Ho6MZVX8m7c/view?usp=sharing

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
Kawałek historii i bardzo fajnie opracowane. Dzięki

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Tak, i pewnie nie było innej możliwości, ale szkoda, że chociaż jakiś fragmentów korytarza nie pozostawiono dla zwiedzających. Inna sprawa, że teren mocno nie pewny i nawet teraz mogą się tam nowe 'dziury' pojawiać.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline EASYRIDER77

Tak.  Też uważam że szkoda że nie zostawiono czegoś turystom. Ale wtedy o tym nie myślano, albo po prostu jakieś techniczne sprawy nie pozwalały na taki ruch.
W pewnych rejonach miasta są miejsca gdzie nie można stawiać np. bloków, tylko niską zabudowę, ze względu na obciążenie gruntu.
Ale jak coś się zawala to akurat z zaniedbania. Sytuacja jest opanowana, więc chyba ruch zamknięcia wydobycia pod miastem był dobry dla samego miasta. Bo kopalnia cały czas działa, ale poza miastem. A widokowo szkoda, że np. nie zostawiono szybu kopalni, jak kiedyś był. Załączam obraz który namalowałem, dzisiejszą ulicę Poznańską z nieistniejącą już dziś wieżą kopalni. Źle by to nie wyglądało.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Ładnie wymalowane... Mistrzu :)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Ja to nawet nie wiedziałem, że Inowrocław na soli stoi. Nigdy tam nie byłem, a wydawało mi się, że byłem już wszędzie. Dzięki za opracowanie. Obejrzałem z zainteresowaniem.

Offline EASYRIDER77

no to wpadaj, oglądaj tutejsze tężnie z płynącą oryginalną spod ziemi solanką
poza tym nazwa miasta kiedyś po niemiecku nawiązywała do Soli jak dzisiejszy Salzburg.
Hohensalza tak brzmiała nazwa miasta.

prezentacja wykorzystuje czyjś materiał, ktoś kiedyś zrobił i nawet nie dba się o to aby na wystawie o solnictwie było w mieście.
Ale to już inny temat.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum