Autor Wątek: Połączenie przyczepki z rowerem Surly Ogre z dropoutem  (Przeczytany 917 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Cześć,

Zastanawiam się czy ktoś z Was miał problem z podłączeniem przyczepki do roweru z dropoutem? Mam przyczepkę Thule i zastanawiałem się, że nie powinienem używać w tym wypadku standardowego połączenia z ośką na 135mm. Wydawało mi się, że tak ciężka rzecz jak przyczepka może po prostu mi tą oś do tyłu wyrywać. Co sądzicie o takim problemie?

Znalazłem rozwiązanie takie jak w tym poście https://northernwalker.wordpress.com/2019/03/01/time-for-some-surly-burley/ choć zacząłem się przerażać, że jest to karkołomne rozwiązanie.

Co Wam się sprawdziło?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Na pewno do ośki na szybkozamykacz bym u ciebie tego nie montował. Ja progach/krawężnikach wyraźnie szarpie tyłem, będzie się luzować i dzwonić tarczami. Wyrwać raczej nie wyrwie, łańcuch przeszkadza w tym.

P.s. co tam za pasażera wozisz? :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Felek

• Moderator
  • Na forum od: 09.11.2017
Z tym wyrwaniem to bez przesady ;) Przyczepka ma koła więc te siły nie są wielkie, a już te działające na końcówkę dyszla (góra-dół) są znikome (oś przyczepki przeważnie jest na linii równowagi). Musiałbyś z większą prędkość pod krawężnik próbować wjechać lub zahaczyć o jakiś słupek a to już wtedy prędzej coś w przyczepce uszkodzisz.

Zakładam, że będziesz woził dziecko, więc tu i tak będzie jeżdżone ostrożnie  :)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
będzie się luzować i dzwonić tarczami.

Możesz mieć tu rację :/ Szczególnie po skrzywieniu punktów montażowych trudniej jest hamulec ustawić, więc może być czuły. Z drugiej ten potwor, do którego zalinkowałem stawia dużo więcej problemów przy wymianie koła

P.s. co tam za pasażera wozisz? :)

Roczną zbójnicę 👧🏻 :p

Musiałbyś z większą prędkość pod krawężnik próbować wjechać lub zahaczyć o jakiś słupek a to już wtedy prędzej coś w przyczepce uszkodzisz.

Zakładam, że będziesz woził dziecko, więc tu i tak będzie jeżdżone ostrożnie  :)

To z tym się da pod krawężnik?

Będę uważał... ;)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Piasta na śruby bolt in. Przerabiałem temat.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Nie wiedziałem, że są takie piasty pod napędy wielobiegowe. To by oznaczało, że muszę przebudować koło, a konkretniej to dwa w każdym rowerze...

Teraz by się chyba dało zrobić przynajmniej na piastach, które potem będą miały zastosowanie. Wcześniej znalazłem to rozwiązanie pod sztywne osie - https://robertaxleproject.com/surly-mds-and-gnot-boost-compatible-thru-axles/

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Z drugiej ten potwor, do którego zalinkowałem stawia dużo więcej problemów przy wymianie koła
Uchwyt od thule nie musi być przykręcony na sztywno, może się obracać góra - dół, także nie powinno to mieć znaczenia przy zdejmowaniu koła, przy mocowaniu jak obrazku w pierwszym poście.

Ja póki co mam przykręcone mocowanie do mieszczucha, bo na razie na pustynię z przyczepką się nie wybieram.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Uchwyt od thule nie musi być przykręcony na sztywno, może się obracać góra - dół,

Serio? Jakoś zakładałem że to sztywne połączenie 🤔

Ja póki co mam przykręcone mocowanie do mieszczucha, bo na razie na pustynię z przyczepką się nie wybieram.

A co tam za pasażera wozisz? 🤔 🤣

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum