Autor Wątek: Bagażnik na klapę czy na dach?  (Przeczytany 759 razy)

Offline Kobieta Roverovelove

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 16.10.2024
Bagażnik na klapę czy na dach?
« 16 Paź 2024, 17:51 »
Witam forumowiczów,

Szukam jakiegoś bagażnika do przewozu 2 rowerów i rowerka dziecięcego samochodem Opel Astra J w kombi, z relingami zespolonymi z dachem. Auto nie ma haka, więc nie biorę pod uwagę platformy rowerowej.
Doradźcie jaki bagażnik będzie lepszy - na klapę czy na dach? Macie jakieś doświadczenia w stosowaniu kednych i drugich? Czy bagaznik na klapę z wyższej półki nie zarysuje karoserii?
Jeśli bagażnik na dach - to jakie uchwyty proponujecie - za ramę czy widelec?

Biorę pod uwagę takie modele:

baza na dach
<link usunięty>

bagażnik na klapę
<link usuniety>

Z góry dzięki za cenne wskazówki od faktycznych użytkowników

« Ostatnia zmiana: 17 Paź 2024, 10:09 Borafu »

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: Bagażnik na klapę czy na dach?
« 16 Paź 2024, 19:54 »
Z rowerami na dachu jeżdżę od kilkunastu lat. Kiedyś to była Astra G, teraz Kia Ceed. Kombi, więc z relingami. Te kilkanaście lat temu kupiłem uchwyty na rower Thule OutRide 561. Mocowanie za widelec. Obecnie już nieprodukowane i chyba nie do kupienia. Nie znam też obecnej oferty Thule i nie wiem, czy jest dostępny jakiś następca tego modelu. Ale samo rozwiązanie moim zdaniem jest bardzo dobre i przyjazne dla użytkownika. Mam je do tej pory i są regularnie używane po kilka/ kilkanaście razy w roku. Uważam, że jest to lepsze rozwiązanie niż mocowanie za ramę, bo rower na samochodzie stoi niżej, stawia mniejsze opory powietrza podczas jazdy, a samo mocowanie wydaje się solidniejsze i bardziej bezpieczne. Thule w instrukcji obsługi tych uchwytów zaleca jazdę samochodem z prędkością max. 120 km/h.
Plusem mocowania za widelec jest też to, że przy załadunku nie trzeba rowerów unosić tak wysoko, jak wówczas, gdy stoją na dachu na dwóch kołach. Minusem jest, że dla przedniego koła trzeba znaleźć miejsce w bagażniku/ kabinie. Lub zainwestować w dodatkowe uchwyty na koła na dachu.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 17 Paź 2024, 05:55 »
Od jednego z użytkowników tegoż forum otrzymałem bagażnik na klapę i jest o wiele lepszy, niż bagażnik dachowy. Mniejszy opór aerodynamiczny i łatwiejszy dostęp do rowerów, trzeba tylko dobrze naciągnąć pasy.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 17 Paź 2024, 06:51 »
Moim zdaniem bagażnik montowany na klapę ma jedynie kilka zalet, oprócz tych wspomnianych powyżej dochodzi jeszcze niski koszt zakupu.
Z największych minusów to brak dostępu do bagażnika samochodu transportując rowery. Dodatkowo obawiałbym się możliwych uszkodzeń samej klapy w wyniku przeciążeń. Jakby nie było kilka rowerów to kilkadziesiąt kilogramów masy, bezwładnej. Niektóre klapy bagażników samochodowych mają cześć poszycia wykonaną z tworzywa. Warto to sprawdzić, bo może się okazać, że wtedy bagażnik na klapę nie będzie miał dość solidnych punktów mocowania.
To oczywiście tylko rozważania teoretyczne, bo od 20 lat wożę rowery tylko na platformie mocowanej do haka 😉
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
« 17 Paź 2024, 08:32 »
A jak często chcesz korzystać z możliwości przewożenia rowerów?

Mam zamontowany na stałe bagażnik na dachu i wyjazd na rowery to tylko chwila. Jakbym za każdym razem miał wyciągać bagażnik imontować go na aucie żeby wyskoczyć na rowery to jeździłbym na rower znacznie rzadziej niż obecnie.
Szybkość pakowania się na wyjazd z dużą nawiązką rekompensuje wszystkie niedogodności związane z tego typu bagażnikiem.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 17 Paź 2024, 08:51 »
Może się mylę ale chyba dyskutujecie z reklamą sklepu ;D
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 17 Paź 2024, 08:56 »
Najpierw woziłem na dachu z własnoręcznie zaprojektowanym uchwytem na widelec. Póżniej, gdy w aucie miałem stałe i wąsko rozmieszczone punkty montażowe, cały rower jechał na dachu. Pewnego razu dwóm łaniom spodobało się przeskakiwać na autem i cały bagażnik (bez roweru) zerwały kopytami. Od czasu tej traumy woziłem rower w aucie przy złożonych siedzeniach a teraz, gdy kupiłęm vana - za przykładem Meca - kombinuję z przewożeniem w środku na stojąco, z uchwytem za widelec. Chciałbym jeszcze wykorzystywać auto sypialnie na dwudniówki czy zloty, więc konstrukcja dopiero nabiera koncepcji.
Miałem też kiedyś uchwyt na klapę - nie użyłem ani razu ze względu na brak zaufania i pitologenność montażu.

Online Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 17 Paź 2024, 09:11 »
Nie za bardzo rozumiem cen tych wszystkich bagażników. Kupiłem kiedyś bagażnik dachowy za 150zł. Do tego takie "cośki" do montowania roweru za przednie koło po 80zł i przewożę tak rowery od lat z sukcesem. Po co to ma kosztować kilka tysiaków? To są jakieś kawałki metalu przecież.

Też odniosłem takie wrażenie.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 17 Paź 2024, 12:10 »
Wpis ewidentnie reklamowy. Nowy użytkownik i od razu w pierwszym poście linkuje do sklepu. Czy leci z nami Admin?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Paź 2024, 12:56 »
Wpis ewidentnie reklamowy. Nowy użytkownik i od razu w pierwszym poście linkuje do sklepu. Czy leci z nami Admin?
Czy leci z nami okulista?  :P

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 17 Paź 2024, 14:34 »
Spodziewałem się usunięcia całego postu, ale dobre i to.
Dzięki @Borafu

Ps. Do okulisty idę za tydzień. Serio!  :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum