Autor Wątek: Nowe połączenia Gdynia-Praga z przewozem rowerów. Da się kupić bilety online.  (Przeczytany 2424 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
145 u zlodziei w pkp intercity. Tymczasem  w Muj Vlak na ten pociag za 756 czk czyli 130zl. 15zl taniej i można zwrócić bez wielkiego potrącenia. Polecam olać pkp i kupować u sąsiadów
Miejsce siedzące, a zwłaszcza przy oknie, ma dla mnie duże znaczenie, zawsze dopłacam za nie w samolocie. Olać ten czeski nawóz i kupować w Polsce. Z rezerwacją miejsca siedzącego w podróży międzynarodowej.

Nie wiem czy zauważyłeś, że wagony "rowerowe" mają malowanie CD.
Czeskie Drachy już dawno przebudowaly/kupiły swoje wagony na "rowerowe"

Polski IC niestety nie ogarnia rzeczywistości.
Olać ich :)
Możesz sobie jechać wagonem IC'ka z zapakowanym (jako bagaż) rowerem co najwyżej. :)

Kupowanie biletów online na rower w kom. międzynarodowej działało już w ub. roku  na stronie CD, jechałem tak "Metropolitanem" z Pragi do Budapesztu.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Polecam kupować bilety przez czeską aplikację Mój Vlak.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Polecam kupować bilety przez czeską aplikację Mój Vlak.

To nie jest takie oczywiste. Czasem jest taniej w aplikacji IC, a czasem w aplikacji CD.

Podobnie z wolnymi miejscami na rowery. Bywa, że w IC są, a w CD już nie ma i odwrotnie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Polecam dla tych co nie wiedzą, że w ogóle można.
W zeszłym roku na IC Batory kupiłem bilety za 30% ceny, którą proponowało mi IC.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
też tak miałem. IC to słodzieje i oszuści.
Oferuja bilety droższe i często bezwrotne.
W CD można bez problemu zwracać.
W tym roku bywam w Czechosłowacji co miesiąc więc wiem co mówię.
Obsługa i wygoda w czeskich wagonach o wiele lepsze niż u polaczków.
Czasami nawet u Austriaków w OBB jest taniej albo w ogóle jest cokolwiek bo w pkp nic.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
W tym roku bywam w Czechosłowacji co miesiąc więc wiem co mówię.
Obsługa i wygoda w czeskich wagonach o wiele lepsze niż u polaczków.
Czasami nawet u Austriaków w OBB jest taniej albo w ogóle jest cokolwiek bo w pkp nic.
No, fajne są te podróże w czasie, ciekawe jak tam wygląda z wymianą twardej waluty. A rowerek będzie jeździł w czeskich wagonach, bo Czesi dostarczają rowerowe wagony, a Polacy pozostałe. Będziesz mógł więc cieszyć się czeską gościnnością do woli. Co do cen, skoro pociąg międzynarodowy, to nie jest dziwne, że może być taniej u sąsiadów. Ciesz się, że już honorują bilety kupione w internecie za granicą, jeszcze nie tak dawno musiałeś je walidować w kasie lub u konduktora w kraju zakupu.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013

Offline PABLO

też tak miałem. IC to słodzieje i oszuści.
Oferuja bilety droższe i często bezwrotne.
W CD można bez problemu zwracać.

W komunikacji międzynarodowej są te same oferty. Zależy czy się załapiesz na pulę promocyjną czy nie, itp. Ewentualnie kolejowy kurs EUR może być mniej lub bardziej korzystny w danym kraju.

System jest mało sensowny bo pula biletów promocyjnych jest chyba na daną relację. Bywa, że na ten sam pociąg, taniej wyjdzie kupić bilet na dłuższą trasę (np. do Bratysławy albo do Budapesztu) niż na krótszą (np. do Brzecławia).

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
W komunikacji międzynarodowej są te same oferty. Zależy czy się załapiesz na pulę promocyjną czy nie, itp. Ewentualnie kolejowy kurs EUR może być mniej lub bardziej korzystny w danym kraju.

Dokładnie, to nie jest wcale tak, że IC to złodzieje, a czeskie koleje są cudowne. Wcale tyen system zakupu biletów w IC źle nie działa, jest w tej firmie wiele absurdów, ale aplikacja akurat wcale zła nie jest. Bilety krajowe można w większości bez problemu zwracać.

Offline PABLO

Wcale tyen system zakupu biletów w IC źle nie działa, jest w tej firmie wiele absurdów, ale aplikacja akurat wcale zła nie jest. Bilety krajowe można w większości bez problemu zwracać.

Ja ostatnio miałem dwa problemy:
- brak możliwości zwrotu jednego biletu, kiedy był zakupiony jako jeden z kilku. Niestety trzeba brać papierowe poświadczenie niewykorzystania biletu i złożyć reklamację. Czas rozpatrywania jest bardzo długi.

- brak możliwości wydłużenia relacji biletu o stację poprzedzającą stację wyjazdu. Można przedłużyć poza stację docelową.

• niech tak się stanie
- brak możliwości wydłużenia relacji biletu o stację poprzedzającą stację wyjazdu. Można przedłużyć poza stację docelową.
Dlatego lepiej kupować z wcześniejszej opcjonalnie stacji, jeśli pociąg z niej jedzie. Na przykład zawsze kupuję z Zakopanego, nawet jak planuję wsiadać w Suchej Beskidzkiej, bo daje mi to możliwość wydłużenia trasy (lub skrócenia), a jest niewiele drożej. Podobnie na linii z Przemyśla czy z Międzylesia lub Szklarskiej Poręby. Oczywiście z umiarem  :lol:

No to ja dorzucę jeszcze jeden kamyczek (do ogródka IC).

Strony web (aplikacji nie używam) proponuję porównać.
Czeska jest intuicyjna, przemyślana, można się cofać przy wyszukiwaniu, no i jest szybka (zwykle ok. 1s) i mam połączenia, w liście, przewijam w dół i widzę następne w danej relacji, klikam - rozwijają się szczegóły, ale dalej widzę pozostałe, wystarczy przewinąć - proste.

Strona polskiego IC to zwykle mam przeboje, jak się pomylę wpisuję wszystko od początku. No i czas wyszukiwania to ok 5s. ( sprawdzałem wczoraj) - pewno mają tanie serwery gdzieś w Chinach (albo w Indonezji) :D
I pomimo że to w ojczystym języku strona, to zwykle się motam. Klikam na pociąg (kafel) a nie mam widoku na całą trasę (przy przesiadkach).

Zdecydowanie wolę stronę CD. Jak byłem w tym roku na Bałkanach (sporo pociągów zaliczylem), to wszystko planowałem na stronie CD.
« Ostatnia zmiana: 7 Lis 2024, 20:35 sinuche »

• niech tak się stanie
Strona polskiego IC to zwykle mam przeboje, jak się pomylę wpisuję wszystko od początku. No i czas wyszukiwania to ok 5s. ( sprawdzałem wczoraj) - pewno mają tanie serwery gdzieś w Chinach (albo w Indonezji) :D
5 sekund to chyba razem z wpisywaniem, bo u mnie około 0,2 s. Na dodatek od razu masz wypisaną dostępność miejsc specjalnych, czyli także tych na rowery. Możesz przejrzeć listę wszystkich połączeń, widzisz które mają jeszcze dostępne (niesprzedane) miejsce na rower, potem przechodzisz do zakupu tego wybranego. Pod tym względem bije czeską stronę niczym Tyson nokautem w ringu.

https://ebilet.intercity.pl/

Pewnie korzystałeś ze starej strony sprzed 10 lat.

Nestety jest i wada tej strony - ludzie wykupują wszystkie miejsca, łącznie z tymi z rowerami, gdy skończą się inne miejsca siedzące, a przez to podróżny z rowerem nie może kupić biletu. Kolej zyskuje (100% sprzedaży), ale turystyka rowerowa traci. Niestety nie ma sankcji za to, że pojedziesz z biletem na rower bez roweru. Ludzie nie widzą problemu w dopłacie 9 zł 10 gr za miejsce siedzące. Problem w tym, ze na jutro wszystkie rowery na pociąg do Bielska-Białej są wyprzedane. Serio, tylu rowerzystów pojedzie jutro w Beskid Śląski? Fakt, będzie on ponad chmurami, ale śmiem wątpić w ten najazd  :lol:
« Ostatnia zmiana: 7 Lis 2024, 20:42 podjazdy »

https://bilet.intercity.pl/zakup_biletu.jsp?ref=infop&rezerwacja_0=1&miejsce_0=0&ref=1
Warszawa - Praha    - czas wyszukiwania ok 4s.

Jest jakaś inna strona?

Ta twoja z linku, ogranicza się tylko do krajowych połączeń (tak sądzę).
Po wpisaniu  Novi Sad - Bar   wyświetla się "nie ma takiego numeru" :)
Tyson leży :D
Żeby jeszcze było napisane że nie obsługuje, ale nie, zamiast Baru z uporem maniaka proponuje Bardo Śląskie. Strona IC nie potrafi się przyznać do porażki ;)

Na stronie CD - jest połączenie, biletu nie można kupić, ale mi chodzi o wyszukiwarkę

Gdybym chciał sobie przejechać z Gdańska do rodzinnego Żywca  -> wg. IC: no connection were found.
Na CD - do Żywca nie dojadę, ale Gdańsk - Żwardoń już wyszukało. :)

« Ostatnia zmiana: 7 Lis 2024, 21:15 sinuche »

• niech tak się stanie
Ta twoja z linku, ogranicza się tylko do krajowych połączeń (tak sądzę).
Po wpisaniu  Novi Sad - Bar   wyświetla się "nie ma takiego numeru" :)
Tyson leży :D

Na stronie CD - jest połączenie, biletu nie można kupić, ale mi chodzi o wyszukiwarkę

Spróbuj na stronie Kolei Małopolskich
https://www.kolejemalopolskie.com.pl/pl/rozklad-jazdy/rozklady-kolejowe

Może tutaj uda się kupić:
https://bilety.lechpoznan.pl/

Sorry za ironię, ale GOOGLE NIE GRYZIE

https://zpcg.me/en/red-voznje/ukupno
https://www.srbvoz.rs/red-voznje/
« Ostatnia zmiana: 7 Lis 2024, 21:19 podjazdy »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum