Co to moda robi z ludzi. Lekki bagażnik, czy to klasyczny, czy wynalazek w rodzaju Tailfina, na to leciutki worek albo torba i żadna podsiodłówka nie będzie dawała tyle możliwości, wygody, stabilności, uniwersalności, itp.
Jakie 10 lat? Jeżdżę rowerami od 30 lat i od 30 lat jest z tym problem. Lepsze, droższe rowery nigdy nie miały otworów pod bagażniki. A rowery z otworami na widelcu to dopiero była rzadkość, nawet w trekingach. Dopiero z 10 lat temu, gdy pojawiły się gravele okazało się, że otwory mogą być wszędzie i w ogromnej ilości. Teraz z wybraniem roweru pod bagażnik jest dużo łatwiej niż kiedyś. Nawet jeśli rama nie ma takich otworów, to też teraz jest dużo łatwiej zaadaptować do niej bagażnik niż kiedyś. Nawet sam wybór dobrych bagażników jest dziś większy niż kiedyś.
Z jakiejś alternatywnej rzeczywistości piszesz? W moim świecie rowerów z bagażnikami nadal jest pełno. Mieszkam przy granicy. Przyjeżdża tu sporo Niemców. Wszyscy z bagażnikami i sakwami, nie widziałem żadnego z torebkami. Mimo rozwoju bikepackingu, to nadal jest nisza, standardowy bagażnik trzyma się bardzo mocno.
Ale to są łatwe i proste wycieczki, gdzie na płaskim bagaż nie ma większego znaczenia. W Alpach już np. sakwiarzy jak na lekarstwo się zrobiło
Wspomniany adapter Tubusa ma dużo podkładek. Nie jest tak, że pozwalają one ominąć kołnierz? Wygląda jakby gwint na osi był długi, a podkładki można było zastosować po obu stronach osi. Ewentualnie
Jest taki wynalazek podobny do Thule - SKS Infinity Universal, ale ładowność 12 kilogramów raczej do skreśla.
Rozumiem, że bagażników mocowanych do trójkąta, a nie do haków unikasz?
Robert, Ty sakwiarz jak mogłeś kupić rower bez sprawdzenia tego ważnego detalu?
Ja mam sztywną oś pustą w środku na całej długości wraz z nakrętkami, mogę w nią wsadzić na wylot zwykłą ośkę piasty (trochę na wcisk, ale się da) i wtedy rozwiązaniem może być długa ośka od extrawheel z serią podkładek z obu stron
Tak sobie myślę... czy "niedorzeczna wysokość" bagażnika to na pewno problem? Mówimy w końcu o kilku centymetrach, więc środka ciężkości jakoś bardzo nie podniesie, a jeśli chodzi o opory powietrza, to mogą być nawet mniejsze, gdy sakwy będą wyżej (bo się bardziej schowają za jeźdźcem). Ale to tylko teoria na kolanie ukuta, mogę się mylić.
Wszystko w tym rowerze nietypowe, nawet sztywna oś ze ślepą końcówką? Nie pokazałeś też jak wygląda nakrętka z drugiej strony. Ja mam sztywną oś pustą w środku na całej długości wraz z nakrętkami, mogę w nią wsadzić na wylot zwykłą ośkę piasty (trochę na wcisk, ale się da) i wtedy rozwiązaniem może być długa ośka od extrawheel z serią podkładek z obu stronhttps://extrawheelshop.pl/category/akcesoria-extrawheel