Autor Wątek: Lampka przednia w teren z wymiennymi 18650  (Przeczytany 775 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Jak w temacie.

Od kilku lat mam i używam Prox Crater, zasilany 1 ogniwem 18650.
Świeci dobrze, ale wąsko. W terenie nie doświetla pobocza, krzaków itd.

Szukam:
- Przydałoby się coś z co najmniej dwiema diodami, dobrze doświetlające pobocza.
- Chociaż 1000 lumenów.
- Na 1 lub 2 wymienne ogniwa 18650.
- Ogniwa w korpusie lampki, a nie na kablu, przytraczane do ramy.

Ktoś, coś?

P.S. Zacząłem się zastanawiać, nad dwiema Prox Crater na kierownicy, ale to już rzeźba...  :lol:
« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2024, 18:25 TripRider »

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Np. Convoy.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Np. Convoy.

Do convoya s2+ można tyle wsadzić różnych kolimatorów/lusterek, że bym w to poszedł i dokupił sobie zestaw różnych akcesoriów i dobrał według potrzeb.

Z innej beczki to te 1000 lamentów to na jedym 18650 długo nie poświeci.

Offline Mężczyzna KrzyDra

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 16.03.2024
A testował ktoś w takich warunkach bookman volume 800, 1500 ?
Drogie cholerstwo przeokrutnie , ale na papierze całkiem całkiem to wygląda
:)

Np. Convoy.

Do convoya s2+ można tyle wsadzić różnych kolimatorów/lusterek, że bym w to poszedł i dokupił sobie zestaw różnych akcesoriów i dobrał według potrzeb.

Tu widzę coś ciekawego:
https://allegro.pl/oferta/bocialarka-convoy-s2-1000lm-sst-20-5000k-rower-7955376778

Zastanawiam się jak to jest z legalnością użytkowania takich samoróbek. Słyszy się o kontrolach Policji w samochodach - światła, przyciemniane szyby, wydech etc. W rowerach nie jest to możliwe?

Z innej beczki to te 1000 lamentów to na jedym 18650 długo nie poświeci.

Wolę mieć dodatkowe 2 sztuki 18650 i wymieniać w razie potrzeby. Łączne 3 szt. przy maksymalnych nastawieniach powinny wystarczyć na 8-9 godzin.

A testował ktoś w takich warunkach bookman volume 800, 1500 ?
Drogie cholerstwo przeokrutnie , ale na papierze całkiem całkiem to wygląda

Na stronie producenta jest 25% rabatu i 800 cenowo nie wygląda już tak źle. Fajne jest to pokrętło. Przyciski w terenie zimą nie są wygodnym rozwiązaniem. Jednak 800 lumenów to nie jest przesadnie dużo. Ciekawy jestem jakichś filmików na Youtube z testami, ale coś słabo klikam, bo nie mogę znaleźć.
Edit. Znalazłem filmik z Volume 1500. Bardzo dobrze to wygląda.

Tylko Volume 1500 po rabacie to ~500 zł. Trochę dużo. Volume 800 po rabacie ~330 zł.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 10:38 TripRider »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Zastanawiam się jak to jest z legalnością użytkowania takich samoróbek. Słyszy się o kontrolach Policji w samochodach - światła, przyciemniane szyby, wydech etc. W rowerach nie jest to możliwe?
Bo przepisy określają konkretnie co ma być w samochodzie, a co do rowerów to liczy się czy świeci czy nie (jest jeszcze chyba narzucona wysokość min i max od ziemi) i tyle.

Poza Polską już takiego luzu nie ma i np w Niemczech lampka rowerowa nie może migać i musi być z odcięciem.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
Ja mam 2 sztuki fenix BC30 - ale z tego co patrzę, to już nie robią. Generalnie koncepcja bardzo mi pasowała - 2x18650, dwie diody o różnej optyce itd. Niestety w v2.0 trochę popsuli koszyczek na ogniwa i potrafiła mi się rozłączyć przy bardzo dużych wstrząsach - musiałem po prostu przedłużyć sprężynki i jest ok ale trochę niesmak ;)

Z tego co widzę, to podobną konstrukcję ma teraz magicshine (ray 2600b) ale niestety bez możliwości wymiany ogniw więc bez sensu :(

Natomiast w teren tak czy inaczej ja zawsze mam jeszcze drugie źródło na kasku, aktualnie skilhunt H04 - bo do poprzecznej miałem uchwyt - i da się wygodnie ustawiać kąt pochylenia.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
... Wolę mieć dodatkowe 2 sztuki 18650 i wymieniać w razie potrzeby. Łączne 3 szt. przy maksymalnych nastawieniach powinny wystarczyć na 8-9 godzin.

Zapomnij  :) Convoy na maksymalnej mocy świeci ok. godzinki na aku 18650. Ale w trybie bardziej oszczędnym potrafi znacznie dłużej. I bez kolimatora to zwykła, oślepiająca latarka. U siebie mam kolimator i wiązka światła przypomina prostokąt - wąska w pionie i szeroka w poziomie.   
Pozdrawiam,
Krzysiek

Wpadło mi w oko jeszcze coś takiego.

Towild BR1000.
https://allegro.pl/oferta/lampa-przednia-towild-br-1000-lumenow-2-x-3500mah-14383276857?srsltid=AfmBOoqmEGiRoBXKQLjqU_fOtJpWbAWkSgvi_hUy-af7cDTIogoYEalU

Wygląda ciekawie. Współpracuje z pilotem na kierownicę. Całość za ok. 400 zł. Trochę drogo...
Dalej nie wiem jak to doświetla boki... :icon_neutral:

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wolę mieć dodatkowe 2 sztuki 18650 i wymieniać w razie potrzeby. Łączne 3 szt. przy maksymalnych nastawieniach powinny wystarczyć na 8-9 godzin.

To są zupełnie nierealne oczekiwania. Tak jak napisano wyżej przy 1000 lumenów to zaledwie godzinę z kawałkiem na jednym ogniwie pociągnie. Więc jak ktoś potrzebuje takiej siły światła to sens mają tylko lampki z pakietem ogniw. W lampkach na jedno ogniwo ten tryb maksymalny to można używać na zasadadzie np. krótkiego doświetlenia na zjeździe, nie na stałe.

Dlatego wchodząc w nową lampkę lepiej wchodzić w taką na ogniwach 21700, która ma ok. 30% większą pojemność.

ak jak napisano wyżej przy 1000 lumenów to zaledwie godzinę z kawałkiem na jednym ogniwie pociągnie.

Wprawdzie to przy 800 lumenach, ale Bookman podaje czas w najwyższym trybie  - 3 h. W moim Prox Crater też jest 2-3 h, więc godzina to chyba zbyt ostrożne założenia.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
Wprawdzie to przy 800 lumenach, ale Bookman podaje czas w najwyższym trybie  - 3 h. W moim Prox Crater też jest 2-3 h, więc godzina to chyba zbyt ostrożne założenia.

W skrócie - kłamią - albo czas jest inny albo światło nie takie mocne, zobacz sobie, jak próbowałem merytorycznie pytać mactronica o specyfikację z d...:

https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=26918.msg543093#msg543093

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
W skrócie to jest tak że pojemność akumulatora zależy od potrzeb klienta.
10000mAh za mało? Nie ma sprawy, nadrukujemy 20000mAh.
Jeszcze za mało? OK, zrobimy 50000mAh.
Będzie Pan zadowolony.
 ;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Bateria 18650 ma trochę ponad 10Wh (i to taka firmowa np. Samsung 3200mAh).
Z kolei diody Led 1000lm, to ok 10W biorą.

Tak że, wszystko się zgadza, przy dobrych baterach można tę godzinę wyciągnąć.
Standardowo, 18650 to 2000 mAh można liczyć (trochę zużyte zawsze są, no i mniej "firmowe"),to już będzie 8Wh max. ( a więć 50 min, lub 800lm przez godz.)
No i problem rozładowanej baterii - poniżej 20% to już dużego prądu się z niej nie wyciągnie, spada moc i lumeny.

Można iść w drugą stronę - poszukać diod LED bardziej sprawnych, technologia produkcji się rozwija, w starych lampkach mogą być mniej sprawne diody, i one biorą więcej prądu na te założone 1000lm.

Dodatkowo:
Jeżeli się chce z tych 1000lm świecić jeszcze po krzakach, to owszem da się, soczewki,  kolimatory to umożliwiają, tylko że do tego potrzeba znacznie więcej lumenów, by osiągnąć zadowalające oswietlenie powierzchni, Trzeba by to mierzyć w Luxach.
Ogólnie, czym szersza wiązka, większa powierzchnia do oświetlenia, to spada oświetlenie (Luxy) powierzchni.

« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 15:28 sinuche »

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
No i problem rozładowanej baterii - poniżej 20% to już dużego prądu się z niej nie wyciągnie, spada moc i lumeny.
No, ale przez to dłużej świeci na tysiącu lumenów niż wynika z obliczeń. Tylko, że to już nie jest tysiąc  :lol: Ten spadek mocy widać zwłaszcza jak się jedzie na najsłabszym trybie w convoy s2+. Przy mocno rozładowanej baterii ledwo co widać, tak spada moc światła.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum