Autor Wątek: Lampka przednia w teren z wymiennymi 18650  (Przeczytany 7219 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Za 60 zł kupiłem chińczyka, co świeci mocno, daleko i szeroko.
[...]
Lampka za 2000 zł? Po co?

Też mam Chińczyka, na którym było napisane 6000 lumenów i 10000 mAh. Uchwyt połamałem podczas pierwszej przejażdżki. Zamówiłem drugi, nieco inny - myślałem lepszy. Lampka cała lata. Musiałem podkleić taśmą dwustronną. W trybie mnie zadawalającym świeci ok. 2 h. Ma dwie diody. Nie wiedzieć czemu przy włączonych dwóch, co jakiś czas jedna gaśnie, a chwilę później się zapala. Samoczynnie. Może to oznaka, ze akumulator się wyczerpuje. Chyba jednak podziękuję za następne testy lampek z Chin.

Za 2000? Ja nigdzie nie pisałem o takiej opcji.

Znalazłem recenzję Bookman Volume 800.
https://www.ridinggravel.com/accessories/bookman-volume-light-quick-review/

Mi się przydała, może komuś innemu też. Ważne. Z tej recenzji wynika, że Bookman ma jakieś swoje 18650, które są inne od standardowych.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Też ostatnio miałem okazję testować chińską lampkę za ok. 60 zeta. Moc 1000 lumenów i faktycznie świeciła dość mocno. Jednak układ światła dla mnie nie do przyjęcia. Zdecydowanie wolę póki co swojego Convoya z kolimatorem  :) Może nieco słabszy, ale równomierne światło, oświetlone boki i przyjemna barwa światła. 
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
Od kilku lat z zadowoleniem używam Fenixa BC21R V2 (teraz niedostępny, zastąpił go chyba V3.0 - ten widzę, że jest tutaj https://kolba.pl/product/50898,lampa-rowerowa-fenix-bc21r-v3-0.

No, ale ja nie jeżdżę całymi nocami. Chociaż jeżdżę czasem wiele dni bez dostępu do prądu (poza powerbankiem). Lampka ma kilka trybów i bardzo rzadko korzystam z tych najmocniejszych. Ostatnio dokupiłam drugi akumulator i jest ok.

A co do samego sklepu Kolba. Polecam. Na ostatniej antywyprawce rozwaliłam uchwyt do tego feniksa, napisałam do sklepu zapytanie, czy można ten uchwyt dokupić (bo nie było go w dostępnych pozycjach na ich stronie). Zapytali o adres i po trzech dniach uchwyt dotarł do mnie do domu. Całkowicie gratis, nawet za przesyłkę nic nie chcieli :)   
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Też mam Chińczyka, na którym było napisane 6000 lumenów i 10000 mAh. Uchwyt połamałem podczas pierwszej przejażdżki. Zamówiłem drugi, nieco inny - myślałem lepszy. Lampka cała lata.

Pełna zgoda, ale nie w przypadku lampki, o której piszę. Chińczyki nauczyły się robić świetne lampki. Zamówiłem ich już kilka, taką na aku 18650 też. Co jedna, to lepsza, a każda tania jak barszcz. Wszystkie mają jednak tę samą wadę: mocowanie. Albo się urwie, albo lampka telepie się na wszystkie strony. Ale musiał w końcu nadejść ten czas, że i uchwyt zrobili genialny. Uchwyt wygląda tak:

Jest to aluminiowa obejma na kierownicę skręcana normalną śrubą i sanki na lampkę także dokręcane śrubą. Lampka siedzi jak przyspawana już od dwóch lat. Absolutnie rewelacyjne mocowanie. Właśnie to mocowanie skusiło mnie to zakupu akurat tej lampki i był to strzał w dziesiątkę. Cała lampka wygląda tak:

W trybie mnie zadawalającym świeci ok. 2 h.
Coś za coś. Albo dobre światło, albo długie działanie. Ta też świeci 2 godziny, ale podłączona do powerbanka wytrzymuje całą noc. Nie muszę zabierać z sobą garści bateryjek i zmieniać ich co dwie godziny. Jeden kabelek i świecimy ile chcemy.

Chyba jednak podziękuję za następne testy lampek z Chin.
A ja chyba kupię następną podobną. Ta już ma dwa lata i w tym czasie pojawiło się sporo klonów innych firm. Moja ma tę wadę, że diody albo świecą albo nie. Nie ma stopniowania siły światła. Lampka posiada trzy diody. Dwie zewnętrzne to światła krótkie i szerokie, do tego z odcięciem. Środkkowa dioda to światło długie. Świeci wąsko i daleko. Mogę włączyć tylko dwie boczne, jedną środkową, albo wszystkie trzy na raz. Ale zawsze będą świecić z maksymalną mocą, a w ruchu ulicznym jest to światło za mocne i niepotrzebne.
« Ostatnia zmiana: 21 Lis 2024, 20:14 Romal »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Przesiadłem się w zeszłym roku na Exposure Strada. Ma wbudowaną baterię, ale można podłączyć dodatkową zewnętrzną baterię.
Lampka ma świetny pomysł: zamiast miliona programów oferuje kilka ich kombinacji w układzie mocny-sredni-slaby co pozwala dopasować moc do dostępności energii. Do tego bardzo solidne wykonanie, fajne mocowania.
Wracam do jeżdżenia.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Chińczyki nauczyły się robić świetne lampki. Zamówiłem ich już kilka, taką na aku 18650 też. Co jedna, to lepsza, a każda tania jak barszcz.

Wspieranie chińskiego przemysłu oraz produkcji pierdylionów niepotrzebnych, często jednorazowych rzeczy (zużywanie zasobów i zaśmiecanie środowiska) to IMO nie jest dobry pomysł.

Offline Mężczyzna marcinp

• Miasto: Łowicz
  • Na forum od: 10.11.2016
To nie kupuj.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Przesiadłem się w zeszłym roku na Exposure Strada. Ma wbudowaną baterię, ale można podłączyć dodatkową zewnętrzną baterię.
Lampka ma świetny pomysł: zamiast miliona programów oferuje kilka ich kombinacji w układzie mocny-sredni-slaby co pozwala dopasować moc do dostępności energii. Do tego bardzo solidne wykonanie, fajne mocowania.
Korzystałem z tego modelu kilka lat. Dobrze mi się z nią jeździło na ultra. Używałem do niej robionego na zamówienie powerpack, który pojemność miał znacznie większą od firmowego baterii zewnętrznej Exposure. Niestety, ale jakiś czas temu przestał działać wyświetlacz, a bez tego nie sposób kontrować poziomu baterii w trasie. Lampka trafiła w ręce syna.
Jakby co to mam na zbyciu nową oryginalną baterię zewnętrzną.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Exposure nie było gotowe go wymienić? Chwalą się długim wsparciem technicznym swoich modeli.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Byli skłonni ale za stosowną opłatą, której wysokość miała być uzależniona od zakresu naprawy. Doliczając do tego koszty związane z wysyłką do UK i później  do PL, potencjalnymi problemami z dodatkowymi opłatami za przepływ towarów Unia - UK dałem sobie spokój. Lampka działa, ładuje się normalnie i do użytku wkoło komina się nadaje. Syn jest bardzo zadowolony.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Miałem okazję jechać na Carpatii Divide całą noc w grubym terenie, [...]

Dlaczego teraz tak rzadko (wcale?) można Cię spotkać na terenowych ultra?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Dlatego, że zdecydowanie wolę szosę, ultra szosowe mają dużo bardziej wymagające limity. Poza tym jest wielka róznica pomiędzy szutrami a prawdziwym terenem. Carpatia Divide jest jedynym w Polsce ultramaratonem prawdziwie terenowym, nieporównanie trudniejszym od całej reszty.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
A co do samego sklepu Kolba. Polecam. Na ostatniej antywyprawce rozwaliłam uchwyt do tego feniksa, napisałam do sklepu zapytanie, czy można ten uchwyt dokupić (bo nie było go w dostępnych pozycjach na ich stronie). Zapytali o adres i po trzech dniach uchwyt dotarł do mnie do domu. Całkowicie gratis, nawet za przesyłkę nic nie chcieli
Tak, od kolba można dokupić różne części do fenixów, mają to na stanie u siebie, nie w magazynie u chińczyka

My home is where my bike is.

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.10.2021

Dlatego, że zdecydowanie wolę szosę, ultra szosowe mają dużo bardziej wymagające limity. Poza tym jest wielka róznica pomiędzy szutrami a prawdziwym terenem. Carpatia Divide jest jedynym w Polsce ultramaratonem prawdziwie terenowym, nieporównanie trudniejszym od całej reszty.

Ultralajkonik 2025 - 1000km, 26.000 i limit ;-) 120h ... zapraszam
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Ostatecznie zdecydowałem się na:

Lampka podwieszana pod licznik King Kong z Aliexpress:
https://pl.aliexpress.com/item/1005005978002651.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.16.18081c24nHJtES&gatewayAdapt=glo2pol

+

Lampka na kask Funvict z Aliexpress:
https://pl.aliexpress.com/item/1005007605212921.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.46.18081c24nHJtES&gatewayAdapt=glo2pol

Na tę chwilę jestem zadowolony. Obie świecą dobrze i spełniają swoją rolę. King Kong ma odcięcie i tzw. długie. Dobrze to działa. Pilot na kierownicę od pierwszej lampki nie zawsze dobrze się łączy, ale na razie jakoś mi to bardzo nie przeszkadza.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum