Autor Wątek: Lajkonik 2025 - gravel i ... szosa  (Przeczytany 10258 razy)

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.10.2021
Odp: Lajkonik 2025 - gravel i ... szosa
« 23 Gru 2024, 10:05 »
Możemy drodzy Administratorzy wyodrębnić do osobnego wątku dyskusje o cenach na ultra?
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

« 23 Gru 2024, 11:05 »
Zanim odwołasz to opublikuj proszę trasę szosową. Impreza lokalna która obiecuje piękny wpierdol w sam raz na majówkę. Brzmi jak plan.

Na dniach będzie dodana szosowa. Do nowego roku kończymy objeżdżać

« 23 Gru 2024, 11:08 »
Czyli jak Magurski wypada na noc, to przymusowe kiblowanie? Jeżeli tak to słabo trochę, bo trasa powinna być przejezdna w każdym momencie dla wszystkich, nie licząc jakichś tam losowych zdarzeń pogodowych.

Trasa jest przejezdna dla wszystkich. Ale jest jak w życiu, nie zdążysz czekasz.
4 tego dnia na Granguanche nie zdążyłem na prom z Teneryfy na El Hierro.
Następny był za dobę. Spóźniłem się 45min.
Wiesz co zrobiłem? Poszedłem na obiad i do fryzjera. Maraton był przez wszystkie wyspy.
Dojechali mnie ludzie którzy byli prawie dobę po mnie.
Życie.

Na Warcie też czołówka czekała na wjazd rano do Parku. I też dojechali ich ludzie za nimi.

« 23 Gru 2024, 11:46 »
Czyli jak Magurski wypada na noc, to przymusowe kiblowanie?
Km 456-481 według tego śladu gps, co krąży w tym wątku. Nota bene taki worek, 45 km

Może lepiej zamiast tego pokręcić trochę po Pogórzu Przemyskim. Tam jest ogromny potencjał na ciekawe 50 km, co prawda grany na różnych zawodach, ale tam jest po prostu ładnie.

To już nie aktualna trasa od dawna.
Obecna 1000km przebiega zupełnie inaczej niż stare przedłużone 700km które było tylko na początku w propozycjach

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 23 Gru 2024, 12:12 »
To już nie aktualna trasa od dawna.
Obecna 1000km przebiega zupełnie inaczej niż stare przedłużone 700km które było tylko na początku w propozycjach
A to jakaś tajemnica z tą trasą, to znaczy będzie tylko dla startujących, czy będzie do niej link?
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

« 23 Gru 2024, 12:49 »

Jest na stronie przecież po kliknięciu w link do 1000km

https://ridewithgps.com/routes/48854740?privacy_code=bvh3jtdXC7yd3w4hbCY3DgJ5CfyPdSSv

Jeszcze będą drobne zmiany bo parę dróg nadleśnictwo ma oddać posprzatnych i z nowym żwirem

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Gru 2024, 13:20 »
Trasa jest przejezdna dla wszystkich. Ale jest jak w życiu, nie zdążysz czekasz.
Wiesz co zrobiłem? Poszedłem na obiad i do fryzjera. Maraton był przez wszystkie wyspy.
Życie.

Na Warcie też czołówka czekała na wjazd rano do Parku. I też dojechali ich ludzie za nimi.

To nie tak.
Po prostu w niektórych wyścigach nie da się uniknąć pewnych rozwiązań typu promy itd. Ale jak się da - to takich rozwiązań planując trasę wyścigu zdecydowanie warto unikać bo zwyczajnie wypacza to rywalizację sportową. Z tego powodu z tras Carpatii i PGR znikł np. przejazd przełomem Dunajca, z tego powodu PGR jadąc po Magurskim PN używa tylko dróg na których nie ma ograniczeń. Pomimo, że ów przełom Dunajca jest rejonem bardzo atrakcyjnym, ale Słowacy nie zezwalają na legalną jazdę nocą, co na ultra jest wielkim ograniczeniem. Carpatię na jednej edycji puszczono na kocią łapę przez ten przełom, co skończyło się wieloma mandatami dla zawodników, które tak naprawdę org powienien płacić, bo to była jego wina. Z kolei poprzedniczka Carpatii - Transcarpatia miała grubą aferę z Magurskim PN, gdzie orgowie wepchnęli zawodników na nielegalne drogi, to się skończyło upadkiem tego wyścigu, iluś zawodników procesowało się nawet w sądzie z orgiem.

I jeśli na trasie rzędu 600 czy tym bardziej 1000km wstawiasz 1-2 krótkie kawałki wymagające kiblowania całej nocy - to jest to IMO źle zaprojektowana trasa, takie kawałki zwyczajnie nie są warte robienia tak dużego problemu jak przymusowa wielogodzinna pauza. To nie jest prom na wyścigu po Wyspach Kanaryjskich, którego nie da się uniknąć. Takiego kawałka da się uniknąć i to niewielkim kosztem.
« Ostatnia zmiana: 23 Gru 2024, 13:25 Wilk »

« 23 Gru 2024, 13:55 »
Życie.

I jeśli na trasie rzędu 600 czy tym bardziej 1000km wstawiasz 1-2 krótkie kawałki wymagające kiblowania całej nocy - to jest to IMO źle zaprojektowana trasa, takie kawałki zwyczajnie nie są warte robienia tak dużego problemu jak przymusowa wielogodzinna pauza. To nie jest prom na wyścigu po Wyspach Kanaryjskich, którego nie da się uniknąć. Takiego kawałka da się uniknąć i to niewielkim kosztem.

twoja wypowiedź naprawdę nic nie wnosi. Zobacz na trasę najpierw.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 23 Gru 2024, 14:25 »
W porozumieniu z założycielem wątku pousuwałem posty dotyczące ceny imprezy. Proszę założyć wątek dotyczący cen imprez ultra i tam dyskutować.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Gru 2024, 14:38 »
twoja wypowiedź naprawdę nic nie wnosi.

A dlaczego nic nie wnosi?
Odnosiłem się do Twojej wypowiedzi broniącej wyścigów z koniecznością przeczekiwania długich odcinków. Jako porównanie wrzuciłeś wyścig po Wyspach Kanaryjskich - tam się po prostu nie da inaczej, stając na starcie takiej imprezy wiadomo, że sportowo owe promy mocno wpływają na wyniki. Warta - to też wynika z założenia imprezy, czyli jazdy wzdłuż całej Warty, a tak się składa, że koniec jest w Parku Narodowym.

W tamtych wyścigach takie decyzje się bronią, natomiast na takiej trasie jak Lajkonik - ten Magurski PN tak niewiele do tej trasy wnosi, że jeśli byłaby konieczność kiblowania nocy to zwyczajnie lepiej ten kawałek objechać innym wariantem.
Zobacz na trasę najpierw.

Nie wiem na którą trasę mam patrzeć (bo chodzi tu kilka wariantów, a sam pisałeś że jeszcze nie wszystko jest skończone). Jeśli zrezygnowałeś z tych nocnych postojów to oczywiście nie ma tematu, ale jak wspominałem odnosiłem się do Twojej wypowiedzi broniącej takich rozwiązań jak owe przymusowe pauzy. Bo to nie są dobre rozwiązania, np. 2 lata temu na TCR promy na Dunaju w samej końcówce mocno wypaczyły rywalizację sportową czołówki. 4000km walki i konieczność wielogodzinnego czekania na prom zniwelowała całe przewagi uzyskane przez wiele dni jazdy.

« 23 Gru 2024, 14:59 »

Jest na stronie przecież po kliknięciu w link do 1000km

https://ridewithgps.com/routes/48854740?privacy_code=bvh3jtdXC7yd3w4hbCY3DgJ5CfyPdSSv

Jeszcze będą drobne zmiany bo parę dróg nadleśnictwo ma oddać posprzatnych i z nowym żwirem

Tą!

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 23 Gru 2024, 15:00 »
W porozumieniu z założycielem wątku pousuwałem posty dotyczące ceny imprezy. Proszę założyć wątek dotyczący cen imprez ultra i tam dyskutować.

Stanowczo sprzeciwiam się takiemu rozwiązaniu. Mój post dotyczył przede wszystkim ceny TEGO wyścigu. Proszę o podanie przyczyny dlaczego został usunięty, jaki punkt regulaminu został naruszony.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Gru 2024, 15:16 »
Tą!

Ale to jest trasa gravelowa, a szosowej zdaje się nie ma.
Napisz po prostu czy będą odcinki wymagające kiblowania nocą czy też jednak z nich zrezygnowałeś

« 23 Gru 2024, 15:22 »
dostępne trasy były tylko gravelowe i ich dotyczyła dyskusja, nikt nie dyskutował o szosowej i nie będzie ona przebiegała przez Magurski.

« 23 Gru 2024, 15:57 »

Stanowczo sprzeciwiam się takiemu rozwiązaniu. Mój post dotyczył przede wszystkim ceny TEGO wyścigu. Proszę o podanie przyczyny dlaczego został usunięty, jaki punkt regulaminu został naruszony.

dawaj to pytanie jeszcze raz zatem.
Mi chodziło o wywalenie do osobnego wątku całej dyskusji o cenach na innych ultra.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum