Autor Wątek: [piasta] przeróbka Novatec D982SB 142x12 mm na qr  (Przeczytany 1032 razy)

Offline Mężczyzna rysib

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 25.01.2018
Cześć.

Mam wolną piastę Novateca D982SB 142x12 mm. Chciałbym zbudować na niej koło do Tribana RC520, czyli na qr. Szukałem końcówek (endcapów) qr, ale nie znalazłem dedykowanych pod tą piastę. Czy wiecie może, jak podejść do tematu?

Pzdr Rysiek.
Pozdrawiam Rysiek

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
Na aliexpress masz po mniej niż 10zł. Ja kupiłem chyba ze 4 rodzaje i jeden trafiłem  :-\

Offline Mężczyzna rysib

Gdyby były na Ali w tej cenie, już dawno bym je kupił w ciemno. Niestety widzę "endcupy" novateka w cenie +/- 90 zł. Jeśli gdzieś znalazłeś w podanej przez Ciebie cenie, podziel się proszę namiarem.
Pzdr. Rysiek
Pozdrawiam Rysiek

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
Niestety z ali jest ten problem, że różne są ceny w zależności od pory dnia, komputera, humoru i ch... wie czego jeszcze.

https://pl.aliexpress.com/item/1005006024101334.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.37.4d7d1c24UX6J1E&gatewayAdapt=glo2pol

Teraz z tego linku mi się wyświetliły po 26 zł, ja mam kupione z tego samego za 9,80. Na dole w proponowanych wyświetlają mi się od 10 do 200zł.

Z opisu wynika ze do Mavic, DT i czegoś tam. Poszukaj novatec (są bardzo popularne), trzeba sporo się "naklikać" u chińczyka, a i tak przyjdzie co chce.

Z tego co kolega mi w Sprincie sprawdzał to od 150zł za koło taki oryginalny adapter, także opłacalność moim zdaniem żadna...

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
U mnie cena z linku to 9,72 ale na górze - na powitanie.
Chyba się kiedyś rejestrowałem ale nic jeszcze nie kupowałem.

Offline Mężczyzna rysib

Dzięki serdeczne! Uniwersalne końcówki to jest ciekawa propozycja. Muszę tylko pomierzyć wszystko dokładnie i wybrać odpowiedni zestaw.
Przy okazji, wiesz możne czy piasta dł. 142 mm wejdzie w tylny wideł, zamiast stosowanej do tej pory standardowej qr dł. 135 mm? Czy czeka mnie ewentualne rozchylanie widelca?
Pzdr. Rysiek. 
Pozdrawiam Rysiek

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009

https://pl.aliexpress.com/item/1005006024101334.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.37.4d7d1c24UX6J1E&gatewayAdapt=glo2pol

Ale w tym linku są adaptery do przedniego koła - to jest akurat proste  12/9 - tulejka z otworem pod szpilkę (nawet przerabiałem tak niedawno piastę z dynamem 12mm na 9).

Ale ty masz tylną piastę, i tutaj oś (w Tribanie ) ma 10mm (takie zwykle  bywały w tyle na QR).

Prawdę powiedziawszy to bym odradzał tą przeróbkę. Pomijająć adaptery (to zwykłe tulejki alu, o odpowiednich średnicach), u ciebie dochodzi zmiana szerokości piasty (z 142 na 135). To nie jest takie proste  :)
Trzeba zachować osiowość koła w stosunku do ramy, no jest do zrobienia z tymi tulekiami/adapterami, ale to trzeba znać wymiary piasty, dopasować długość tulejek - no rzeźba :)

Lepiej sprzedać piastę i kupić coś na 135mm

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?