Autor Wątek: Tatry w okowach śniegu i mrozu  (Przeczytany 1243 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Tatry w okowach śniegu i mrozu
« 12 Gru 2024, 22:16 »
Na początku roku, kiedy jeszcze zima była mroźna i śnieżna, pojechałem na Orawę i Podhale obejrzeć Tatry. W zasadzie wycieczka była dłuższa, bo dojechałem pociągiem do Cięciny Dolnej, a wróciłem z Bochni, przecinając między innymi Orawę i Podhale.

Po drodze przez szereg wzniesień i przełęczy – Przełęcz u Poloka, Cichą, Przełęcz Przysłop i Surzynówkę, Przełęcz Krowiarki, Markówkę i Wronią Grapę,

Bachledówkę i Pasmo Gubałowskie,

Głodówkę i Cyrhlę nad Białką, Czarną Górę i Litwinkę, Przełęcz Knurowską,

Przełęcz Wierch-Młynne, Przełęcz pod Ostrą, Przełęcz Widomą oraz Osiczynę i Połom Duży. Pierwszego dnia zrobiłem ponad setkę zdjęć, ale niestety współpracy odmówił aparat fotograficzny Ricoch GRIIIx za ponad 5,5 tys. zł, zdjęcia utracone.

Drugiego, trzeciego i czwartego dnia używałem już jako aparatu fotograficznego telefonu komórkowego OUKITEL WP28 za kilkaset złotych, ten mnie nie zawiódł, a zdjęcia dowiozłem do domu.

Walory widokowe były wspaniałe, idealna widzialność, ośnieżone Tatry, niewątpliwie najlepszy warun zimy 2023/2024.

Ten wyjazd to był strzał w dziesiątkę. Trzy zimowe śnieżne biwaki – pierwszy w lesie koło Rajsztagu i Lipnicy Małej, drugi na grzbiecie Cyrhli nad Białką z przepiękną panoramą Tatr, a trzeci w lesie nad rzeką Łososiną. Temperatura na biwakach spadała do około -12 stopni.

Ogólnie polecam, super panoramy, rozległe przestrzenie,

ale warto zabrać opony z kolcami. Zupełnie inna przyjemność z jazdy, zwłaszcza na tych stromych zjazdach po żywym lodzie.

Link do fotorelacji, w której każde zdjęcie jest opisane, także kwestia dojazdu i powrotu pociągiem:

https://photos.app.goo.gl/YZGyFBp4fGdHZzyt7
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Tatry w okowach śniegu i mrozu
« 13 Gru 2024, 11:17 »
Po samych zdjęciach oceniając, to była wycieczka stricte szosowa ;P

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 13 Gru 2024, 13:34 »
Piękne widoki, pełne słońce w wysokich górach zimą - to nie ma równych sobie widoków

Po samych zdjęciach oceniając, to była wycieczka stricte szosowa ;P
Zimą to w terenie w górach raczej trudno o jeżdżenie ;)
A i szosami jedzie się wolno, a na tych bocznych drogach to ze względu na lód, skorupy, koleiny - to de facto jest jak jazda terenowa.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 13 Gru 2024, 14:55 »
Dokładnie, zimą na bocznych szosach to często nawet nie wiesz, że to szosa, bo lodowe koleiny jak na polnej drodze. Natomiast widoki na Orawie i Podhalu zimą są wyjątkowo efektowne, zwłaszcza jak nie tylko Tatry ale i torfowiska są pod śniegiem, ta biała śnieżno-lodowa przestrzeń potęguje wrażenie zimy. Szkoda tylko, że coraz trudniej zgrać okno pogodowe z wolnym czasem. Teraz właśnie jest warun, a ja siedzę przy kompie zamiast w siodle.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum