Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Kwi 2025, 21:56
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów
»
Planowanie trasy
(Moderator:
WujTom
) »
Uwaga przy wyprawach do Indii. Zakaz GPS!
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
[
4
]
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Uwaga przy wyprawach do Indii. Zakaz GPS! (Przeczytany 9014 razy)
DiDżej
Miasto: Kraków
Na forum od: 14.10.2013
Odp: Uwaga przy wyprawach do Indii. Zakaz GPS!
«
15 Sty 2025, 11:34 »
W Indiach mieliśmy w 2019 roku Edge 1000 (chyba to był ten model - nie pamietam numeru bo nie był mój) i chyba któregoś GPS Map. Nie było raczej żadnych problemów na wjeździe i na wyjeździe. W każdym bądź razie wyjechaliśmy w komplecie.
Na trasie w sąsiedztwie (kilkanaście do 50km) od granicy z Cinami czy Pakistanem SMSy praktycznie nie działały. Nie pamietam czy były to ichniejsze SIMy czy polskie.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein
Diver
Miasto:
Na forum od: 26.06.2013
«
15 Sty 2025, 11:38 »
Marg - ale Garmin nie służy do czytania reklam, tylko do docierania pod adresy czy miejsca. Wiarygodność informacji uzyskiwanych od lokalsów w zakresie "jak dojechać do" jest żadna. Z moich doświadczeń w Indiach to lepiej się nie pytać, bo jeszcze uwierzysz w to co powiedzą, a zawsze mówią nieprawdę. Znajomość angielskiego występuje w dużych miastach, ale na prowincji jest z tym bardzo słabo. Na migi łatwo porozmawiać o jedzeniu i piciu, ale o dotarciu do miejsca które jesteś w stanie opisać jedynie po angielsku to ciężko przełożyć na gesty.
marg
Miasto: Tychy
Na forum od: 01.01.2012
«
24 Sty 2025, 13:04 »
Ale nie tylko reklamy są po angielsku
Adresy też (hoteli, instytucji, atrakcji turystycznych itp).
A co do pytania miejscowych o drogę, to często jedyny sposób. Uciążliwy, owszem. Zazwyczaj pytam kilku różnych osób (i wybieram odpowiedź, która się powtarza). Bo to nie tak, że zawsze mówią nieprawdę
Ale zawsze odpowiadają na pytanie. Nawet, jak tej odpowiedzi nie znają
«
Ostatnia zmiana: 24 Sty 2025, 14:35 marg
»
bikeowo
, czyli moje podróżowanie
WujTom
Administrator
Miasto: Warszawa
Na forum od: 17.10.2016
«
24 Sty 2025, 14:30 »
Najgorsze że w relacjach biznesowych też to tak u nimi działa
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...
zly-sze
Na forum od: 19.09.2019
«
24 Sty 2025, 19:46 »
Niedawno, bo wczoraj jak wczoraj rozmawiałem z jednym hindusem właśnie o kwestii języka i właśnie mówił, że on w hindi to tylko namaste rozumie i tyle i generalnie to jego językiem jest tamilski i że właśnie porozumiewają się tam najczęściej po angielsku z tymi co mówią w hindi. Ja bym to nawet nazwał indglish, bo ich angielski jest specyficzny.
A o kłamstwach hindusów to kiedyś książkę napiszę, co najgorsze potrafią kłamać zespołowo. Oczywiście nas to frustruje, ale nie tylko u nich to normalne. Wiele razy spotkałem się z tym np. u rumunów, że kłamali nic sobie z tego nie robiąc. Natomiast w naszej szerokości geograficznej to się jednak mówi prawdę, nie spotkałem się z takim bezpośrednim kłamstwem u naszych sąsiadów, Niemców, Czechów czy Węgrów.
https://statshunters.com/share/cc7ef90d829a
marg
Miasto: Tychy
Na forum od: 01.01.2012
«
24 Sty 2025, 21:57 »
Hinglish to się nazywa, ta mieszanka językowa
bikeowo
, czyli moje podróżowanie
Diver
Miasto:
Na forum od: 26.06.2013
«
26 Sty 2025, 13:48 »
Wiele razy w Indiach miałem takie historię.
Pytam się coś kogoś po angielsku. Ktoś mi odpowiada w nieznanym języku który biorę za hindi. Pytam się czy mówi po angielsku. Osoba z pretensjami odpowiada mi w niezrozumiałym języku w którym wychwytuję słowa speak i English.
podjazdy
niech tak się stanie
Miasto: Poznań
Na forum od: 01.02.2011
«
26 Sty 2025, 14:17 »
Zazwyczaj to kwestia akcentu, wymowy. Oni faktycznie mówią po angielsku. Jak masz kontakt z ludźmi z Indii codziennie, to po krótkim czasie rozumiesz całkowicie ich wymowę. Znacznie trudniej jest z Chińczykami, bo mają tak nietypową wymowę, że trzeba się mocno postarać, aby ich zrozumieć. I dotyczy to nawet osób, które używają często języka angielskiego, ale pochodzą z Chin i języka obcego uczyły się później.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.
globalbus
Na forum od: 03.05.2011
«
26 Sty 2025, 19:52 »
Ee, chiński angielski rozumiem na luzie, z hindusami mam ciężej. Chyba, że ktoś z Hongkongu, to już gorzej, zupełnie inna wymowa.
My home is where my bike is.
podjazdy
niech tak się stanie
Miasto: Poznań
Na forum od: 01.02.2011
«
26 Sty 2025, 20:15 »
Cytat: globalbus w 26 Sty 2025, 19:52
Chyba, że ktoś z Hongkongu, to już gorzej, zupełnie inna wymowa.
Wiesz, ja nie pytam Chińczyków skąd są
Tym niemniej różnica jest zauważalna - w moim przypadku wypada na korzyść ludzi z Indii. Fakt, że ja mam wyselekcjonowaną próbę, która uczyła się języka w taki sposób, aby się normalnie dogadać w innym kraju. W takiej próbie na przykład Rosjanie bardzo kaleczą język, mówią takim twardym angielskim, ale ich łatwiej zrozumieć niż Chińczyków, bo konstruują zdania w posobny sposób. No i rosyjski sposób wymawiania angielskiego jest zbliżony do tego, jakbyśmy wymawiali po polsku, mając transkrypcję z polskimi literami.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
[
4
]
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów
»
Planowanie trasy
(Moderator:
WujTom
) »
Uwaga przy wyprawach do Indii. Zakaz GPS!
Organizujemy
Partnerzy
Patronat
Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:
CDN ....
Mobilna wersja forum