Autor Wątek: wosk do łańcucha  (Przeczytany 745 razy)

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
wosk do łańcucha
« 30 Gru 2024, 06:00 »
Jeździcie na woskach do łańcucha? Tak się zastanawiałem czy nie jeździć na wosku na nowym rowerze...
Miałem podejście do momum i squirt. Momum to tragedia, nigdy nie wytrzymał nawet 100km, squirt lepiej ale też maks 100-120 i już go słychać do tego ta czystość to ściema przy squirt...
Stosujecie coś, co wytrzyma przynajmniej 150-200km i nie zejdzie po pierwszym deszczu? Nie chodzi mi o warunki zimowe tylko od wiosny do jesieni.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: wosk do łańcucha
« 30 Gru 2024, 08:08 »
Od jakiegoś czasu używam Smoove. Nie jest to do końca wosk, ale bardzo zbliżona receptura.Wytrzymuje długie przebiegi, ponad 500 km. Ważne, żeby przed pierwszą aplikacją dokładnie wyczyścić łańcuch. Ja tego nie zrobiłem i na początku przebiegi między kolejnymi smarowaniami nie przekraczały 200km.
Po gruntownym czyszczeniu łańcucha jest zdecydowanie lepiej.
Od razu ostrzegam, że aplikator w buteleczce jest bardzo zły. Nie sposób równomiernie nałożyć specyfik na łańcuch. Lepiej od razu przelać Smoove do czegoś bardziej poręcznego przy aplikowaniu.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 30 Gru 2024, 09:04 »
:o Finish line zielony. Po srogim deszczu trzeba go uzupełnić.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 30 Gru 2024, 09:39 »
Bike7 Pro Wax - polecam.
Ale nie wymagaj od wosku aby był trwały jak smar. Stówkę przejedziesz, ale potem trzeba dosmarować, żeby kultura pracy była przyzwoita.
Każda substancja ma swoje właściwości - zdecyduj na czym Ci zależy. Nie da się aby coś jednocześnie było i nie było klejące, jednocześnie rzadkie i gęste itd.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 30 Gru 2024, 15:11 »
Jak 4gotten - też smoove.
Z tym że ja nowy łańcuch pobieżnie czyszczę szmatą, nie bawię się w odtłuszczanie. Po pierwszych dwóch woskowaniach które są faktycznie szybsze, następne tak co ok 500km w suchych warunkach, lub 200 w deszczu.
Mnie aplikator nie przeszkadza - nie ułatwia jakoś nakładania, ale się przyzwyczaiłem i nawet mi to wychodzi. Ale faktycznie jest upierdliwy, trzeba się go naumić.

Łańcuch łapie syf, ale nie jest to tłusty wymieszany z oliwą brud. Przetrzesz suchą szmatką, to się wykrusza.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Gru 2024, 19:35 »

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 30 Gru 2024, 19:44 »
Dokładnie.
I cena też przednia. Ja brałem na alledrogo, obecnie w cenie ok 80zł.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 30 Gru 2024, 20:06 »
Ja też zacząłem używać tego smoove. Na razie 2 rowery wyczyściłem i nawet fajnie to się sprawuje.
W sychych warunkach jest extra, napęd czyściutki i syf nie zbiera się w kupy tak jak do tej pory.
Nie testowałem jeszcze w mokrych warunkach ale myślę, że też będzie lepiej.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 30 Gru 2024, 20:06 »
Czy to smoove, o którym piszecie to jest dokładnie to? https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/smoove-universal-%C5%9Brodek-smarny-125ml/137542467/p

Zerknąłem na instrukcję obsługi.
Fajna :)

" Po wyschnięciu powstaje materiał, który nie jest ani stały, ani ciekły i pozostanie trwale wewnątrz łańcucha."
 gazowy?

"Pozostaw smar do wyschnięcia na godzinę. Najlepsze rezultaty uzyskuje się, gdy pozostawi się go na noc"
godzinę to rozumiem, ale na noc?
ultrafiolet mu szkodzi?

"Bądź logiczny i umiarkowany. Nadmiar smaru spowoduje gromadzenie się zanieczyszczeń na rolkach i zębach zębatki"
z tą logiką to już pojechali

Stosuję parafinowy smar własnej receptury.
Starcza na 200km, w deszczu to już zależy ile tej wody jest. Jeżeli łańcuch pływa w wodzie, no to jest wypłukany (razem z zanieczyszczeniami, takie mycie ;)) no i trzeba smarować.

Woskowe smary to na parafinie są. Parafina się ciężko rozpuszcza/miesza, więc nowy łańcuch lepiej wymyć z fabrycznego smaru w benzynie ekst. W przeciwnym przypadku będzie wychodzil (i brudził) przez kilkaset km.

« Ostatnia zmiana: 30 Gru 2024, 20:15 sinuche »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum