Autor Wątek: Szerokie 29" na teren i twarde  (Przeczytany 4942 razy)

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
Odp: Szerokie 29" na teren i twarde
« 14 Sty 2025, 22:00 »
Ja z kolei polecę WITTORIA MEZCAL xc trail 2,6 cala 870 gram na których aktualnie jeżdzę. Wcześniej jeździłem na WTB ranger 3,0 cala, 1000 gram , oraz BONTRAGER xr2 3,0 cala, 900 gram. Te grubsze opony nie są w Twoim zainteresowaniu ale podaje to dlatego abyś zobaczył że jednak ten JOHNY WATTS 1400 gram to jest jednak kloc ciężki w którego bym się nie pchał. One ważą więcej niż te moje 3,0 cala. I patrząc na bieżnik nie będą tak uniwersalne jak mezcal. Mogą się gubić w „luźniejszym” terenie.

RUBAN ani SMART SAM nie miałem ale RUBAN ewidentnie ma wysoki klocek na bokach opony. Mezcal ma też niski klocek w środku i wyższy na bokach ale na pewno nie tak wysoki jak RUBAN

MEZCAL fajnie się toczy w terenie, zauważyłem że dużo mniej ucieka na boki w błocie niż grubsze opony 3,0 o których pisałem. Opony mam założone na obręczy o wew. Średnicy 40 mm i trzymają ładnie kształt.

Czytając statystyki sprzętowe np. na zeszłorocznym ATLAS MOUNTAIN RACE aż 36% zawodników wybrało ten model opony (lub kombo przód MEZCAL tył BARZO oczywiście w węższej wersji). Więc była to ewidentnie najczęściej używana opona.  Może to nie świadczy że to jakaś idealna opona bo takich nie ma, ale w jakimś stopniu może być mało zawodna, chętnie wybierana.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 14 Sty 2025, 22:40 »
Mam 2.4 na tyle. Na przód pomyślałem, że założę 2.6. Węższa 2.4 też wchodzi w grę. Ale tak sobie pomyślałem, ze 2.6 będzie kozacko ;D

Będzie kozacko na zjazdach oki, i to w specyficznych warunkach kiedy zejdziesz z ciśnieniem - natomiast każde 300-400 gram na kole poczujesz , szczególnie takiego kloca na asfalcie/prostej to jest tragedia, w zasadzie podobnie 2.4 ciężka - nic Ciebie skuteczniej nie spowolni  :P Jeżdziłem na 2.6 - Icon, Recon race itd, obecnie Pirelli scorpion 29x2.4 ,z przodu mieszanka M, z tyłu RC, szału nie ma . Reconów nie polecam - strasznie słaba guma. Nie jeździłem na vittoriach - b. chwalą, i jak zimą używam 2.4 - na sezon będa 2.35 przód max - , tył 2.2-2.25 (pewnie właśnie vittorie spróbuje)
.. Conti często ma bicie, już z fabryki przychodzą zdeformowane, więc unikam obecnie..

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 14 Sty 2025, 22:41 »
Ruban ma bardzo wysokie te klocki boczne, takie bardziej na błoto, na asfalcie będą mocno szorować. Ze swojej strony mogę polecić Smart Samy, wydają mi się być dość sensownym kompromisem, od długiego czasu używam jako oponę typu 'wszędołaz'.

Bardzo miło mi się jeździło na szerokich oponach. Po prostu tak lubię

To że coś lubimy to niekoniecznie znaczy że jest to optymalne (ani nawet sensowne) i osobiście uważam, że ładować do roweru opony 2.6 i oczekiwać właściwości jezdnych na asfalcie to nieporozumienie, no ale nie będę nikogo nawracał. W końcu są tacy, co maratony gravelowe pokonują na fatbajkach.

Ogólnie to znacznie większym zyskiem niż dodatkowe kilka mm szerokości opony będzie manipulowanie jej ciśnieniem, a to się znacznie lepiej robi jeśli jest ona węższa jeśli nie mamy pod ręką kompresora. No i polecam przejście na system bezdętkowy.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
« 14 Sty 2025, 22:45 »
Conti często ma bicie, już z fabryki przychodzą zdeformowane, więc unikam obecnie..
No, ale bicie w terenie aż tak nie przeszkadza. Irytować może jak nabijesz taką oponę na kamień, żeby asfaltem pocisnąć kilkaset km, na przykład na wyprawie, gdy trzeba tranzyt zrobić.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 14 Sty 2025, 22:47 »
królu złoty , tak jak wspominano wyżej .. bierz mezcala , będziesz zadowolony ..
mam przetestowane chyba w każdych warunkach i różnym terenie , to świetna opona

• niech tak się stanie
« 14 Sty 2025, 22:51 »
królu złoty , tak jak wspominano wyżej .. bierz mezcala , będziesz zadowolony ..
mam przetestowane chyba w każdych warunkach i różnym terenie , to świetna opona
Ja jeżdziłem na innych, np. Saguaro, też świetne i tańsze. Masz może rozeznanie na ile km wystarcza ten Mezcal? Wszak tani nie jest... Używają go na zawodach często.

• Miasto:
« 14 Sty 2025, 23:07 »
trudno powiedzieć bo nie rejestruje przejechanych km .. ale przejechałem maroko kilkaset km .. i teraz kończę po mexico około 3 tys w też nie łatwym terenie ( delikatnie mówiąc ) 0 kapci .. tylko po bokach trochę puszczają , widać ślady mleka .. to z racji że często jeździłem na niskim ciśnieniu .. tak wygląda , wydaje się że jeszcze trochę posłuży

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• niech tak się stanie
« 14 Sty 2025, 23:09 »
Pewnie mleko robi główną robotę. Ja kilka razy próbowałem, ale nigdy nie zadziałało. Jakie mleko lejesz?

• Miasto:
« 14 Sty 2025, 23:16 »
stans / peatys

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 15 Sty 2025, 07:54 »
Z wymienionych miałem Smart Samy - nie da się na tym jechać nie mając 1MW w łydzie i zatyczek w uszach...

Na korzeniach i liściach chyba każda opona polegnie, tak samo na mokrej trawie. Za to aspekt nabierania błota takim bieżnikiem podczas wyprawy zniechęci Cię do wrzystkiego w deszczowy dzień ;P

Ja też miałem Smart Samy w dużym rozmiarze i mi toczyły się względnie dobrze  ;D

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 15 Sty 2025, 10:33 »
Zastanawiam się nad nową gumą do Ogra na przód. Ma być szeroko...

A może Vittoria Barzo XC Trail zamiast Mezcala ? Są w rozmiarze 2,35 oraz 2,6". Sam się nad nimi zastanawiałem na przednie koło, ale 2,25 lub maks 2,35". Teraz mam Mezcale 2,1" i śmigają bardzo fajnie. 
Zdecydowanie nie polecam Continentali (Race King). Bicie albo mają od nowości, albo łapią po czasie. Po 2 kompletach dałem sobie spokój. Vittoria spoooro lepsza.
« Ostatnia zmiana: 15 Sty 2025, 10:38 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Sty 2025, 11:44 »
To że coś lubimy to niekoniecznie znaczy że jest to optymalne (ani nawet sensowne) i osobiście uważam, że ładować do roweru opony 2.6 i oczekiwać właściwości jezdnych na asfalcie to nieporozumienie, no ale nie będę nikogo nawracał. W końcu są tacy, co maratony gravelowe pokonują na fatbajkach.

Ogólnie to znacznie większym zyskiem niż dodatkowe kilka mm szerokości opony będzie manipulowanie jej ciśnieniem, a to się znacznie lepiej robi jeśli jest ona węższa jeśli nie mamy pod ręką kompresora. No i polecam przejście na system bezdętkowy.

W pełni się z tym zgadzam, już rower na 2,25 to na asfalcie idzie drętwo, im szersza i cięższa opona tym będzie gorzej. 2.6 to na asfalcie będzie klasyczne kowadło i jaka ta opona nie będzie to będzie to słabo szło. I tak jak napisałeś manipulowanie ciśnieniem bardzo dużo daje, na naszych wyprawach do Jordanii i Gruzji z Byczysem regularnie przepompowywaliśmy koła, na odcinki terenowe spuszczając powietrze, na asfaltowe dopompowując. Lepiej w terenie pójdzie 2,25 na małym ciśnieniu niż 2,6 na większym.

Ale te szersze opony to bardziej kwestia filozofii jazdy, taka jazda zupełnie bez zwracania uwagi na parametry szybkościowe i dlatego co nie ma tu Króla co nawracać, jeśli go coś takiego bawi. To jest dość popularna kategoria rowerów w USA, np. na portalu bikepacking.com aż roi się od takich sprzętów, mocno promowanych przez autorów tego portalu. Czyli sztywny rower i opony pod 3 cale, to jeszcze nie wymaga jak fatbike specjalnych, nietypowych części typu szerszy suport czy piasta. Tyle że w USA jest znacznie więcej dróg na których taki sprzęt coś wnosi, np. właśnie Baja Divide, które teraz jedzie Rufiano - tam jest dużo odcinków z piaskiem, gdzie te szerokie opony sporo wnoszą.

Jednym słowem to sprzęt pod taką spokojną eksplorację. Ale jeśli zależy nam na prędkości - to klasyczny MTB na oponach 2,25 wygra niemal na każdej trasie z rowerem na oponach "plusowych". A i amortyzator więcej daje niż szersza opona z przodu, tylko założeniem takich rowerów jest sztywny widelec, wiadomo, że potencjalnie sporo mniej awaryjny, choć wagą niewiele lżejszy od amora, przykładowo sztywny widelec do Ogra to waży 1240g.

Offline Mężczyzna Blondas

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 02.04.2023
« 15 Sty 2025, 23:06 »
Zwroc uwage na szerokosc obreczy. Czym szersza opona tym obrecz również powinna być szersza. Jeżdżę na XM481 z 30 mm wew. szerokosci i opona 2,25 i jest super.
Więcej jak 2,4 to już troche za duzo. Na sztywnym rowerze potencjalu tej opony nie wykorzystasz, jedynie wygody nieco więcej.

Offline Mężczyzna remik

• Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 16 Sty 2025, 09:25 »
zgadza się, 2,3-2.4 na 30mm ładnie się układa - tak jeżdżę (tylko kto ma 30mm, skoro standardem złotym w XC jest 23-25mm) , 2.6 już jest trochę balonem i przydałaby się obręcz 35mm, tylko znowu : masa, takie obręcze nie tylko są bardzo drogie - ale i ciężkie, i dochodzimy do sedna sprawy, toczenie ma być tutaj istotne - co jest tu "nierabialne" przy optymalnym setupie który mógłby cokolwiek tu wnieść ...

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 16 Sty 2025, 10:38 »
Szerokości obręczy w tej chwili nie pamiętam. Na tyle jest 2.4" i sprawuje się dobrze.
Zastanawiam sie po Waszej nagonce na  ideały nad jednak 2.4. Ale decydować się będę po Kulinarnej

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum