Autor Wątek: XVII Zlot 16-18.05.2025 - Baza Obozowa Hufca Ziemi Zawierciańskiej, Kostkowice  (Przeczytany 1533 razy)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
No to mamy drugą i to fajną kandydaturę zupełnie różną od pierwszej będzie ciekawie.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
Okolice są bardzo, bardzo atrakcyjne. Niektórzy znają, bo do Podlesic, gdzie lata temu był zlot, całkiem niedaleko
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Do stacji kolejowych warto dodać jeszcze Koniecpol 26 km,

bo oprócz wielu regionalnych przyjeżdżają tam bardzo szybkie popołudniowe i wieczorne pociągi z Wrocławia i Lublina, które mają postoje też w Częstochowie i we Włoszczowej. Dzięki tym połączeniom można będzie dojechać na zlot w piątek na wieczór bez brania urlopu na piątek, co niektórym może bardzo pasować. Z Wrocławia do Koniecpola 2 godz. 15 minut (!!!), a z Lublina 3 godziny 14 minut (!!!). Zawiercie w ogóle nie ma podejścia do tych osiągów ;D

Z Poznania lepsze połączenie jest do Myszkowa i Zawiercia, niż do Koniecpola.
« Ostatnia zmiana: 17 Sty 2025, 00:48 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Kobieta kaha

• Dusza towarzystwa - szalona imprezowiczka.
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 23.05.2011
Dzięki podjazdy. Potrzebowałam takiej analizy. Teraz wszystko jasne ;)

Patrzę i nie wiem, czy to się dzieje naprawdę... (juanita_hawaii)

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Tak jak Podjazdy dodał Koniecpol jako dojazd PKP jest OK tym bardziej że można fajną trasą do Kostkowic dojechać. Nieco dalej Włoszczowa, droga dojazdowa może być również ciekawa.

Potencjalnych tras do jeżdżenia czy szosą czy terenem tyle że głowa od wyboru rozboli :)

p.s.
@Antracyt - Wielbłąd ze zdjęcia jest w Podzamczu, ale na Słupsku ponad zalewem skały też fajne.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Jakby znalazła się druga osoba wspinająca się, chętnie zorganizuję gdzieś w pobliżu możliwość spróbowania wspinaczki dla chętnych. Skałek jest dużo, linę i szpej wziąć nie problem, tylko kogoś do pomocy z zawieszeniem wędki bym potrzebowła.
Zobowiązałam się również do pomocy w organizacji ogólnie zlotu jeśli Kostkowice wygrają (w co wierzę ;D).
« Ostatnia zmiana: 17 Sty 2025, 09:26 magda »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Jak wygrją to mogę pomóc, bo jak byłem młody to nawet się wspinałem.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
p.s.
@Antracyt - Wielbłąd ze zdjęcia jest w Podzamczu, ale na Słupsku ponad zalewem skały też fajne.

Poprawiłem zdjęcie i dodałem kilka informacji turystyczno-kulinarnych.

Potencjalnych tras do jeżdżenia czy szosą czy terenem tyle że głowa od wyboru rozboli :)

W drodze na zlot/ ze zlotu lub nawet w trakcie można odwiedzić tez winnice, kraftowe browary i pstrągarnie.

Liczę na pomoc i inwencję forumowiczów w przygotowaniu i poprowadzeniu wycieczek.

Jak wygląda woda zaraz koło bazy na fotkach: http://jurapolska.com/wycieczki/piesza_19062024.php ; http://jurapolska.com/wycieczki/kajaki_bialka_14022015.php
Główny zalew jest większy, ale w ciepłe weekendy na brzegach masakra. Troszkę ponad 2km od bramy bazy są ciekawe źródła Białki Zdowskiej z czystą wodą.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Główny zalew jest większy, ale w ciepłe weekendy na brzegach masakra.
Zlot jest w połowie maja, jeśli maj będzie zimy, to koneserów kąpieli policzysz na palcach członków okolicznych klubów morsów.

Tak jak Podjazdy dodał Koniecpol jako dojazd PKP jest OK tym bardziej że można fajną trasą do Kostkowic dojechać. Nieco dalej Włoszczowa, droga dojazdowa może być również ciekawa.
Super, ale warto też uaktualnić oryginalny opis kandydatury PRZED głosowaniem, bo nadal Koniecpola tam nie ma. A akurat oferuje połączenia - Lublin i Wrocław, a po drodze też są miasta.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

@Podjazdy - ja jestem lokals, od 27 lat mieszkam 2 górki od Kostkowic a bywam tam prywatnie/zawodowo często.

Duży zalew jest specyficzny, dostęp do wody typu plażowego malutki i przy samej drodze. Regularnie w weekendy zjeżdżają tu na imprezki, grille, itp. niekoniecznie z kąpielą jako celem głównym.

Reszta brzegów jest albo zarośnięta/niedostępna, albo przez całą ciepłą część roku obstawiona przyczepami kempingowymi i wędkarzami. Oczywiście poza środkiem upalnego lata da się znaleźć jakąś miejscówkę, ale na samotność nie ma co liczyć. Dodatkową atrakcją jest CMK biegnąca nasypem wzdłuż zalewu. Na mniejszym zbiorniku tory są już za drzewami, no i od samochodu trzeba przejść, nie da się wystawić leżaka zaraz koło otwartego bagażnika i umcy-umcy.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Super, ale warto też uaktualnić oryginalny opis kandydatury PRZED głosowaniem, bo nadal Koniecpola tam nie ma. A akurat oferuje połączenia - Lublin i Wrocław, a po drodze też są miasta.

W tej chwili już nie mogę edytować opisu kandydatury...

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Zbyszku nie wolno Ci głosować na tę kandydaturę. ;D
Nie planuję na nią głosować chociaż miejscówka bardzo dobra a okolica wspaniała - ale zbyt blisko domu :(. Chyba, że dojazd poprowadzę np. przez Świdnik  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum