Ale to w pewnych granicach, rezygnując z pewnych kombinacji biegów. Nie przeskoczysz tego, że na układzie mała tarcza z przodu i mała zębatka z tyłu łańcuch będzie wisieć, bo przerzutka ma za krótki wózek, ewentualnie trzeba ją nienaturalnie napiąć, ale to z kolei będzie na dużej zębatce z tyłu nie bardzo.
Cytat: TripRider w 20 Lut 2025, 17:17Obejrzałem kilka innych filmików z poprzednich edycji i takiego gruzowiska jak pokazał Wagabundowy, nie widziałem. Albo nie było tak hardkorowo, albo nikt nie miał w głowie w tym momencie wyciągać kamerę. Te "niepełne" filmy są nieco złudne i na wyścigu można się zaskoczyć trasą.ja nie mam di2. To jest mechaniczna grupa shimano. Mój kolega jest mechanikiem rowerowym i on to składał. ja tylko wpadłem na ten pomysł. A on go zrealizował. Zamiar tego "projektu" jest taki żebym każdy podjazd na maratonie mógł podjechać na siodełku.Bo nie mam tyle siły żeby podjazdy jechać na stojąco I wiadomo oszczędzać kolana. Bo przy podjeździe 12-14 % można mieć kadencję 65 +Akurat ten odcinek z Mule Track, który na tym filmie jest wyeksponowany - to we wszystkich relacjach się przewijał, że hardkorowy i że większość go idzie. Od paru lat śledzę ten wyścig i ten element akurat zawsze się przewija. Ale to jest tylko parę km i na zjeździe, więc do przeżycia, zresztą sam Wagabundowy napisał w komentarzach do tego filmu:CytujSzczerze mówiąc to po Mule Tracku jak ktoś waży trochę mniej, ma delikatnie wyższe W/KG, rower górski i umiejętności to rzadko musi schodzić z roweru.Tak wiec dość klasycznie - decyduje noga. Jedni muszą dużo pchać, inni sporo mniej.
Obejrzałem kilka innych filmików z poprzednich edycji i takiego gruzowiska jak pokazał Wagabundowy, nie widziałem. Albo nie było tak hardkorowo, albo nikt nie miał w głowie w tym momencie wyciągać kamerę. Te "niepełne" filmy są nieco złudne i na wyścigu można się zaskoczyć trasą.
Szczerze mówiąc to po Mule Tracku jak ktoś waży trochę mniej, ma delikatnie wyższe W/KG, rower górski i umiejętności to rzadko musi schodzić z roweru.
Cytat: Wilk w 20 Lut 2025, 17:50Ale to w pewnych granicach, rezygnując z pewnych kombinacji biegów. Nie przeskoczysz tego, że na układzie mała tarcza z przodu i mała zębatka z tyłu łańcuch będzie wisieć, bo przerzutka ma za krótki wózek, ewentualnie trzeba ją nienaturalnie napiąć, ale to z kolei będzie na dużej zębatce z tyłu nie bardzo.Oczywiście - dlatego można długość łańcucha ustawić tak, żeby przy dużej tarczy i duże zębatce będzie za krótki, jednak wtedy należy albo o tym pamiętać, albo zablokować takie ustawienie mając Di2.
Oczywiście - dlatego można długość łańcucha ustawić tak, żeby przy dużej tarczy i duże zębatce będzie za krótki, jednak wtedy należy albo o tym pamiętać, albo zablokować takie ustawienie mając Di2.
W MTB to teraz ograniczyli różnice na korbie do 10T, czyli sporo mniej niż w GRX (16T).
Druga, ostatnia część filmu Wagabundowego :
Cytat: PABLO w 20 Lut 2025, 18:12W MTB to teraz ograniczyli różnice na korbie do 10T, czyli sporo mniej niż w GRX (16T).Ale czy ten parametr (różnica pomiędzy przednimi zębatkami) ma jakieś znaczenie? Liczy się pojemność przerzutki, jak chcesz mieć korbę 2 rzędową i szerszą kasetę z tyłu to lepiej chyba założyć przerzutkę MTB 1rz o pojemności 41-42 zęby niż zakładać przerzutkę dedykowaną do 2 rzędów, która ma krótszy wózek i mniejszą pojemność.